Behöver du anpassa årets julbord efter gäster som är vegetarianer eller veganer? Eller är du själv sugen på spännande, gröna alternativ i år? Här bjuder vi på två julklassiker i vegansk tappning – skinka och sill gjort av tofu!
Vad är mer givet än sill och julskinka på det svenska julbordet? Men för den som hört och läst om hur illa ställt det är i våra utfiskade hav, eller vikten av att välja en KRAV-märkt, nitratfri skinka om man ändå vill äta griskött – så bjuder vi här på två 100 procent växtbaserade recept. Bägge kommer från den svenska tofufabriken Ypin och är enkla att förbereda och kräver få ingredienser. Sojabönorna i Yipins tofu är ekologiskt odlade i Frankrike, vilket är bra ur klimatsynpunkt. Men får du inte tag på just den sorten så finns det förstås andra sorters tofu också.
LÄS OCKSÅ: 10 budord för en grönare jul
Veganska sillar
”Sill” gjort på aubergine har blivit allt vanligare i butikerna. Men nu utmanar tofun starkt. Tofusill är gott, lättlagat och modernt.
Vegansk senapssill
230 g Yipin extra fast tofu
3 msk dijonsenap
3 msk socker
½ tsk salt
½ msk ättiksprit 12%
¼ dl vatten
¼ dl matgrädde, t ex växtbaserad
1 dl olja
1 msk dill
Gör så här:
Blanda senapen med socker, salt och ättika.
Tillsätt grädde, olja och vatten under omrörning. Blanda sedan ner dillen.
Tärna tofun i cirka 1,5 x 1,5 cm kuber. Lägg dem i blandningen och rör om. Låt stå i kylen över natten innan servering. Servera din tofusill senap och njut!
Vegansk skärgårdssill
230 g Yipin extra fast tofu
1 ½ dl iFraiche
¾ dl vegansk majonnäs
2 tsk citronsaft
2 msk vegiar
3 msk tångrom
1 tsk citronzest
salt och peppar
½ dl dill
¼ dl gräslök
Så gör du:
Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk.
Tärna tofun i cirka 1,5 x 1,5 cm kuber. Lägg dem i blandningen och rör om.
Låt stå i kylen över natten. Sedan är du redo att servera vegansk skärgårdssill!
LÄS OCKSÅ: Julen är svenskarnas mest älskade mathögtid
Vegansk julskinka – griljerad alspånsrökt tofu
Detta goda gröna skinkalternativ tar bara 20 minuter att laga. Du behöver bara griljera tofun med en god senapsblandning, eftersom den redan har en fylligt rökig smak och är extra fast i konsistensen.
Ingredienser
4–6 portioner
230 g Yipin alspånsrökt tofu
1 msk senap, grovkornig, söt
1 msk vegansk matlagningsgrädde
1 tsk socker
½ dl ströbröd
LÄS OCKSÅ: Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop senap, socker, matgrädde och ½ msk av ströbrödet. Bred ut blandningen runt om hela tofun. Strö över resten av ströbrödet och stick ner nejlikor på toppen.
Griljera i ugnen i 10–15 min. Skär vegansk julskinka i tunna skivor och servera.
Av Carolina Eriksson