Annons
Annons

Studie: Förändring av tarmfloran kan lindra vid ångest

Personer som lider av ångest kan bli hjälpta av probiotika och och kostomläggning, åtgärder som påverkar tarmfloran, visar en ny forskningsöversikt. Slutsatsen är att probiotika och kostomläggning bör övervägas som kompletterande behandling vid ångestproblematik.

Redaktionen

19 juli, 2020
Studie: Förändring av tarmfloran kan lindra vid ångest
Dela inlägget

Personer som lider av ångest kan bli hjälpta av probiotika och och kostomläggning, åtgärder som påverkar tarmfloran, visar en ny forskningsöversikt. Slutsatsen är att probiotika och kostomläggning bör övervägas som kompletterande behandling vid ångestproblematik.

Ångestsymptom är vanligt vid psykisk ohälsa och stressproblematik, men även en rad fysiska besvär. Tidigare studier har visat att så många som var tredje vuxen kommer att drabbas av ångestsymtom under sin livstid.

Påverkar via mag-tarmaxeln
På senare år har forskning visat att tarmmikrobiotan eller tarmfloran – de många mikroorganismer som bebor vårt tarmsystem och som har en rad viktiga funktioner för immunsystemet och metabolismen genom att bland annat tillhandahålla viktiga näringsämnen och vitaminer – kan hjälpa till att reglera hjärnfunktionen genom något som kallas ”tarm-hjärnaaxeln”.

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Ny forskning talar för probiotika
Ny forskning tyder också på att psykiska störningar kan behandlas genom att reglera tarmens mikrobiota, men det finns ännu inga specifika bevis som stödjer detta. Därför tog ett team av forskare vid Shanghai Jiao Tong University School of Medicine på sig att undersöka om det gick att hitta bevis för att en reglering av tarmfloran kan lindra ångestsymptom. Resultatet publicerades i tidskriften General Psychiatry.

Forskarna granskade 21 studier som med sammanlagt 1 503 personer, där 14 valt probiotika för att reglera tarmfloran och sju valde andra sätt som att justera dieten. Probiotika är levande organismer som finns naturligt i vissa livsmedel som också kallas ”goda” eller ”vänliga” bakterier eftersom de bekämpar skadliga bakterier och förhindrar dem att få fäste i tarmen. Sammantaget visade elva, det vill säga fler än hälften av studierna, positiv effekt på ångestsymtom samtidigt som vissa studier fann att det inte fungerade.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Kost effektivare än tillskott
Av de 14 studierna med probiotika visade mer än en tredjedel att probiotika var effektivt för att minska ångestsymtom och sex av de sju studierna som hade använt kostomläggning visade att det till och med var mer effektivt. Författarna säger att en orsak till att kostomläggning var effektivare än probiotika kan bero på att en förändring av kosten kan ha större effekt på tarmbakteriers tillväxt än att tillföra bakterier som tillskott. Då vissa studier använde flera olika bakteriestammar, kan dessa enligt forskarna ha motverkat varandra, och flera av försöken kan ha pågått för kort tid för att hinna öka mängden importerade bakterier i tillräcklig omfattning för att uppnå resultat.

De flesta av studierna rapporterade inga biverkningar, i endast fyra av dem framkom att det uppstått lindriga biverkningar som torr mun och diarré.

LÄS OCKSÅ: Allt fler barn och unga mår dåligt psykiskt

Även tarmfloran bör behandlas vid ångest
Då det rör sig om en observationsstudie går det inte att fastställa orsak, och författarna medger att det finns vissa begränsningar, såsom skillnader i utförande, ämnen, interventioner och mätningar, som gör att datan inte lämpar sig för vidare analys. Ändå menar de att den totala kvaliteten på studierna var hög och påpekar att mer än hälften av studierna visade positivt resultat av att behandla ångestsymptom genom att reglera tarmfloran. Och även om fler studier behövs anser forskarteamet att möjligheten att behandla tarmfloran vid ångestsyndrom bör ses över.

Av redaktionen

Källa: Technologhy Networks, studien hittar du här.

Annons
Annons