Det finns ett massivt folkligt stöd för en betydligt restriktivare tobakslagstiftning.
Det visar en ny undersökning från Cancerfonden.
Tre av fyra anser att det är viktigt att minska tobaksrökningen.
Undersökningen som Demoskop genomfört på uppdrag av Cancerfonden visar att det finns ett stort folkligt stöd för att en betydligt hårdare lagstifning kring tobak.
– Vår undersökning visar att svenska folket vill ha en tuffare tobakslagstiftning. Nu vill vi se det bli verklighet så fort som möjligt. Det är avgörande för att färre unga ska börja röka, säger Ulrica Sundholm, intressepolitiskt sakkunnig på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.
► Läs också: Slutat röka? Då pågår det här i din kropp just nu
Så här ser resultatet av undersökningen ut:
• Tre av fyra anser att det är viktigt att minska rökningen.
• Starkast stöd har åtgärder om förbud mot rökning på offentliga platser som lekplatser, hållplatser och uteserveringar, vilket efterlyses av tre av fyra tillfrågade.
• Två av tre är positiva till ett exponeringsförbud, det vill säga att cigarettpaketen förvaras utom synhåll i butikerna. Störst stöd har åtgärden bland personer under 30 år. Bland personer som röker stöder fyra av tio ett exponeringsförbud.
• Fyra av tio är positiva till neutrala cigarettförpackningar, det vill säga att alla förpackningar, oavsett varumärke, har samma färg och typsnitt och är utan dekorationer.
Andra länders åtgärder har bevisat att lagskärpning har stor effekt
– Flera länder har gått före och visat att åtgärder som exponeringsförbud och rökförbud på offentliga platser har stor effekt. För att vi ska kunna nå målet om ett rökfritt Sverige 2025, och rädda tusentals liv, krävs en restriktivare tobakslagstiftning, berättar Ulrica Sundholm.
► Läs också: Rökning skadar ännu mer än vi först trodde
Innehåller fler än 40 direkt cancerogena ämnen
Varje brinnande cigarett är en liten kemisk fabrik som producerar 4 000 olika ämnen. Många av dessa har kända skadeeffekter på människokroppen och minst 40 är direkt cancerframkallande.
Den passiva rökningen farligare än många vet
Den som röker får själv i sig en fjärdedel av röken. Resten andas ut och sprids och gör personer i omgivningen till passiva rökare. Passiv rökning under en längre period innebär samma hälsorisker som för rökaren. Ungefär lika många personer i Sverige dör av passiv rökning som av trafikolyckor. Cirka 200 dödsfall beräknas varje år bero på passiv rökning.
► Läs också: Rökning kopplas till schizofreni enligt ny forskning
Rökning orsak till mer än var tionde dödsfall
Socialstyrelsen uppskattar att cirka 12 000 personer avlider på grund av sin rökning varje år. Det innebär att rökningen står för mer än vart tionde dödsfall hos människor i Sverige.
De allra flesta som dör av sjukdom där rökningen är bakomliggande orsak avlider i en cancersjukdom men rökning innebär även en stor risk att avlida av andra sjukdomar, som till exempel hjärtinfarkt, stroke och lungsjukdomen KOL.
Sambandet mellan rökning och lungcancer känner de flesta till, rökning uppskattas orsaka 90 procent av all lungcancer. Men risken ökar också för andra cancerformer bland andra cancer i strupen och munhålan, i urinblåsan, njurarna, magsäcken, livmoderhalsen och bukspottkörteln.
5000 deltagare i åldrarna 18-89 år
Undersökningen har utförts av Demoskop och omfattar totalt 5 361 intervjuer som genomförts med respondenter i ålder 18 till 89 år under perioden 3-10 februari 2016.
► Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Rökning är den enskilt största orsaken till cancer. Att inte röka är det bästa sättet att minska sin cancerrisk och man ska känna till att risken minskar allt eftersom tiden går efter rökstoppet.
Fortfarande insjuknar cirka 6 800 personer i cancersjukdomar relaterade till rökning varje år och cirka 5 200 dödsfall i cancersjukdom sker årligen på grund av rökning. Det är fler liv än trafikolyckor, narkotika och självmord skördar tillsammans.
Rökning i siffror
• Cirka 12 procent av alla cancerfall beror på rökning – vilket gör rökning till den enskilt största orsaken till att människor drabbas av cancer.
• 6 800 personer drabbas varje år av cancer relaterad till rökning
• Över 20 procent av alla dödsfall i cancer är orsakade av rökning
• 5 200 personer dör årligen i cancer orsakad av rökning
• Socialstyrelsen uppskattar att cirka 12 000 personer avlider på grund av sin rökning varje år – i sjukdomar relaterade till sjukdomen, som cancer, hjärtinfarkt, stroke och KOL.
• Rökning kostar, förutom död och lidande, även samhället cirka 30 miljarder kronor årligen.
Källa: Cancerfonden