Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Alverhag

Marits allergi försvann: “Nu behöver jag inte några andra allergimediciner”

Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Så länge Marit Markusson kan minnas har hon varit allergisk mot pälsdjur och pollen. Hon hade väskan full av medicin när hon följde med sin dotter till stallet. Men så hittade hon ett preparat med barkextrakt, och nu allergierna borta.

I 25 år bodde Marit Markusson i Italien. Hon kom dit som barnflicka och skulle inte stanna så länge, men trivdes bra och blev kvar när hon fick jobb inom Svenska kyrkan i Rom. 2007 flyttade hon hem till Ljusdal igen tillsammans med sina barn.

Hennes dotter, som nu är 15 år, tar ridlektioner. Marit har ridit själv, men var tvungen att sluta på grund av sin pälsdjursallergi. Nu följer hon med dottern till stallet en gång i veckan.

– Jag brukade ha med mig astmaspray, allergitabletter och kortison i tablettform för att klara av att följa med. Jag satt bakom en glasruta för att se henne rida, men ändå kände jag av min allergi, berättar Marit.

 

För Marit innebar sommarhalvåret rinnande ögon, kliande hals och nysningar stup kvarten. Ofta har hon dragit sig för att gå ut för att slippa besvären. Och när hon varit tvungen att bege sig iväg någonstans har väskan varit full med allergimediciner. 

– Läkemedel mot allergier har ju ibland trista biverkningar. Jag blev väldigt trött av medicinenerna, säger Marit.

LÄS OCKSÅ: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Effekten kom snabbt
För två somrar sedan läste Marit om att te gjort på tallbar kunde lindra pollenallergi. Hon provade och blev aningen bättre. Det här med tall hade hon i bakhuvudet när hon förra året inte ville möta ännu en sommar med snuva och nysningar.

– Jag googlade, som alltid när jag behöver ta reda på något, och studier och artiklar om kosttillskottet Bio-Pycnogenol, dök hela tiden upp. Preparatet innehåller ett extrakt av barken från en tall, och då tänkte jag att det här kanske kan vara rätt för mig, berättar Marit.

I januari 2019 börjar Marit med tillskottet. Det första hon märker är att hon inte längre har några problem i stallet. Marit sitter ute i ridhuset, istället för bakom glasväggen, och hon kan till och med gå in i boxarna och hälsa på hästarna utan problem. 

– Nu behöver jag inte längre några andra allergimediciner. Av det här naturliga allergi-tabletterna blir jag inte trött. Jag har också lärt mig att när jag exponeras av för mycket allergener så kan jag ta två extra tabletter innan jag åker till stallet för starkare effekt, och det fungerar verkligen, säger Marit.

Antioxidanterna i barkextraktet, som kommer från den franska strandtallen Pinus Pinaster, har en naturlig antihistamineffekt. Det motverkar allergier och hösnuva, men också pälsdjursallergi. Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet, och tillför kroppen flera olika typer av aktiva bioflavonoider.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Sjukskriven i flera år
– När jag inte längre fick problem i stallet så blev jag förstås nyfiken på vad som skulle hända när pollensäsongen närmade sig. Jag tog mina allergitabletter varje dag och tänkte faktiskt inte så mycket på pollen, inte förrän jag upptäckte att folk runt omkring mig gick och snörvlade, kliade sig i ögonen och nös. Även människor som inte brukar vara allergiska hade problem eftersom det var så mycket pollen förra året, men jag hade inte några som helst problem. Och då förstod jag att tabletterna fungerade även mot min pollenallergi.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Marit började med allergitabletterna och nu mår hon bättre än på många år. När hon flyttade hem från Italien fick hon diskbråck i nacken och blev sjukskriven. Några år senare, när hon återgått till arbetet, så kom ett rörigt avslut i Italien ifatt henne och denna gång blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. 

Hon fick problem med minnet och hypermobilitetssyndrom vilket gör att musklerna jobbar konstant för att hålla kroppsdelarna på plats. Det gör henne trött i hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: Patrik blev fri från pollenallergin

Pycnogenolen förändrade livet
– Jag har förstått att barkextraktet även har effekt på blodcirkulationen, och efter att jag började med pycnogenolen så har mina ben känts lättare.

Marit har gjort flera livsstilsförändringar de senaste åren. Hon äter inte längre socker och snabba kolhydrater, och låter även bli mejeriprodukter. Det var lite av en kamp i början att sluta med framförallt ost och mjölk, men hon har mått väldigt bra av kostomläggningen.

– Under sjukskrivningen lärde jag mig också att meditera. Jag gick en kurs i mindfulness och det var verkligen en aha-upplevelse, för de dagliga meditationerna gör att jag mår så mycket bättre. 

 

När Marit skulle tillbaka in i arbetslivet kunde hon bara arbeta en timma i veckan, men nu jobbar hon halvtid, och känner att livskraften börjat återvända.

– Jag är så tacksam över att ha funnit pycnogenolen. Därför har jag har tagit reda på mycket om det speciella ämnet i barken. För det är så att jag brukar ha svårt att få sår att läka på huden. Men så råkade jag bränna mig på en skållhet sky som jag tog ut ur ugnen. Det mest förvånansvärda var att det bara blev en liten skråma, och det tillskriver jag barkextraktet, för jag har förstått att det har effekt på huden, säger Marit.

– Till och med mina pigmentfläckar i ansiktet är borta. Som du säkert förstår så talar jag mig varm för pycnogenolen så ofta någon vill höra. Tabletterna har gjort underverk i mitt liv på så många olika sätt.

Av Inger Palm

Några referenser: Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis


Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Pollenallergi

Astma- och allergiförbundet uppskattar att tre miljoner svenskar har pollen-
allergi, en reaktion som uppstår när immunsystemets överreagerar mot det protein som finns i sporer och pollen. Kroppen bildar enkelt uttryckt antikroppar mot det ämne som den upplever som farligt. Symtomen är hosta och retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nysningar, nästäppa, rinnande och kliande ögon och trötthet.

Pycnogenol… är ett barkextrakt som kommer från en fransk strandtall och innehåller flera aktiva ämnen. Barkextraktet blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, som är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Barkextraktet innehåller en unik kombination av bioflavonoider, procyanidiner och fenolsyror. Pycnogenol är vattenlösligt och tas lätt upp av kroppen. 

Barkextraktet har effekt på pollenallergi inom några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer. Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. 

Har du astma kan det ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet tycks även kunna lindra symtom hos de med lungsjukdomen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

 

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

 

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

 

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.