Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Studie: Förändring av tarmfloran kan lindra vid ångest

Personer som lider av ångest kan bli hjälpta av probiotika och och kostomläggning, åtgärder som påverkar tarmfloran, visar en ny forskningsöversikt. Slutsatsen är att probiotika och kostomläggning bör övervägas som kompletterande behandling vid ångestproblematik.

Ångestsymptom är vanligt vid psykisk ohälsa och stressproblematik, men även en rad fysiska besvär. Tidigare studier har visat att så många som var tredje vuxen kommer att drabbas av ångestsymtom under sin livstid. 

 

Påverkar via mag-tarmaxeln
På senare år har forskning visat att tarmmikrobiotan eller tarmfloran – de många mikroorganismer som bebor vårt tarmsystem och som har en rad viktiga funktioner för immunsystemet och metabolismen genom att bland annat tillhandahålla viktiga näringsämnen och vitaminer – kan hjälpa till att reglera hjärnfunktionen genom något som kallas "tarm-hjärnaaxeln".

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Ny forskning talar för probiotika
Ny forskning tyder också på att psykiska störningar kan behandlas genom att reglera tarmens mikrobiota, men det finns ännu inga specifika bevis som stödjer detta. Därför tog ett team av forskare vid Shanghai Jiao Tong University School of Medicine på sig att undersöka om det gick att hitta bevis för att en reglering av tarmfloran kan lindra ångestsymptom. Resultatet publicerades i tidskriften General Psychiatry.

Forskarna granskade 21 studier som med sammanlagt 1 503 personer, där 14 valt probiotika för att reglera tarmfloran och sju valde andra sätt som att justera dieten. Probiotika är levande organismer som finns naturligt i vissa livsmedel som också kallas "goda" eller "vänliga" bakterier eftersom de bekämpar skadliga bakterier och förhindrar dem att få fäste i tarmen. Sammantaget visade elva, det vill säga fler än hälften av studierna, positiv effekt på ångestsymtom samtidigt som vissa studier fann att det inte fungerade.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Kost effektivare än tillskott
Av de 14 studierna med probiotika visade mer än en tredjedel att probiotika var effektivt för att minska ångestsymtom och sex av de sju studierna som hade använt kostomläggning visade att det till och med var mer effektivt. Författarna säger att en orsak till att kostomläggning var effektivare än  probiotika kan bero på att en förändring av kosten kan ha större effekt på tarmbakteriers tillväxt än att tillföra bakterier som tillskott. Då vissa studier använde flera olika bakteriestammar, kan dessa enligt forskarna ha motverkat varandra, och flera av försöken kan ha pågått för kort tid för att hinna öka mängden importerade bakterier i tillräcklig omfattning för att uppnå resultat. 

 

De flesta av studierna rapporterade inga biverkningar, i endast fyra av dem framkom att det uppstått lindriga biverkningar som torr mun och diarré.

LÄS OCKSÅ: Allt fler barn och unga mår dåligt psykiskt

Även tarmfloran bör behandlas vid ångest
Då det rör sig om en observationsstudie går det inte att fastställa orsak, och författarna medger att det finns vissa begränsningar, såsom skillnader i utförande, ämnen, interventioner och mätningar, som gör att datan inte lämpar sig för vidare analys. Ändå menar de att den totala kvaliteten på studierna var hög och påpekar att mer än hälften av studierna visade positivt resultat av att behandla ångestsymptom genom att reglera tarmfloran. Och även om fler studier behövs anser forskarteamet att möjligheten att behandla tarmfloran vid ångestsyndrom bör ses över.

Av redaktionen

Källa: Technologhy Networks, studien hittar du här.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.