Annons

Studie om fytosteroler stöttar tillskott för att sänka sjukvårdskostnader

Fytosteroler som kosttillskott kan hjälpa hjärtpatienter – och kraftigt sänka sjukvårdskostnader, enligt en ny studie. Enligt studien skulle 5,3 miljarder euro per år kunna sparas om personer med höga kolesterolvärden ökade sitt intag av ämnet fytosteroler, som finns i växtriket. "En tydlig bild träder fram av de fördelar som kan uppnås genom en mer utbredd användning av kosttillskott hos dem som löper störst risk att drabbas", säger Ingrid Atteryd, svensk ordförande för Food Supplements Europe, i en kommentar.

Redaktionen

18 maj, 2017
Studie om fytosteroler stöttar tillskott för att sänka sjukvårdskostnader
Dela inlägget

Fytosteroler som kosttillskott kan hjälpa hjärtpatienter – och kraftigt sänka sjukvårdskostnader, enligt en ny studie.
Enligt studien skulle 5,3 miljarder euro per år kunna sparas om personer med höga kolesterolvärden ökade sitt intag av ämnet fytosteroler, som finns i växtriket.
– En tydlig bild träder fram av de fördelar som kan uppnås genom en mer utbredd användning av kosttillskott hos dem som löper störst risk att drabbas, säger Ingrid Atteryd, svensk ordförande för Food Supplements Europe, i en kommentar.

Mängden bevis ökar för att höga vårdkostnader relaterade till hjärt-kärlsjukdomar kan minskas genom ett mer utbrett användande av kosttillskott hos riskgrupper i EU. Nu stärker ytterligare en studie, om fytosteroler, användning av tillskott för att sänka sjukvårdskostnaderna i Europa.

Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Stora besparingar av ökat intag fytosteroler
En ny studie från Frost & Sullivan visar att besparingar på 5,3 miljarder euro per år kan uppnås genom daglig konsumtion av 1,7 gram fytosteroler av de miljontals människor 55 år eller äldre inom EU med svår hyperkolesterolemi, det vill säga höga kolesterolvärden.

Ett ämne i växter
Fytosteroler är ett ämne i växter som finns i höga koncentrationer i bland annat vegetabiliska oljor och nötter. Deras struktur liknar kolesterolet som finns hos djur. Man har kunnat visa att konsumtion av fytosteroler sänker LDL-kolesterol genom att hindra att det tas upp i magtarmkanalen, skriver branschorganisationen Svensk Egenvård i ett uttalande.
Fytosteroler går att få i sig båda via kosten och via kosttillskott.

Annons

Läs också: ”Jag är emot och för kosttillskott”

”En tydlig bild av de fördelar som uppnås genom en mer utbredd användning av kosttillskott”
Ingrid Atteryd är Food Supplements Europes svenska ordförande. Hon säger i en kommentar:
– En tydlig bild träder fram av de fördelar, både ekonomiska som av välbefinnande, som kan uppnås genom att uppmuntra till en mer utbredd användning av kosttillskott hos dem som löper störst risk att drabbas av en kardiovaskulär händelse som kräver sjukhusvård.

Läs också: Sänkt kolestorol med rödris

Läsa mer?
• Rapporten finns att ladda ner på: Foodsupplementseurope.org
• Läs Kureras tidigare artiklar om fytosteroler här.

Av Isabelle G Hedander

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Fytosteroler är ett ämne med liknande struktur som kolesterol (steroler), och förekommer i växtriket. Till exempel pumpakärnor har ett högt innehåll av fytosteroler.
Fytosteroler används vid framställning av läkemedel, bland annat vissa hormoner.

Steroler, eller steroidalkoholer, är en undergrupp av steroider. Steroler från växter kallas fytosteroler, steroler från djur kallas zoosteroler. De viktigaste zoosterolerna är kolesterol och några steroidhormoner. De viktigaste fytosterolerna är kampesterol, sitosterol och stigmasterol.
Steroler har livsviktiga roller i eukaryoters fysiologi. Kolesterol är till exempel en del av cellmembranen, där det påverkar membranens rörlighet och fungerar som en sekundär budbärare. Andra steroler fungerar också som signalsubstanser, till exempel för att reglera dygnsrytmen och blodkoagulering.

Fytosteroler kan blockera kolesterolupptagningsställen i människans tarmsystem, och därmed minska kolesterolupptagning från maten.
Källa: Wikipedia

Annons