Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.
Andelen svenskar som har problem med magen har minskat under 2020 jämfört med 2019 och nu är siffrorna likadan som de var 2017. Det visar Magrapporten, Sveriges största undersökning på maghälsa som görs av Sifo på uppdrag av Valio.En av orsakerna till att magarna mår bättre uppges bland annat vara minskad stress, vilket i detta fall anses vara en konsekvens av pandemin.
LÄS OCKSÅ: ”Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”
Nya levnadsvanor
En tredjedel uppgav att de haft problem med magen det senaste året, vilket är en minskning med 10 procentenheter från 2019. Det är framför allt unga kvinnorna som svarar att de inte längre upplever problem med magen i samma utsträckning som förut. Magrapporten visade en tydlig koppling mellan hälsan i magen och de nya levnadsvanorna under pandemiåret. Fyra av fem som inte har magproblem mår bra som helhet.De som uppgett att de har magproblem upplever dock ett sämre välmående som helhet, än de som inte har magproblem. Personerna med IBS mår sämre följt av laktos- eller glutenintoleranta. Hos de med IBS svarade bara tre procent att de mår mycket bra.
LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem
Två av fem har haft problem
Problem med magen beror oftast på stress, ångest och oro. När de tillfrågade svarade på vad de gör åt sina magproblem var det vanligaste svaret – medicin. Men de tillfrågade svara också att motion, bättre mat och mindre stress var åtgärder som de tog till för att få en bättre fungerade mage. Bland de yngre svarade så många som en tredjedel att de inte gjord något åt sina magproblem. Två av fem kvinnor har haft magproblem under det senaste året, vilket är färre än 2019, då drygt hälften upplevde att de hade magproblem. Yngre kvinnorna är dock fortfarande mest drabbade, men här är skillnaden glädjande nog inte längre lika stor mellan åldersgrupperna. Även männens magbesvär har förbättrats tydligt sedan 2019.
LÄS OCKSÅ: 6 tips för en gladare mage
En ensam promenad
Robert Brummer som är professor vid Örebro universitet menar att det verkar som om pandemin har påverkat vår hälsa på olika sätt.
– Att gå på gym eller träna är inte bara bra för fysiken, utan även för det mentala välmåendet. När träningspass med vänner inte går att genomföra har nog många nöjt sig med en aktivitet i ensamhet, till exempel en promenad. Flera av mina patienter vittnar om en lugnare, men socialt tråkigare vardag. Vinnarna verkar vara stressade barnfamiljer, där hemarbete, färre aktiviteter och mindre socialt umgänge har haft en positiv inverkan på stressnivån. Men för den som är singel eller äldre har det snarare inneburit en upplevelse av social isolering, något som påverkar ens välmående negativt och således också magen negativt, säger Robert Brummer.
Lite fakta från undersökningen:
- 34 % av svenskarna har haft problem med magen det senaste året (2019: 44 %)
- 46 % uppger stress som den vanligaste orsaken till magproblem (2019: 55 %)
- 39 % av kvinnorna och 29% av männen uppger att de haft magproblem någon gång det senaste året (2019: kvinnor 51 %, män 36%)
- Endast 53 % av de med magproblem säger att de mår bra som helhet, jämfört med 73 % hos befolkningen i stort.
5 vanligaste magproblemen
Gasig mage – 60 %
Uppblåst mage – 53 %
Diarré – 48 %
Magont – 42 %
Bullrig mage – 36 %
5 vanligaste orsakerna till magproblem
Stress – 46 %
Odefinierad oro eller ångest – 27 %
För lite vardagsmotion – 26 %
IBS – 26 %
Dåliga matvanor – 24 %
5 vanligaste åtgärderna vid magproblem
Medicin – 25 %
Mer vardagsmotion – 22 %
Förbättra matvanorna – 19 %
Gör ingenting åt problemen – 19 %
Äta mer fibrer – 17 %
5 nya goda vanorna
Promenera – 61 %
Vara ute i naturen – 55 %
Laga mat – 46 %
Fixa i hemmet – 41 %
Läsa böcker – 39 %
5 vanor många inte kommer fortsätta med
Umgås virtuellt med vänner – 15 %
Äta utomhus – 8 %
Träna hemma – 6 %
Undvika alkohol – 6 %
Fixa i hemmet – 5 %
Av Inger Palm
Om undersökningen: Magrapporten är Sveriges största undersökning om maghälsa. I år gjorde den för femte gången. Den bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 865 personer mellan 16–34 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 740 personer.