Annons

Stressad? Svaret finns i håret

Stress är en vanlig orsak till att vi har låg energi, sover dåligt och får problem med magen. Till näringsterapeuten Maria Hellström söker sig kvinnor och män och i alla åldrar som på egen hand inte klarat av att lösa sina problem. Marias bästa redskap – för att ta reda på vad som är fel och sedan presentera en lösning – är en hårmineralanalys.

Redaktionen

22 april, 2018
Stressad? Svaret finns i håret
Dela inlägget

Stress är en vanlig orsak till att vi har låg energi, sover dåligt och får problem med magen. Till näringsterapeuten Maria Hellström söker sig kvinnor och män och i alla åldrar som på egen hand inte klarat av att lösa sina problem. Marias bästa redskap – för att ta reda på vad som är fel och sedan presentera en lösning – är en hårmineralanalys.

I de gamla anrika lokalerna på Serafen, som var Sveriges första sjukhus och öppnade i mitten av 1750-talet, har näringsterapeuten Maria Hellström sitt behandlingsrum. Serafen är inte längre något sjukhus men här finns det olika vårdcentraler och privata läkarmottagningar. Maria jobbar med kroppsbehandlingar, näringsterapi, DNA- och hårmineralanalys samt med personlig träning.
– För 20 år sedan hade jag själv en svår allergi som yttrade sig i akne och eksem. Precis som många av mina klienter sökte jag hjälp inom skolmedicinen, men där kunde ingen behandla mina problem. Så småningom kom jag i kontakt med en näringsterapeut som gjorde en hårmineralanalys på mig och via de kostråden och de kosttillskotten blev jag helt bra. Det blev en sådan omvälvande upplevelse att jag lämnade mitt jobb och utbildade mig till näringsterapeut, berättar Maria.

Visar obalanser i kroppen
Hårmineralanalysen visar på obalanser i kroppen. Om för att ta ett jämförande exempel, gör du ett sköldkörteltest på vårdcentralen och ligger inom en intervallen för det som är normalt men ändå har typiska symtom som tyder på en underfunktion så kan man en med bättre precision, via en hårmineralanalys, få reda på hur sköldkörteln fungerar, det vill säga, den visar vilken ämnesomsättning man har. Genom att äta efter kostråden som baserar på ämnesomsättningstyp tillsammans med stödet från kosttillskotten rättar man sedan till obalanser i kroppen. En hårmineralanalys är därför många gånger bättre än ett blodprov.

LÄS OCKSÅ: Du är vad du äter

Att äta efter sin ämnesomsättning
– En analys av håret kartlägger stress och brister i kroppen. Den visar vilket stadie av stress du befinner dig i och varje stadie av stressen skapas specifika näringsbehov. Genom att följa kostråden och äta efter sin ämnesomsättningstyp plus näringstillskottet man får blir rehabiliteringen effektiv, säger Maria.
Den allra vanligaste kunden som kommer till Maria är en överstressad kvinna mellan 25 och 50 år som försöker få livspusslet att gå ihop och de har oftast en långsam ämnesomsättning. När man lär sig äta efter sin ämnesomsättningstyp så mår man bättre och man förebygger ohälsa som kan uppstå när man blir äldre.
– Det syns på kroppen vilken ämnesomsättning man har när man lägger på sig lite extra kilon. Kvinnor med långsam ämnesomsättning blir kurvigare och kilona lägger sig runt rumpa och lår.

LÄS OCKSÅ: Stor svensk studie mäter stress i hår

Annons

Få kvinnor har snabb ämnesomsättning
Bara två av tio kvinnor har snabb ämnesomsättning och när de lägger på sig fett hamnar det mest på magen. Män däremot har oftare en snabb ämnesomsättning, förklarar Maria.
Nästan alla lider av någon form av stress i dag. Stress påverkar binjurarna negativt och med stress menas inte bara en stressig vardag, det betyder allt som stressar kroppen. Till det hör bland annat näringsbrist, sömnproblem, känslomässig belastning, påverkan av miljögifter och läkemedel. När binjurarna blir trötta orkar de inte producera den mängd hormon vi behöver för att hålla energin under dagen. När energin är låg vill vi ha snabb energi i form av socker och då längtar vi också efter snabba energikickar och självmedicinerar med socker och kaffe. Långvarig stress förbrukar stora mängder mineraler och näringsdepåerna töms. Då urlakas vårt system och till slut blir vi sjuka.

LÄS OCKSÅ: Vem behöver en hårmineralanalys?

