Annons

En höst fri från stress – expertens bästa knep

Vips så är sommarens lediga och lugna dagar som bortblåsta – och såväl vårt eget välmående som våra relationer kan ta stryk när stressnivåerna går upp igen. Hur undviker man detta – och vilka goda rutiner kan ge en mer harmonisk höst? Vi frågade Kureras psykologi- och relationscoach om råd.

 

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 september, 2024
Kvinna bakifrån blickar ut mot vacker kustlinje

Vem känner inte igen att semesterlugnet plötsligt känns väldigt avlägset, redan efter bara någon vecka in på hösten. Med hjälp av goda rutiner, användbara verktyg och tankeknep kan vi förhoppningsvis känna oss i balans och behålla lugnet, även när vardagens stress drar och sliter i oss igen. Men hur tusan bär man sig åt för att lyckas, egentligen?

Vi rådfrågade Kureras psykologi- och relationscoach Charlotta Lagerberg-Thunes, som är beteendevetare, samtalsterapeut, författare och livscoach.

Hur bör vi bete oss i början av hösten för att ge oss själva en mjukstart som kan få både oss själva och våra kärleks- och familjerelationer att må bättre?

­ – När vi ska tillbaka till vardagen är det dags att planera första tiden efter semestern väl – så att du slipper onödiga stresspåslag. Vi behöver inte kasta oss över mejlen och rivstarta, utan istället försöka få lite utrymme även när vardagen tar vid. Sakta men säkert kommer du orka trappa upp igen, när du gett dig själv lite utrymme.

Samtala med varandra

För de som lever i en mindre sund eller dålig relation kan man lätt hamna i gungfly efter semestern, tillägger Charlotta.

Annons

– Eftersom det oftast blir så tydligt under ledigheten, när man plötsligt får mer tid för varandra, än mitt i vardagen. Att kommunicera och samtala med varandra är en bra mjukstart som får oss att må bättre, där vi är tydliga med våra behov och lyssnar in varandra. Samtala om förväntningar och avsätt tid för att prata om hur du upplevt semestern, och om planerna inför hösten. Brist på kommunikation är ofta källan till många problem. Vi antar och tror saker, men vi frågar inte – och missuppfattningar ger upphov till onödiga gräl.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Planering minskar stress

Kanske blir vi anklagande i efterhand för saker vi trodde att den andra ville göra på semestern och så vidare.

Hur påverkas vårt välmående av att gå från semestervila till att återigen ha huvudet fullt av jobb, stress och ”vardagsmåsten”?

– Det ser väldigt olika ut, vårt psykiska välmående påverkas och skiljer sig åt från individ till individ, och beroende av vad för slags arbete och situation du befinner dig i. Vi lever under olika socioekonomiska förutsättningar. En del av oss är väldigt duktiga på att trappa ner, för att sedan kunna trappa upp igen, medan andra aldrig släpper taget om arbetet, och kanske till och med ”små-jobbar” emellanåt under semestern. De allra flesta av oss mår bättre efter en sammanhängande semester och blir gladare och mer utvilade. Men effekterna ebbar ut, så vill man förlänga känslan är en och annan långhelg bra att ta senare under hösten.

Annons

Hur ser dina egna må bra-rutiner ut när du går tillbaka till jobbet efter semestern? 

– Att hushålla med energin och inte göra för mycket. Jag är frilansare så augusti är en svår månad för mig, och jag har insett att planering en bit in på hösten är a och o. Det gör mig lite lugnare när jag vet att jag har uppdrag och ”lite på gång”. Det räcker för att jag ska bibehålla mitt lugn och hålla stressen borta. 

Våga prioritera och gör långsamt

Charlotta brukar också ställa sig tre enkla frågor:”Vad känner jag? Vad tänker jag? Vad behöver jag?”.

– Då vet jag vad jag behöver i stunden. Så våga prioritera och ”göra långsamt”! Det är en stor utmaning bara det i vårt hektiska samhälle.

LÄS OCKSÅ: Ta en mikropaus och minska stressen – så gör du!

Fakta

Charlottas bästa ”må bra- rutiner”!

  • Öva självmedkänsla, som att ha förståelse för dig själv och din situation.
  • Öka insikten om dina styrkor och behov.
  • Ha överseende och se och förstå dig själv, hur du påverkas av stress och hur det påverkar måendet.
  • Ge dig tid att planera in luft i schemat. Kanske hittar du tillbaka till nya kreativa och lustfyllda saker, som att boka in en ny kurs och utmana dig själv. Kanske kommer ny inspiration in som du kan ta med dig in i hösten. Så skapa rum för tankar och reflektion.
  • Ta vara på det sista av ljuset och allt det vackra naturen har att erbjuda, och skippa alltför många måsten. Borden och måsten är oftast sådant vi faktiskt inte vill göra.
    Charlotta Lagerberg-Thunes

    Charlotta Lagerberg-Thunes

    Fakta

    Charlottas 6 knep för en höst med mindre stress

    1. Mjukstarta och låt övergången efter sommaren ske så långsamt som möjligt.
    2. Sänk alla krav och förväntningar, att låt första tiden efter ledigheten bli lite seg och att saker går sakta.
    3. Kom igång med fysisk träning och skapa bra sov-rutiner som kanske blivit knepigt under semestern.
    4. Våga prioritera och skapa utrymme för pauser, som att ta en promenad och vistas ute.
    5. Kanske begränsa skärmtiden, och ha en så realistisk planering som möjligt.
    6. Ta chansen att arbeta lite i ett varierat tempo, och bli inte stressad för att du känner dig stressad. Utan låt kroppen gå på lågvarv och tänk ”jag gör så gott jag kan efter en lång semester”.
    Annons