Ut och njut av solen, sol i lagoma doser är bra för oss och att undvika solen helt kan vara direkt hälsovådligt. Det visar en svensk studie.
Genom att undvika solen ökar risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom, autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar.
Lika farligt som att röka
En svensk studie som följt 29 518 svenska kvinnor under 20 års tid visar att kvinnor som undviker solen fördubblar sin risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller blodproppar. Forskarna menar därför att inte sola är att jämställa med rökning när det kommer till hälsorisker.
LÄS OCKSÅ: Vad händer i kroppen när vi sover?
”Vistas i solen dagligen”
Däremot kan de inte ge något besked om hur mycket som är lagom, det saknar man fortfarande kunskap om, delvis på grund av att det är helt inviduellt hur länge man klarar av att vara i solen. Men vi bör vistas i solen dagligen och man ska heller inte bli rädd om man råkar bli lite röd i början även om man givetvis ska ta det försiktigt och lyssna på hudens varningssignaler och inte ska vara ute längre än ens hud tål.
LÄS OCKSÅ: Brun av solen istället för bränd
”Ingen extrem solning”
I en intervju med Dagens Medicin från 2016 säger Pelle Lindqvist docent och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm som lett arbetet med studien det inte handlar om extremt solande, utan att få en lagom dos dagligen. ”Vi rekommenderar att sitta i solen en kort stund mitt på dagen utan att använda solskyddsfaktor”, säger han till tidningen.
LÄS OCKSÅ: Solen skyddar ditt hjärta
Solskydds vara eller inte vara
Om vi ska använda solskydd eller inte tvistar de lärde om och Pelle Lindqvist är helt emot då han menar att det lurar oss att tro att vi klarar mer sol än vi gör, då huden annars ger signaler när det är dags att skyla oss. Han sticker också hål på myten att solskydd skulle skydda mot hudcancer. ”Det är aldrig visat att solkräm gör att man kan vistas i solen längre med tanke på risken att få melanom”, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.
Råd baseras på uppgifter från Australien
Pelle Lindqvist förklarar också att svenska rekommendationer för solskydd bygger på siffror från Australien och att vi sällan eller aldrig kommer upp i lika stark strålning från solen.
Även barn behöver sol, en anledning till det är att vi gör mycket av vårt växande under sommarmånaderna, inte heller barn behöver smörjas in menar Pellle Lindqvist även om de givetvis inte ska översola.
Av redaktionen
Källa: Dagens Medicin och SvD, studien hittar du här
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!