Allt mer talar för att den växtbaserade kosten har stora fördelar för såväl vår miljö som vår hälsa. Alla är kanske inte skapta för att vara veganer men de flesta tycks ändå må bra på att äta mer frukt och grönt.
I en ny studie utförd av läkaren Thomas Campbell som skrivit boken ”Kinastudien”, fick deltagarna äta helt växtbaserat under ungefär två månader, de fick även utesluta processade livsmedel så resultatet blev en naturlig kost baserad på rena råvaror.
Snabb förbättring
Resultatet visar att personer som får råd om att äta en helt växtbaserad kost bestående av hela vegetabilier och frukt samt fri från processade livsmedel uppvisar stora förbättringar i flera hälsomarkörer efter åtta veckor. Detta visar studien som publicerats i tidskriften Nutrients.
LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12
Hälsomarkörer mättes innan och efter
Forskarna lät 79 personer få råd om helt växtbaserat ätande både vid individuella möten och i gruppträffar under åtta veckors tid. Bland deltagarna var en tredjedel redan veganer eller vegetarianer. Blodtryck, vikt och markörer i blodet mättes vid start och efter försökstidens slut.
LÄS OCKSÅ: Så får barn i sig allt de behöver på vegansk kost
Vissa kunde sluta med läkemedel
Man fann stora signifikanta förbättringar i alla uppmätta hälsomarkörer som blodtryck, blodfetter, BMI och flera av deltagarna kunde minska dos eller sluta med minst ett läkemedel på grund av dessa förbättringar. De som var vegetarianer och veganer uppvisade något mindre viktnedgång än blandkostare, dock ej statistiskt signifikant.
LÄS OCKSÅ: SIFO: “Vad kan ingå i en vegetarisk kost?”
”Vego är bra för många”
Forskarnas slutsats är att en växtbaserad kost kan gynna både vegetarianer, veganer och blandkostare.
Av redaktionen
Källa: Läkare för framtiden