Flera fall av fågelinfluensa har konstaterats i Danmark den senaste veckan och rapporterna fortsätter att rulla in. Senast i går morse hittades tio döda fåglar på en ankfarm i danska Skibstrup.
Nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån även i Sverige.
Fågelinfluensan sprider sig i Sveriges grannland Danmark. Det är samma virus som spridits i andra länder på kontinenten och är en variant (H5N8) som är mycket smittsam för tamfåglar. Även människor kan smittas. Det är den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, som har fortsatt fått rapporter om vilda fåglar som smittats av fågelinfluensan på flera ställen i Danmark. Flest fall har hittats i östra Danmark, i Köpenhamnstrakten, rapporterar Danmarks Radio.
► Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling
Många djur har panikslaktat
Fødevarestyrelsen införde därför i förra veckan snabbt en tillfällig regel som tvingar uppfödare att hålla sina djur inomhus – eller inom hägnar med tak. Regeln trädde i kraft natten mellan den 14 och 15 november i förra veckan. Eftersom kravet kom fort och är något som många uppfödare inte kan uppfylla omedelbart har flera valt att få djuren slaktade, rapporterar TV2 Nord.
17 kända fall hittills
Den senaste veckan har sjutton fall upptäckts. Det första sju gällde vilda fåglar och inga tamfåglar rapporterades smittade tills morgonen måndag den 21 november då tio döda ankor hittades på en själländsk gård i Skibstrup, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.
Misstanken om de tio smittade djuren, som ingick i en så kallad hobbyflock, uppstod på lördagen. Efter att smittan konstaterat har samtliga fåglar på gården, som också höll höns, kalkoner och gäss, slaktats.
► Läs också: Klorkyckling sätter skräck i Sverige
Även Sverige höjer skyddsnivån
Mot bakgrund av detta höjer nu Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige till nivå 2, vilket innebär att fjäderfä ska hållas inomhus – eller åtminstone i en inhägnad där mat och vatten finns under tak.
– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd, säger Karin Åhl på Jordbruksverket, till det kommersiella branschnätverket Food Supply.
Myndigheten meddelar även att skyddsnivån kan ändras beroende på ytterligare information om smittspridningen.
► Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött
Svensk Fågel: ”Sannolikheten för smitta är ytterst liten”
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon i Sverige och står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. De har gått ut med meddelandet att deras medlemmar har en mycket god beredskap mot fågelinfluensa genom sitt dagliga arbete med förebyggande smittskydd. De skriver även att stallarna är fågelsäkrade och att rutiner finns på plats så att smittämnen som kan spridas med vilda fåglar i möjligaste mån hålls utanför stallarna.
► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa
Alla djur hålls redan inomhus
Organisationen skriver vidare:
”Fågelinfluensa sprids inte via livsmedel och om en kyckling eller kalkon mot all förmodan skulle smittas i Sverige, avlivas hela flocken direkt. Den lämnar aldrig gården och når aldrig slakteriet och inte konsumenten. Tack vare de kvalitets- och kontrollprogram som finns inom branschen finns det rutiner, erfarenhet och beredskap bland bönderna så att detta fungerar även vid förekomst av fågelinfluensa i landet.
Sannolikheten att Svensk Fågels kycklingar, kalkoner och avelshöns smittas är ytterst liten tack vare ett långt och framgångsrikt arbete med att hålla fjäderfäsmittor utanför stallarna. Branschen har sedan länge mycket strikta hygien- och smittskyddsbarriärer och anses som ett föregångsland inom detta område. Svensk Fågels kyckling- och kalkonbönder håller alltid djuren inomhus för att minska risken för att fjäderfäsjukdomar som sprids via vilda fåglar smittar djuren.”
► Det här är fågelinfluensa – läs mer om sjukdomen (extern länk)
Av Isabelle G Hedander
Källor: Food Supply, Svensk Fågel, Jordbruksverket
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!