Efter en natt med dålig sömn förändras gener i olika celler och vävnader i kroppen som styr den biologiska klockan. Det ökar risken för diabetes och övervikt, det visar svensk forskning.
Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har tittat på vad som händer i kroppen hos den som sover för lite, jobbar skift eller sover på fel tider. Slutsatsen blev att de som sover oregelbundet eller för lite riskerar att bli överviktigt eller utveckla typ-2 diabetes.
LÄS OCKSÅ: Få bukt med din sömnbrist
15 friska män som försökspersoner
Tidigare forskning har visat att ämnesomsättning går ner hos den som får för lite sömn eller som jobbar natt. Resultatet från den nya studien tyder på att det är i det så kallade ”klockgenerna” som en förändring sker och att det är där den negativa effekten på ämnesomsättningen startar. I studien ingick 15 friska män. Ena natten fick de sova i åtta timmar och den andra natten hölls de vakna, men fick ligga kvar i sängen för att aktivitetsnivån i kroppen inte skulle förändras. Varje morgon fick männen lämna blodprover så att blodsocker och insulinnivå kunde mätas. Man mätte också blodsockret från deltagarnas underhudsfett på lår och mage. Dessa prover visade att aktiviteten hos klockgenerna var påverkade efter en natt utan sömn.
LÄS OCKSÅ: Varannan svensk känner sig ofta trött
Minskad aktivitet hos generna
Aktiviteten av gener regleras av en mekanism som kallas för epigenetik. Det innebär bland annat kemiska förändringar utanpå DNA-kedjan. Epigenetiska förändringar består till exempel av en process som kallas metylering, där metylgrupper fästs på eller tas bort från DNA-kedjan. Detta i sin tur reglerar om gener ska vara på eller avstängda.
En natts sömnbrist ledde till att klockgener hade ökad metylering. En process som ofta kopplas till en minskad aktivitet av generna. Forskarna såg också att klockgenernas uttryck minskade, något som är en indikation på deras aktivitet.
LÄS OCKSÅ: Sömnen påverkar vårt immunförsvar
Förändra den genetiska koden
– Så vitt vi vet är vi de första som visar att epigenetiska förändringar kan uppstå efter sömnbrist hos människor. Vi är också först med att visa att det här sker i de viktiga vävnaderna hos människor efter en natt med lite sömn. Det var förvånande att se att epigenetiska förändringar i dessa gener kunde uppstå så snabbt, men även intressant att det kunde ske för dessa klockgener, som är viktiga för att upprätthålla en normal ämnesomsättning, säger Jonathan Cedernaes, vid Uppsala universitet som är en av författarna till studien.
Just nu kan forskarna inte säga om förändringarna som skedde under enbart en natt med sömnbrist kan återställas efter en eller flera nätter med normal sömn. Men man tror att skiftarbete kan förändra den genetiska koden i vävnader och påverka ämnesomsättningen under längre perioder.
Studien publiceras i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
LÄS OCKSÅ: Frågor och svar om diabetes
Av Inger Palm