Maria ger individuella kostråd
– Om du har långsam ämnesomsättning ska du undvika kolhydrater och mjölkprodukter. För vissa kan det bli problematiskt, speciellt om man tycker om yoghurt och müsli eller ostsmörgåsar till frukost. Att göra en hårmineralanalys handlar mycket om att lära sig äta mat som gör att kroppen kommer i balans igen. Samma mängd kalorier från protein, fett och kolhydrater påverkar kroppens ämnesomsättning helt olika. De allra flesta kvinnor skulle må bra av en proteinrik frukost med grönsaker plus två proteinrika mellanmål. Och förstår man sedan att 40 procent av det totala matintaget per dag ska bestå av protein så kommer energin snabbt tillbaka. Vår biokemi har olika förutsättningar och vi reagerar på olika sätt av samma föda. Genom att förändra kosten och ta tillskotten kommer man att får goda resultat. Håller man sig sedan till kostråden så undviker man att få tillbaka obalansen, säger Maria.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Patientfall: Kvinna, 35 år, med långvarig stress

Dagsläge vid start
Kvinna på 35 år som försöker få livspusslet att gå ihop. Hon känner sig ständigt trött och är inte utvilad när hon vaknar. Hon är nedstämd, går omkring med ett tryck över bröstet, är förstoppad och blir svullen över magen efter måltiderna. Hon är känslig mot olika födoämnen och har experimenterat med olika dieter, men får inga bra resultat. Hår och hud är torrt och sprött. Hon har spända muskler och tror att hon har candidainfektion på grund av sveda i underlivet och vita beläggningar på tungan.

Första mötet
Jag klipper en bit hår, går igenom symtomen och frågar vad hon behöver hjälp med. Jag är lite av en detektiv som ställer frågor om mediciner och hormonbehandling för att skapa en bild av henne. Det är också viktigt att ta reda på om hon har amalgam i tänderna. Om en månad, när analysen är klar träffas vi igen.

Analysen
Analysen visade att sköldkörtelfunktionen är låg på grund av kalciumdominans över kalium. Kalium behövs tillgängligt för att sköldkörtelhormonerna ska kunna komma in i cellen och användas. Kalcium är för högt mot magnesium, det ger muskelkramper och dålig sömn. Magnesium behövs för att nervsystemet ska slappna av. Hjärtat påverkas också av magnesium och en brist kan göra att hjärtat hoppar över eller slår dubbla slag. Magnesiumbrist påverkar också tarmarna med förstoppning och gasbildning. Spända muskler i nacke och rygg kan ge spänningshuvudvärk. Kramper i vader och fötter kan kännas obehagligt och störa sömnen. Om du inte kan stanna kvar i djupsömnen tillräckligt länge och vaknar trött så börjar du dagen med självmedicinering, till exempel med socker och kaffe. Analysen visar dessutom på ett högt kopparvärde i förhållande till zink och det bekräftar hon när hon berättar att hon har haft kopparspiral. Candida kan också ge ett förhöjt kopparvärde. Hon har högt kvicksilver i förhållande till zink, selen och järn och då är det viktigt att fylla på med mineraler därför att de skyddar cellerna från tungmetallsbelastning.

Åtgärdsprogram
Jag gör en kostplan för en långsam ämnesomsättning. Hon ska utesluta gluten och mjölkprodukter, undvika choklad, jordnötter, jordgubbar och spenat. Det är viktigt att minska på snabba kolhydrater och socker. Fettet bör komma från olivolja, avokado, kokos och nötter. Helst ska hon äta 20 procent fett, 40 procent protein och 40 procent kolhydrater från grönsaker, bär näringsrika gryn, linser, bönor olika rissorter, quinoa och potatis. Hon ska gärna äta mycket torsk, pumpafrö, kalkon och vetegroddar. Lök, vitlök och sötpotatis ökar avgiftningen i kroppen. För att må bra bör hon äta var tredje timme.

Kosttillskott
Jag ger henne sköldkörtelstimulerande och binjurestödjande tillskott (paradren), kalium för att hjälpa sköldkörtelns hormoner in i cellerna. Alla B-vitaminer, magnesium och extra B6. Hon får zink, mangan och c-vitamin plus matsmältningsstöd i form av saltsyratillskott. Kosttillskotten ska hon äta i tre månader och sedan kan det vara bra att göra en ny analys för att se om värdena balanserats och vad som har hänt med mineralbalansen och tungmetallerna. På omanalyser kan man följa upp och förbättra mineralbalanser samt anpassa mineralintaget för att säkerställa att vi hjälper kroppen att avgifta oss från tungmetaller som skapar ohälsa. Vid en mycket bättre mineralbalans och hälsotillstånd så kan en underhållsdos av näringsämnen var mycket bra. Min erfarenhet är att förbättra sin kost och livsstil, samt mineralbalansera sig leder till en mycket bättre hälsotillstånd och livskvalité.

Annons