Studie bekräftar: Bra kondis skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Att god kondition minskar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är en gammal sanning som de flesta känner till. Nu bekräftas den i en ny svensk studie som även visar att det gäller för både män och kvinnor oavsett ålder.

I studien från Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm ingick ungefär lika många män som kvinnor. Många tidigare studier bygger framför allt på män och har varit begränsade till enskilda åldersgrupper. Det här är den första stora studien som tittar på både män och kvinnor,  i olika åldersgrupper. Villket gjort det möjligt att jämföra riskerna mellan könen och åldersgrupperna. 

En kvarts miljon delatagare
I studien deltog cirka 266 000 arbetsföra män och kvinnor i åldrarna 18 till 74 år. Samtliga har fått sin kondition beräknad med tester på cykel via jobbet, någon gång mellan åren 1995 och 2015. Informationen har sedan samlats i en databas och i efterhand har forskarna kunnat se hur många som drabbats av till exempel hjärtinfarkt eller dött i förtid. Kopplingen mellan kondition och risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är välkänd och bekräftas nu av forskarna.

 

LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande

Män löper större risk än kvinnor
Studien bekräftar även att skillnaden är stor mellan knvinnor och män. Det är känt sedan tidigare att en man löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt än en kvinna och studien visar att män i åldersgruppen 18 till 49, med låg kondition, löper lika stor risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom för första gången som kvinnor i åldersgruppen 60 till 74 år.

LÄS OCKSÅ: Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora

Stora vinster med ökad kondition
I genomsnitt minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 2,3 procent och en för tidig död med 2,6 procent, per varje högre milliliter syre som kan tillföras varje kilo per minut. Risken minskade mest för de med sämst kondition enligt studien.

LÄS OCKSÅ: Risken för hjärtinfarkt ökar vid kallt väder

Lätt att få upp kondisen
Och att få upp sin kondition behöver inte vara så avancerat, enligt Elin Ekblom Bak som lett arbetet med studien som menar att det viktigaste är att man kommer upp i puls och blir lite andfådd. Det kan räcka med en rask promenad eller att gå i trappor.

Av redaktionen

Källa: SR och SvT


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.