Efter en lång vinter har kroppens inre klocka anpassat sig till mörker, vila och mer melatonin – hormonet som styr sömn och återhämtning. Så när dagsljuset återvänder på våren, minskar melatoninproduktionen snabbt. I teorin borde vi då känna oss piggare. Men kroppen hinner inte alltid med i svängarna, och resultatet kan bli en känsla av jetlag – trötthet, huvudvärk, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och sömnproblem.
Till det kommer de sociala och psykologiska förväntningarna: våren är årstiden då vi ska blomma upp, börja träna, bli produktiva och glada. När kroppen i stället stretar emot och vill vila mer, kan vi känna oss otillräckliga eller frustrerade – vilket ytterligare påverkar humöret negativt.
Allergier gör dig trött
Pollenallergi är en ofta förbisedd bov bakom vårtröttheten – och många vet inte ens att de är allergiska. Symtom som snuva, kliande ögon, nysningar och trötthet tolkas ibland som “bara vårtrötthet”, men kan bero på kroppens immunreaktion på pollen.
När vi utsätts för pollen frigör kroppen histamin, vilket triggar en inflammatorisk reaktion som påverkar hela kroppen. Det kan göra oss trötta, svårkoncentrerade och tunga i både sinne och kropp. Enligt Astma- och Allergiförbundet är var tionde svensk allergisk mot pollen – och bland dem är många även drabbade av astmatiska symtom.
Vanliga allergimediciner fungerar för många, men biverkningar som dåsighet och torra slemhinnor är vanliga. Ett naturligt alternativ som kan hjälpa är pycnogenol – ett extrakt från barken av fransk strandtall (Pinus pinaster). Forskning visar att pycnogenol fungerar som ett naturligt antihistamin och antiinflammatoriskt ämne, utan att orsaka trötthet. För bästa effekt rekommenderas att börja med tillskottet en till två veckor innan pollensäsongen startar. Hos personer med astma har man också sett minskad svullnad i luftvägarna och lindrad andning.
LÄS OCKSÅ: Åldras hälsosamt med hjälp av barken från en fransk strandtall
Väldokumenterat barkextrakt
Det finns över 400 publicerade studier och artiklar som visar på effekterna från barkextraktet från den franska tallen. I två studier på astmatiker där den ena gjordes på barn och den andra på vuxna, fick en grupp pycnogenol och den andra placebo.
Resultaten var i princip desamma oavsett ålder. Studien på vuxna pågick i fyra veckor medan den på barn varade i tre månader. Bland barnen kunde de som fick barkextraktet minska doserna med astmaspray efter studiens slut, till var femte dag istället för flera gånger per dag.
Framförallt för växande barn är det en stor fördel att slippa ta astma-spray dagligen och istället kunna ta ett naturligt ämne utan biverkningar.
LÄS OCKSÅ: Marits allergi försvann: ”Nu behöver jag inte några andra allergimediciner”
D-vitamin – solens egen energiboost
En annan vanlig orsak bakom vårtrötthet är brist på D-vitamin, något som är mycket vanligt efter vintern. Under de mörka månaderna kan vi inte bilda tillräckligt av detta viktiga vitamin via solen, särskilt inte på våra breddgrader. Och även om solen återvänder på våren, tar det tid innan kroppens depåer fylls på.
D-vitamin påverkar bland annat immunförsvaret, hormonsystemet och hjärnans produktion av serotonin och dopamin – signalsubstanser som styr vårt humör, vår motivation och vår stresstålighet. Studier har kopplat låga D-vitaminnivåer till trötthet, depression, ångest och sänkt immunförsvar. Därför är det klokt att fylla på med ett tillskott, särskilt i D3-form, under vår och vinter – eller året runt om du tillhör en riskgrupp.
Personer med mörk hudton, äldre, de som vistas lite utomhus eller använder mycket solskydd kan ha svårare att bilda D-vitamin i huden och kan därför behöva extra tillskott året om.
Rör dig – även när du inte orkar
När tröttheten slår till känns det ofta mest lockande att dra täcket över huvudet. Men paradoxalt nog är rörelse ett av de mest effektiva sätten att bli piggare. Fysisk aktivitet förbättrar blodcirkulationen, stimulerar lymfsystemet och frigör endorfiner – kroppens egna glädjehormoner. Dessutom hjälper dagsljus till att reglera dygnsrytmen, vilket i sin tur förbättrar sömnen och motverkar trötthet.
Du behöver inte springa maraton – en rask promenad i dagsljus räcker. Gärna före lunch, för då påverkas melatoninnivåerna positivt. Börja i det lilla: en kort promenad, lätt yoga eller några minuter med lugna rörelser i solen kan göra underverk.
LÄS OCKSÅ: Vad ska jag äta för att bli piggare?
Maten som bygger energi
Kosten är en annan viktig pusselbit. Under vintern tenderar vi att äta tyngre och mer energifattig mat, och det är vanligt med brist på flera näringsämnen. För att bygga upp energin inifrån, satsa på näringstät mat: bladgrönsaker, bär, citrusfrukter, nötter, frön, ägg, fet fisk och kallpressade oljor.
Tänk också på att drycken gör skillnad – byt ut en kaffe mot örtte med pepparmynta, citron eller ingefära, som både piggar upp och stödjer matsmältningen. Och glöm inte vatten – vätskebrist är en ofta förbisedd orsak till trötthet.
Fakta: Pycnogenol och D-vitamin
Pycnogenol är ett väldokumenterat extrakt från fransk strandtall, rikt på antioxidanter som bidrar till att minska inflammation i kroppen – särskilt i luftvägarna. Det har visat effekt vid pollenallergi och astma, vilket kan hjälpa dig andas lättare under våren.
Samtidigt är D-vitamin avgörande för energinivåer och psykiskt välmående. Brist är vanlig efter mörka vintermånader och kan leda till trötthet, nedstämdhet och svajigt humör. Genom att kombinera dessa två naturliga ämnen kan du stötta både kropp och sinne – och få ny kraft inför den ljusare årstiden.