Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Alverhag

Marits allergi försvann: “Nu behöver jag inte några andra allergimediciner”

Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Så länge Marit Markusson kan minnas har hon varit allergisk mot pälsdjur och pollen. Hon hade väskan full av medicin när hon följde med sin dotter till stallet. Men så hittade hon ett preparat med barkextrakt, och nu allergierna borta.

I 25 år bodde Marit Markusson i Italien. Hon kom dit som barnflicka och skulle inte stanna så länge, men trivdes bra och blev kvar när hon fick jobb inom Svenska kyrkan i Rom. 2007 flyttade hon hem till Ljusdal igen tillsammans med sina barn.

Hennes dotter, som nu är 15 år, tar ridlektioner. Marit har ridit själv, men var tvungen att sluta på grund av sin pälsdjursallergi. Nu följer hon med dottern till stallet en gång i veckan.

– Jag brukade ha med mig astmaspray, allergitabletter och kortison i tablettform för att klara av att följa med. Jag satt bakom en glasruta för att se henne rida, men ändå kände jag av min allergi, berättar Marit.

 

För Marit innebar sommarhalvåret rinnande ögon, kliande hals och nysningar stup kvarten. Ofta har hon dragit sig för att gå ut för att slippa besvären. Och när hon varit tvungen att bege sig iväg någonstans har väskan varit full med allergimediciner. 

– Läkemedel mot allergier har ju ibland trista biverkningar. Jag blev väldigt trött av medicinenerna, säger Marit.

LÄS OCKSÅ: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Effekten kom snabbt
För två somrar sedan läste Marit om att te gjort på tallbar kunde lindra pollenallergi. Hon provade och blev aningen bättre. Det här med tall hade hon i bakhuvudet när hon förra året inte ville möta ännu en sommar med snuva och nysningar.

– Jag googlade, som alltid när jag behöver ta reda på något, och studier och artiklar om kosttillskottet Bio-Pycnogenol, dök hela tiden upp. Preparatet innehåller ett extrakt av barken från en tall, och då tänkte jag att det här kanske kan vara rätt för mig, berättar Marit.

I januari 2019 börjar Marit med tillskottet. Det första hon märker är att hon inte längre har några problem i stallet. Marit sitter ute i ridhuset, istället för bakom glasväggen, och hon kan till och med gå in i boxarna och hälsa på hästarna utan problem. 

– Nu behöver jag inte längre några andra allergimediciner. Av det här naturliga allergi-tabletterna blir jag inte trött. Jag har också lärt mig att när jag exponeras av för mycket allergener så kan jag ta två extra tabletter innan jag åker till stallet för starkare effekt, och det fungerar verkligen, säger Marit.

Antioxidanterna i barkextraktet, som kommer från den franska strandtallen Pinus Pinaster, har en naturlig antihistamineffekt. Det motverkar allergier och hösnuva, men också pälsdjursallergi. Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet, och tillför kroppen flera olika typer av aktiva bioflavonoider.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Sjukskriven i flera år
– När jag inte längre fick problem i stallet så blev jag förstås nyfiken på vad som skulle hända när pollensäsongen närmade sig. Jag tog mina allergitabletter varje dag och tänkte faktiskt inte så mycket på pollen, inte förrän jag upptäckte att folk runt omkring mig gick och snörvlade, kliade sig i ögonen och nös. Även människor som inte brukar vara allergiska hade problem eftersom det var så mycket pollen förra året, men jag hade inte några som helst problem. Och då förstod jag att tabletterna fungerade även mot min pollenallergi.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Marit började med allergitabletterna och nu mår hon bättre än på många år. När hon flyttade hem från Italien fick hon diskbråck i nacken och blev sjukskriven. Några år senare, när hon återgått till arbetet, så kom ett rörigt avslut i Italien ifatt henne och denna gång blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. 

Hon fick problem med minnet och hypermobilitetssyndrom vilket gör att musklerna jobbar konstant för att hålla kroppsdelarna på plats. Det gör henne trött i hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: Patrik blev fri från pollenallergin

Pycnogenolen förändrade livet
– Jag har förstått att barkextraktet även har effekt på blodcirkulationen, och efter att jag började med pycnogenolen så har mina ben känts lättare.

Marit har gjort flera livsstilsförändringar de senaste åren. Hon äter inte längre socker och snabba kolhydrater, och låter även bli mejeriprodukter. Det var lite av en kamp i början att sluta med framförallt ost och mjölk, men hon har mått väldigt bra av kostomläggningen.

– Under sjukskrivningen lärde jag mig också att meditera. Jag gick en kurs i mindfulness och det var verkligen en aha-upplevelse, för de dagliga meditationerna gör att jag mår så mycket bättre. 

 

När Marit skulle tillbaka in i arbetslivet kunde hon bara arbeta en timma i veckan, men nu jobbar hon halvtid, och känner att livskraften börjat återvända.

– Jag är så tacksam över att ha funnit pycnogenolen. Därför har jag har tagit reda på mycket om det speciella ämnet i barken. För det är så att jag brukar ha svårt att få sår att läka på huden. Men så råkade jag bränna mig på en skållhet sky som jag tog ut ur ugnen. Det mest förvånansvärda var att det bara blev en liten skråma, och det tillskriver jag barkextraktet, för jag har förstått att det har effekt på huden, säger Marit.

– Till och med mina pigmentfläckar i ansiktet är borta. Som du säkert förstår så talar jag mig varm för pycnogenolen så ofta någon vill höra. Tabletterna har gjort underverk i mitt liv på så många olika sätt.

Av Inger Palm

Några referenser: Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis


Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Pollenallergi

Astma- och allergiförbundet uppskattar att tre miljoner svenskar har pollen-
allergi, en reaktion som uppstår när immunsystemets överreagerar mot det protein som finns i sporer och pollen. Kroppen bildar enkelt uttryckt antikroppar mot det ämne som den upplever som farligt. Symtomen är hosta och retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nysningar, nästäppa, rinnande och kliande ögon och trötthet.

Pycnogenol… är ett barkextrakt som kommer från en fransk strandtall och innehåller flera aktiva ämnen. Barkextraktet blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, som är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Barkextraktet innehåller en unik kombination av bioflavonoider, procyanidiner och fenolsyror. Pycnogenol är vattenlösligt och tas lätt upp av kroppen. 

Barkextraktet har effekt på pollenallergi inom några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer. Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. 

Har du astma kan det ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet tycks även kunna lindra symtom hos de med lungsjukdomen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.