Annons

Unga kvinnor fortfarande i täten enligt vegoindex

Män i åldern 16 till 24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och middag kvinnor i åldern 25 till 34 ligger fortfarande i topp.

Redaktionen

6 november, 2018
Unga kvinnor fortfarande i täten enligt vegoindex
Dela inlägget

Män i åldern 16 till 24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och middag kvinnor i åldern 25 till 34 ligger fortfarande i topp.

Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25 till 34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16 till 24 under samma period är däremot bara 20,8.
– Unga män är en grupp som överlag har ett högt energibehov och ofta söker snabba måltidslösningar.

Myt om muskler och vego bakom
Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop, säger i ett pressmeddelande att det finns en myt om att man inte bygger muskler lika bra med vegetariska proteiner, något hon menar inte stämmer.
– Om man ändrar tankesätt och sätter det vegetariska proteinet i centrum vid val av måltid så är det enkelt att få ihop mättande måltider som även hjälper till att täcka både energi- och proteinbehovet vid träning, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Att vara vegetarian har blivit en livsstilsfaktor”

Stadig ökning av de som väljer vego
Matometerns vego-index har tagits fram på uppdrag av Coop och visar att allt fler svenskar väljer vegetariska alternativ till lunch och/eller middag. I september låg det generella vego-indexet på 30 vilket är högre än samma period förra året. Personer i åldern 35 ill 44 är den åldersgrupp vars index ökat mest jämfört med samma period förra året, en ökning med 4,2 procentenheter till 30,4.

Annons

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Blekinge ökar stort
Vego-indexet för september visar även att Uppsala och Stockholms län är de län där man oftast valt en lakto-ovo vegetarisk måltid, med ett index på 34,8 för båda. Det län som uppvisar störst ökning jämfört med samma period förra året är Blekinge län, med en ökning på 4,8 procentenheter till ett index på 29,4.

LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Färre äter vego under sommaren
Enligt septembers vego-index har den nedåtgående trend som började i maj i år vänt. En liknande nedgång och sen uppgång över perioden sågs även 2017 och beror sannolikt på en säsongsvariation och att många inte väljer lakto-ovo vegetariska alternativ i lika stor utsträckning till lunch och, eller, middag under sommarmånaderna.

Av redaktionen

Annons

Källa: Food supply

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons