Annons
Annons

Trots nya gränsvärden – halten arsenik i ris ökar

Nya gränsvärdet för oorganisk arsenik i ris till trots har halterna i flera fall ökat. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Men halten beror på var riset odlats och går att sänka genom att tillaga på rätt sätt.

Redaktionen

13 november, 2018
Trots nya gränsvärden – halten arsenik i ris ökar
Dela inlägget

Nya gränsvärdet för oorganisk arsenik i ris till trots har halterna i flera fall ökat. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Men halten beror dels på var riset odlats och går att sänka genom att tillaga på rätt sätt.

Trots nya gränsvärden som infördes efter larmet 2016 fortsätter halterna arsenik i ris att öka. Något som förvånar Livsmedelsverkets experter som inte vet vad det beror på.

Undersökte om gränsvärdena hölls
De senaste åren har det kommit nya gränsvärden för både arsenik och kadmium. För att ta reda på om halterna bly, kadmium och oorganisk arsenik i välling, gröt och ris håller sig under gränsvärdena har Livsmedelsverket tillsammans med några kommuner undersökt innehållet i dessa produkter.

Ökning i sex av åtta rissorter
Undersökningen visade att av åtta ris som analyserats både 2015 och 2017 hade arsenikhalten ökat i sex och ökningen var störst i två ekologiska ris. Ett av fullkornsrisen överskred gränsvärdet och har dragits tillbaka från marknaden. Det nya gränsvärdet för oorganisk arsenik verkar alltså inte ha lett till sänkta halter i råris och fullkornsris.

LÄS OCKSÅ: Forskare överens: Gränsvärdet för arsenik i mat måste sänkas

”Ge inte riskakor till små barn”
Arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. Livsmedelsverket råder sedan några år föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor eller risdrycker. Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, innebär emellertid ingen risk för hälsan enligt myndigheten.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket varnar: Barn ska inte äta riskakor!

Barnmat under gränsvärdet
Ingen av de undersökta proverna av gröt och välling för barn hade halter av kadmium, bly eller oorganisk arsenik över gränsvärdet. Halterna av kadmium hade minskat något sedan 2011. De högsta halterna av bly i produkterna var betydligt lägre 2017 jämfört med 2011. Lagstiftningen är skarpare för barnmat än för annan mat.

Högre halter i fullkorn
Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris. Det beror på att arsenik framför allt samlas i risets skal, och det finns mer skal i fullkornsprodukter. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man begränsar intaget av fullkornsris och nöjer sig med att äta det någon gång ibland.

LÄS OCKSÅ: Rester av omstritt bekämpningmedel i importerade livsmedel

Varierar från plats till plats
Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser och kan också variera från en åker till en annan. Arsenik finns exempelvis i berggrunden i länder som Bangladesh, Kambodja och Vietnam och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen. Medan det i många andra länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden.

Koka riset i rikligt med vatten
Enligt Petra Bergkvist statsinspektör på Livsmedelsverket an kan man sänka halterna i riset med mer än hälften genom att koka det med stort överskott av vatten som sedan hälls bort.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket och Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

• Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
• Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
• Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
• Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
• Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
• Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.
Källa: Livsmedelsverket och Karolinska institutet

Annons
Annons