Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Alverhag

Marits allergi försvann: “Nu behöver jag inte några andra allergimediciner”

Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Så länge Marit Markusson kan minnas har hon varit allergisk mot pälsdjur och pollen. Hon hade väskan full av medicin när hon följde med sin dotter till stallet. Men så hittade hon ett preparat med barkextrakt, och nu allergierna borta.

I 25 år bodde Marit Markusson i Italien. Hon kom dit som barnflicka och skulle inte stanna så länge, men trivdes bra och blev kvar när hon fick jobb inom Svenska kyrkan i Rom. 2007 flyttade hon hem till Ljusdal igen tillsammans med sina barn.

Hennes dotter, som nu är 15 år, tar ridlektioner. Marit har ridit själv, men var tvungen att sluta på grund av sin pälsdjursallergi. Nu följer hon med dottern till stallet en gång i veckan.

– Jag brukade ha med mig astmaspray, allergitabletter och kortison i tablettform för att klara av att följa med. Jag satt bakom en glasruta för att se henne rida, men ändå kände jag av min allergi, berättar Marit.

 

För Marit innebar sommarhalvåret rinnande ögon, kliande hals och nysningar stup kvarten. Ofta har hon dragit sig för att gå ut för att slippa besvären. Och när hon varit tvungen att bege sig iväg någonstans har väskan varit full med allergimediciner. 

– Läkemedel mot allergier har ju ibland trista biverkningar. Jag blev väldigt trött av medicinenerna, säger Marit.

LÄS OCKSÅ: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Effekten kom snabbt
För två somrar sedan läste Marit om att te gjort på tallbar kunde lindra pollenallergi. Hon provade och blev aningen bättre. Det här med tall hade hon i bakhuvudet när hon förra året inte ville möta ännu en sommar med snuva och nysningar.

– Jag googlade, som alltid när jag behöver ta reda på något, och studier och artiklar om kosttillskottet Bio-Pycnogenol, dök hela tiden upp. Preparatet innehåller ett extrakt av barken från en tall, och då tänkte jag att det här kanske kan vara rätt för mig, berättar Marit.

I januari 2019 börjar Marit med tillskottet. Det första hon märker är att hon inte längre har några problem i stallet. Marit sitter ute i ridhuset, istället för bakom glasväggen, och hon kan till och med gå in i boxarna och hälsa på hästarna utan problem. 

– Nu behöver jag inte längre några andra allergimediciner. Av det här naturliga allergi-tabletterna blir jag inte trött. Jag har också lärt mig att när jag exponeras av för mycket allergener så kan jag ta två extra tabletter innan jag åker till stallet för starkare effekt, och det fungerar verkligen, säger Marit.

Antioxidanterna i barkextraktet, som kommer från den franska strandtallen Pinus Pinaster, har en naturlig antihistamineffekt. Det motverkar allergier och hösnuva, men också pälsdjursallergi. Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet, och tillför kroppen flera olika typer av aktiva bioflavonoider.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Sjukskriven i flera år
– När jag inte längre fick problem i stallet så blev jag förstås nyfiken på vad som skulle hända när pollensäsongen närmade sig. Jag tog mina allergitabletter varje dag och tänkte faktiskt inte så mycket på pollen, inte förrän jag upptäckte att folk runt omkring mig gick och snörvlade, kliade sig i ögonen och nös. Även människor som inte brukar vara allergiska hade problem eftersom det var så mycket pollen förra året, men jag hade inte några som helst problem. Och då förstod jag att tabletterna fungerade även mot min pollenallergi.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Marit började med allergitabletterna och nu mår hon bättre än på många år. När hon flyttade hem från Italien fick hon diskbråck i nacken och blev sjukskriven. Några år senare, när hon återgått till arbetet, så kom ett rörigt avslut i Italien ifatt henne och denna gång blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. 

Hon fick problem med minnet och hypermobilitetssyndrom vilket gör att musklerna jobbar konstant för att hålla kroppsdelarna på plats. Det gör henne trött i hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: Patrik blev fri från pollenallergin

Pycnogenolen förändrade livet
– Jag har förstått att barkextraktet även har effekt på blodcirkulationen, och efter att jag började med pycnogenolen så har mina ben känts lättare.

Marit har gjort flera livsstilsförändringar de senaste åren. Hon äter inte längre socker och snabba kolhydrater, och låter även bli mejeriprodukter. Det var lite av en kamp i början att sluta med framförallt ost och mjölk, men hon har mått väldigt bra av kostomläggningen.

– Under sjukskrivningen lärde jag mig också att meditera. Jag gick en kurs i mindfulness och det var verkligen en aha-upplevelse, för de dagliga meditationerna gör att jag mår så mycket bättre. 

 

När Marit skulle tillbaka in i arbetslivet kunde hon bara arbeta en timma i veckan, men nu jobbar hon halvtid, och känner att livskraften börjat återvända.

– Jag är så tacksam över att ha funnit pycnogenolen. Därför har jag har tagit reda på mycket om det speciella ämnet i barken. För det är så att jag brukar ha svårt att få sår att läka på huden. Men så råkade jag bränna mig på en skållhet sky som jag tog ut ur ugnen. Det mest förvånansvärda var att det bara blev en liten skråma, och det tillskriver jag barkextraktet, för jag har förstått att det har effekt på huden, säger Marit.

– Till och med mina pigmentfläckar i ansiktet är borta. Som du säkert förstår så talar jag mig varm för pycnogenolen så ofta någon vill höra. Tabletterna har gjort underverk i mitt liv på så många olika sätt.

Av Inger Palm

Några referenser: Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis


Marit Markusson 

Ålder: 55 år.
Bor: I Ljusdal.
Gör: Jobbar halvtid i en hälsobutik.
Familj: En dotter på 15 år och en son på 24 år som studerar på universitetet i Luleå.
Så mår jag bra: Mediterar varje dag för att bibehålla inre balans. Den största hälsovinsten är att jag kan vara lugn i mig själv, och inte behöver bry mig det som händer runt omkring.

Pollenallergi

Astma- och allergiförbundet uppskattar att tre miljoner svenskar har pollen-
allergi, en reaktion som uppstår när immunsystemets överreagerar mot det protein som finns i sporer och pollen. Kroppen bildar enkelt uttryckt antikroppar mot det ämne som den upplever som farligt. Symtomen är hosta och retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nysningar, nästäppa, rinnande och kliande ögon och trötthet.

Pycnogenol… är ett barkextrakt som kommer från en fransk strandtall och innehåller flera aktiva ämnen. Barkextraktet blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, som är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Barkextraktet innehåller en unik kombination av bioflavonoider, procyanidiner och fenolsyror. Pycnogenol är vattenlösligt och tas lätt upp av kroppen. 

Barkextraktet har effekt på pollenallergi inom några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer. Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. 

Har du astma kan det ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet tycks även kunna lindra symtom hos de med lungsjukdomen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.