Annons

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt. Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Redaktionen

27 februari, 2017
Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt
Dela inlägget

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt.
Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Du är Kureras nya expert. Hur känns det och vad kommer du att svara på frågor om?
– Det känns jätteroligt att få nå ut till Kureras läsare och Facebookföljare och att få inspirera både i tidningen och på nätet. Jag kommer att svara på frågor som rör kost, vikt och hälsa i allmänhet. Jag brinner verkligen för att människor ska få möjlighet att hitta en livsstil som de gillar och som passar för dem. Som kostrådgivare har jag insett att det finns ingen diet eller livsstil som passar alla. Vi behöver olika kostplaner för olika människor.

Läs också: Krom minskar sötsuget

Hur länge har du brunnit för kostrådgivning och hur startade ditt intresse?
– Jag har alltid varit intresserad av att äta god mat, men fram tills jag blev 30 år saknade jag kunskap om vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Då vägde jag också nästan hundra kilo och var i dålig form. Den första februari 2002 började jag förändra min kostplan och lärde mig mer om näringslära och vad livsmedel innehåller. Efter åtta månader hade jag tappat 30 kilo och mitt intresse för kost och hälsosam livsstil hade vuxit sig stort. Detta fick så stor plats i mitt liv att jag utbildade mig till kostrådgivare och slutade på mitt dåvarande arbete på marknad- och försäljningsavdelningen på Tele 2 i Kista.

Du har skrivit många böcker om olika dieter och det kan tyckas att du hoppar mellan olika väldigt ofta. Vad svarar du dem som tycker att du är en diethoppjerka?
– Mitt stora intresse är matlagning och jag älskar verkligen att handla, laga mat, äta mat och prata mat. När jag blev kostrådgivare insåg jag betydelsen av att inspirera mina kunder och förenkla för dem så att det skulle bli lättare att hålla sig till en kostplan. Det är ju en sak att veta hur man ska äta men en annan sak att verkligen fullfölja sin plan. I början gav jag ut kokböcker för alla som var nyfikna på GI-metoden. Därefter kom LCHF och jag gav ut ett flertal kokböcker för den metoden och sedan har flera intressanta metoder kommit som Detox, Rawfood, 5:2-dieten samt att äta rätt för sin blodgrupp. Under mina 12 år som kostrådgivare har jag verkligen lärt mig att det finns ingen kostplan som passar alla och jag är stolt över att jag är kunnig och har erfarenhet inom olika kostplaner.
– Egentligen är jag förvånad att inte fler kostrådgivare jobbar med olika kostplaner, utan bara håller sig till en som de förespråkar. Det är ungefär som om en PT bara skulle lära ut en träningsform… Alla kan inte jogga eller simma – vi behöver olika träningsformer för att vi är olika och har olika behov. Samma sak är det med kost och kostplaner. Därför arbetar jag med olika kostplaner.

Annons

Läs också: Fortfarande långt kvar till bra matvanor i de nordiska länderna

Vilket kosttänk har du själv?
– Jag följer en lågkolhydratskost i grunden och sen kombinerar jag detta med 5:2-dieten, vilket innebär att två dagar i veckan äter jag under 500 kilokalorier (kcal). Jag väljer också att äta efter min blodgrupp och följer kostplanen för blodgrupp AB, vilket innebär att jag äter mycket vegetariskt och gärna fisk som proteinkälla.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Ägg!

Vad finns aldrig i ditt kylskåp?
– Margariner och lättprodukter.

Läs också: Studie: Rödkål får positiva hälsoeffekter ihop med fet mat

Annons

Vilka är dina bästa råd till den som vill äta nyttigt?
– Oavsett om man vill gå ner i vikt eller vill äta för att vara hälsosam bör man ta bort socker och livsmedel som påverkar blodsockret negativt. Anledningen är att då kan man lättare hålla sig till den kostplan man väljer att följa. Därför rekommenderar jag att man även plockar bort eller drar ner på snabba kolhydrater som bröd, pasta, ris och potatis. Satsa istället på att äta en naturlig kost med bra proteinkällor och naturligt fett samt rikligt med grönsaker.

Kan du berätta tre saker som väldigt få människor vet om dig?
– Ja, visst kan jag göra det. 1. Jag älskar att måla i olja och när tid finns gör jag gärna mina egna konstverk. Jag har en dröm om att när jag fyller 50 år ska jag ha en egen ateljé där jag kan måla och hålla på med keramik. 2. Jag älskar att resa och har varit på många platser i världen. Min favoritplats är Afrika och en liten övärld utanför Kenya som heter Lamu.
3. Jag är bra på svamp. När jag går i skogen vet jag namnen på nästan alla svampar och om de är ätliga eller oätliga. Det är min kära mamma som har lärt mig när jag växte upp och gick med henne i skogen.

Läs också: 5 knep: Så kickstartar du förbränningen

Till sist, varmt välkommen till Kurera!
– Stort tack. Det ska bli roligt att börja svara på frågor. Jag hoppas att jag får många.

Vill du ställa en fråga till Ulrika direkt?
Gör det här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Ulrika Davidsson
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna och Gotland
Familj: make, två barn 19 och 17 år samt katten Hugo och hunden Mimmi
Sysselsättning: Kostrådgivare och kokboksförfattare till 26 kokböcker
Ulrika på sociala medier:
Hemsidor: Ulrikaskickstart.se
och Ulrikadavidsson.se
Facebook: Kostrådgivare Ulrika Davidsson
Instagram: kostradgivareulrikadavidsson

Ställ din fråga till Ulrika direkt – här.

Annons