Annons

Svenska honungskonsumenter vilseleds av märkning

Honung är en av de mest förfalskade råvarorna som finns. Trots det nöjer sig Livsmedelsverket i Sverige med den lägsta nivån av ursprungsmärkning som påbjuds av EU. Biodlingsföretagarna driver frågan om en skärpning av märkningen. Förebilden är länder som Italien där man valt att vägleda konsumenter som vill veta var honungen kommer ifrån, något som också förordas i Sveriges nya Livsmedelsstrategi.

Redaktionen

25 februari, 2017
Svenska honungskonsumenter vilseleds av märkning
Dela inlägget

Honung är en av de mest förfalskade råvarorna som finns. Trots det nöjer sig Livsmedelsverket i Sverige med den lägsta nivån av ursprungsmärkning som påbjuds av EU.
Biodlingsföretagarna driver frågan om en skärpning av märkningen. Förebilden är länder som Italien där man valt att vägleda konsumenter som vill veta var honungen kommer ifrån, något som också förordas i Sveriges nya Livsmedelsstrategi.

”Fastställ varifrån honungen kommer och hur den har behandlats”.
Svenska biodlare uppmanar Livsmedelsverket att skärpa ursprungsmärkningen, som i dag kräver den lägsta nivån av ursprungsmärkning som EU förordnar. Till exempel vill man att det ska bli lättare för konsumenter att se exakt varifrån honungen kommer ifrån. Blir ursprungsmärkningen inte tydligare kommer det att få konsekvenser för både biodling och livsmedelsförsörjning varnar de.

Läs också: Utbrett fusk med honung

”Man skymfar konsumenten”
Thomas Dahl är biodlingsföretagare och en av de som länge har kämpat för en bättre ursprungsmärkning av honung. Det är väldigt viktigt menar han.
– Vi ligger på lägsta nivå. Livsmedelsverket gör bara precis vad de måste enligt EU:s regelverk. Vi kan få reda på att honungen kommer från EU, eller är en EU- och icke EU-honung, dock inte vilket land. Resultatet blir att det skulle kunnat stå typ: ”honungen är gjord i världen” på etiketten! Man skymfar konsumenten, tycker jag, säger han i ett uttalande från Svenska Bin.

Thomas Dahl
Bbiodlingsföretagare Thomas Dahl

Krav på bättre ursprungsmärkning
Tillsammans med andra biodlare har han genom branschorganisationen Biodlingsföretagarna länge kämpat för att få till stånd en ändring.
– Vi har krävt att Livsmedelsverket ändrar detta för att kunna fastställa varifrån honungen kommer och hur den har behandlats. Lagen ger oss redan idag möjlighet att göra som man gör i Italien, där man skriver ut exakt procent honung från varje ursprungsland. Det är bara för oss att printa det på etiketten, så det är ingen kostsam sak att genomföra, berättar Thomas Dahl.

Annons

Vill att handeln lär sig välja honung
Lotta Fabricius Kristiansen är projektledare för Svenska Bin.
– En marknad för rättvisa och ursprungsmärkta produkter har uppstått för råvaror som kaffe och choklad och det uppskattas av de medvetna konsumenterna. Så vill vi också att konsumenten och handeln lär sig att välja honung, säger hon.

Läs också: Så nyttiga är bi-produkterna

Har lägsta priserna på inhemsk honung i Europa
Sverige har enligt Biodlingsföretagarna ett av de lägsta priserna på inhemsk honung i Europa. Inte ens efter två år med honungsbrist är handeln villig att betala vad det är värt, menar de.

Hoppas på snar regeländring
Thomas Dahl menar att det är hög tid för en regeländring.
– Grunden till att vi driver det här är att vi värnar om konsumenten, säger Thomas Dahl. Alla politiska partier ställer upp på vårt förslag så nu hoppas vi på en motion från någon av de svenska politikerna, så att det faktiskt kommer till stånd en regeländring. De nuvarande reglerna för ursprungsmärkning motverkar faktiskt målen för den nya Livsmedelsstrategin.*

Läs också: Känner du till vår svenska dunderhonung?

Annons

Anledning att se upp – honungsförfalskning vanligt
Det finns anledning till att se upp i honungshyllan. Ett av de stora exportländerna är Kina och där är honungsförfalskning så vanligt och kvalitetsskillnaderna så stora att man märker med ”äkta honung” och ”honung”. Rissirap och andra billiga ersättningar används som tillsats för att dryga ut den dyrare honungen, skriver Svenska Bin i ett pressmeddelande.
I Sverige är förfalskningen inte något som satts i system. Det kan förekomma men är i så fall ovanligt, menar Thomas Dahl.

Biodlingen i Sverige kan minska
Han har varit verksam som biodlare sedan 1981 och har aldrig hört talas om några förfalskningsskandaler här, berättar Thomas Dahl.
– Här betyder honung att det är en äkta och naturlig produkt. Om inte Livsmedelsverket, handel och grossister tar frågan om honungens kvalitet och värde på allvar kan det betyda att antalet svenska biodlare minskar. Det kan få återverkningar på pollineringen av bär frukt och grödor i Sverige, och på vår livsmedelsförsörjning.

Läs också: 4 effektiva sätt att hjälpa våra bin

svensk honung
Svensk honung. Foto: Svenska Bin

Nya Livsmedelsstrategin
*Utdrag ur den nya Livsmedelsstrategin som talar för en tydligare märkning av svensk honung:
”Konsumenterna ska ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val, exempelvis av närproducerat och ekologiskt. Marknaden för livsmedel ska kännetecknas av en väl fungerande konkurrens. Den svenska livsmedelsexporten ska ges förutsättningar att öka för att möta efterfrågan på relevanta marknader.”

”Utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.”

Läs mer om Livmedelsstrategin här och här.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons