Annons
Annons

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Redaktionen

18 mars, 2017
Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!
Dela inlägget

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön.
När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Företagsidén bakom EcoBorn föddes i samband med ett slutarbete i naturkunskap, där det egenvalda ämnet berörde gifter i kläder.
– Fördjupningen gav oss ett nytt perspektiv på klädindustrin, bland annat tillverkningsprocessen, de negativa miljöeffekterna, samt hur konsumenten påverkas av färgämnen i kläder, berättar Marcus Falck som är en av killarna som startade EcoBorn.

Läs också: Så giftiga är våra kläder

Växterna färgar bomullen naturligt
Gustaf de la Motte, Marcus Falck, Nathan Pharmanson och Magnus Hofsberger läser sitt tredje år på Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm. Som ett UF-företag driver de EcoBorn, som tillverkar giftfria babykläder i ekologisk färgväxande bomull.
– Precis som blommor kan ha olika färger, kan även bomull ha det. Denna typ av bomull vi använder behöver därför inte färgas utan växer i färgerna brunt, vitt och grönt på plantan. Dessa färger har vardera tagit cirka 100 år av naturlig växtförädling att få fram, berättar Gustaf de la Motte.

Gustaf de la Motte, Marcus Falck, Nathan Pharmanson och Magnus Hofsberger läser sitt tredje år på Viktor Rydberg Gymnasium och driver EcoBorn som ett UF-företag. EcoBorn tillverkar giftfria babykläder i ekologisk färgväxande bomull.

Har satt sig in i forskning
Killarna har satt sig ordentligt in i forskning och studier av textilier. De berättar att kläderna vi dagligen bär innehåller hundratals farliga kemikalier vilket skapar två huvudsakliga problem: hudabsorbering av kemikalier samt förorening av vatten vid tvätt av färgade kläder.
– Huden är vårt största upptagningsorgan som framförallt vid ung ålder är extra känslig. Att exponeras för dessa ämnen ökar risken för att allergier och andra mer allvarliga sjukdomar såsom cancer, bryter ut senare i livet, säger Gustaf de la Motte.

Läs också: Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

Miljö- och människovänligt
När konsumenter tvättar färgade bomullskläder rinner svårnedbrytningsbara kemikalier ut i vattendrag. Exempelvis är 20 procent av de totala industriella vattenföroreningarna ett resultat av färgning av textilier. Väl i vattendragen bioackumuleras kemikalierna av fiskar och andra vattendjur som sedan anrikas uppåt i näringskedjan, vilket skapar miljö- och hälsoproblem för livet i både havet och på land.
– Efter att ha forskat kring potentiella lösningar till problemet kom vi i kontakt med den ekologiskt
färgväxande bomullen. Det är av denna ekologiskt färgväxande bomull som vi på EcoBorn har valt att tillverka våra bebiskläder i. Således behöver våra kläder inte utsättas för varken blekning eller kemikalisk färgning och är därför helt fria från giftiga kemikalier och färgämnen, förklarar Marcus Falck.

Bomulls miljö- och hälsorisker
Det material som står för hälften av världens klädproduktion idag är bomull. Ett material som medför stora negativa konsekvenser för såväl miljön som människors hälsa. Bomullsplantan är i kraftigt behov av vatten och det går åt cirka 12 000 liter för att tillverka ett par jeans. Detta är ett stort problem då odlingen oftast sker i länder där vatten är en bristvara. För att lyckas hålla bomullsodlingarna fria från skadedjur används vanligtvis stora mängder kemiska bekämpningsmedel och den icke-ekologiska bomullsodlingen står för cirka 25 procent av all världens bekämpningsmedelsanvändning.

Läs också: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Vidare är sju av de 15 mest använda besprutningsmedlen som används vid bomullsodling potentiellt cancerframkallande. Detta medför stora hälsorisker för de som jobbar på fälten, människor som bor runt omkring odlingarna, men också för slutkonsumenten som kommer att bära klädesplagget. När det sedan är dags för själva klädtillverkningen av bomullen, används även där stora mängder kemikalier för att bleka och färga materialet vilket i sin tur medför hälsorisker för konsumenten.
– Ekologisk bomull som många företag använder har ett flertal fördelar, men det är dock bara odlingsprocessen som är ekologisk. Materialet måste sedan gå igenom samma krävande färgningsprocess som vanlig bomull och där tillförs det stora mängder giftiga kemikalier. Då EcoBorns body är tillverkad i ekologiskt färgväxande bomull innehåller den inga giftiga kemikalier eller färgämnen och är därför bra ur allergi- och sjukdomssynpunkt. Och eftersom bodyn är helt fri från kemikalier och färgämnen, släpps inte heller några föroreningar ut i vattendragen vid tvätt och är därmed även ett miljövänligt alternativ, berättar Marcus Falck.

Läs också: 18 enkla tips för att bli en medveten konsument

Kom till återvändsgränd – innan det vände
En av de största motgångar killarna stötte på under året rörde produktionen. Till en början var de helt inställda på att hitta en producent i odlingsländerna, till exempel Peru och kontaktade Exportrådet.
– Det framgick ganska snart efter att vi påbörjat projektet, att det skulle bli ganska omöjligt. Det skulle ta oss över ett år att påbörja produktionen samt att dialogen mellan oss parter skulle bli dysfunktionell på grund av språkliga olikheter och geografiskt avstånd. Vid detta stadium hade vi nått en återvändsgränd och visste inte vad vi skulle göra. Situationen såg mörk ut och vi visste inte om vi skulle kunna fortsätta eller om vi skulle vara tvungna att byta affärsidé. Till slut hittade vi familjeföretaget Minimundus, som efter en presentation av vår affärsidé sa att de var intresserade av att inleda ett samarbete, berättar Gustaf de la Motte.

Nyckelpigor istället för kemikalier
Minimundus är ett av få företag i Sverige som arbetar med den naturligt färgväxande bomullen. Bomullen odlas ekologiskt i USA och enbart regnvatten används vid bevattningen, vilket gör att odlingen inte belastar de lokala vattenresurserna.
– Kemiska bekämpningsmedel används inte heller under odlingen bekämpningen sker med hjälp av nyckelpigor, säger Gustaf de la Motte.

Läs också: Klädbytardagen – för bättre miljö

Den växande hälsotrend samt en ökad konsumentmedvetenhet, visar att EcoBorns affärsidé ligger i tiden, men om killarna ska kunna driva företaget vidare är än så länge bara på planeringsstadiet.
– I nuläget har vi inte ekonomiska resurser för att utvidga sortimentet. Men vi hoppas kunna öka försäljning och kunna driva vår verksamhet vidare självständigt, avslutar Gustaf de la Motte.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

EcoBorn och UF-företagande

EcoBorn drivs som ett UF-företag av Gustaf de la Motte, Marcus Falck, Nathan Pharmanson och Magnus Hofsberger läser sitt tredje år på Viktor Rydberg Gymnasium.
Ecoborn.se

UF-företag:
UF-företag är klassat som ett hobbyföretag, vars syfte är att ungdomar ska lära sig allt om
företagande, det vill säga från utvecklande av en affärsidé, till driften av företaget, och slutligen avveckling.

Bolagsformen innebär vissa speciella regler, till exempel att företaget inte behöver betala skatt. Kursen kommer med andra ord innebära att entreprenörskap genomförs i praktiken och inte enbart i teori, vilket främjar kreativitet och förbereder ungdomar inför affärslivet. Kursen har även ett flertal tävlingar inom olika områden, dels regionala och dels nationella, exempelvis “Årets Affärsplan” och “Årets UF-företag”.

Annons
Annons