Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kapsel med D-vitamin hålls mellan två fingrar framför solen

Spansk studie: D-vitaminbrist hos 80 procent av covid 19-patienter på sjukhus

Brist på D-vitamin innebär en ökad risk för flera sjukdomar. Och nu visar en spansk studie att en stor majoritet av covid 19-patienter som vistats på sjukhus hade just brist på det viktiga vitaminet.

I en ny spansk studie som undersökt 216 personer med covid-19  på ett sjukhus i Spanien. visade att drygt 80 procent  (82,2 %) inte hade tillräckliga nivåer av vitamin D i blodet. Och män hade lägre nivåer än kvinnor.

Brist kopplas till svårare fall
Studien publicerad i the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism fann också att personer som både hade lägre D-vitaminnivåer och bekräftad covid-19 också hade ett högre antal inflammationsmarkörer, som ferritin och D-dimer, vilka bägge två har kopplats till svårare fall av covid-19.  De personer som hade brist på D-vitamin hade också i större utsträckning högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom och dessutom längre sjukdomsvistelser vid covid-19.

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

Lägre risk att dö
En annan studie visar samtidigt att personer som hade tillräckliga nivåer av D-vitamin hade drygt 50 procents (51,5%) lägre risk att dö av sjukdomen och en betydligt lägre risk för komplikationer.

 

Medicinska experter menar också att bibehållandet av tillräckliga nivåer av vitaminet kan sänka risken eller hjälpa till i återhämtningen efter svår covid-19 för vissa personer. Men fler tester krävs.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Behandling i riskgrupper en bra väg
Det kan därför vara en bra väg att gå att förebyggande identifiera och behandla brist på D-vitamin i synnerhet bland personer i riskgrupper; som på äldreboenden och bland personer med underliggande sjukdomar och hälsoproblem  som högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och fetma, menar en av studiens författare, dr José L. Hernández, PhD, från Universitetet i Cantabria, Santander, i Spanien.

Källa: Healthline, och the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.