Annons

Unik studie sprider nytt ljus över immunförsvaret

Idag vet läkarkåren väldigt lite om varför vi reagerar så olika på infektioner eller varför vissa är allergiska mot pollen och andra inte – men det kan det snart bli ändring på.

Redaktionen

13 mars, 2018
Unik studie sprider nytt ljus över immunförsvaret
Dela inlägget

Idag vet läkarkåren väldigt lite om varför vi reagerar så olika på infektioner eller varför vissa är allergiska mot pollen och andra inte – men det kan det snart bli ändring på.

I framtiden förväntas läkare ha större tillgång till patienters genom eller arvsmassa, något som tros ge bättre förståelse för våra individuella förutsättningar och innebär att behandlingen ska kunna anpassas därefter skriver Forskning.se. Men för att personalized medicine som det heter på engelska, ska kunna bli verklighet krävs större kunskap om hur immunsystemet skiljer sig åt mellan olika personer samt vad som påverkar det.

Ny teknik bakom
Genom att korskoppla friska personers gener med deras immunceller och individuella förutsättningar och livsstil har forskare nu kommit fram till att de faktorer som har störst betydelse för immunförsvaret hos vuxna är åldrande, kön och rökning. Studien har gjorts av forskare vid Pasteur-institutet i Paris och Lunds universitet. Det är de stora förbättringarna inom bland annat datorkraft och genteknik som möjliggör helt nya slags analyser, säger Jacob Bergstedt, som är bioinformatiker vid LTH, Lunds universitet till Forskning.se

LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot

Vill ta reda på orsak
Gener och vita blodkroppar hos tusen friska fransmän analyserades och jämfördes med kön, ålder, livsstil och sjukdomshistoria. Nya data som man inte tittat på tidigare. Syftet med att undersöka immunsystemet så grundligt är enligt forskarna att generera nya hypoteser om orsaken bakom olika sjukdomar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande

Följande faktorer har särskilt stor inverkan på immunförsvaret
• Rökning
Tidigare har rökning kopplats till ökad infektionsrisk nu vet man varför, aktiva rökare visade sig nämligen ha fler så kallade regulatoriska T-celler vilket kan leda till ett sämre skydd mot infektioner.
• Virus
CMV-virus, eller Cytomegalovirus, är ett herpesvirus som nästan alla människor får förr eller senare. Tidigare har man sett att de som har CMV-virus har ett ökat skydd mot influensa. Resultaten från studien ger en möjlig förklaring till varför det kan vara så.
• Kön
Immunsystemet skiljer sig åt hos kvinnor och män skiljer sig åt. Man vet sedan tidigare att kvinnor har en ökad risk för autoimmuna sjukdomar som reumatism, Nu vet man att kvinnor har fler så kallade MAIT-celler som tros bidra till autoimmuna sjukdomar.
• Ålder
Att immunförsvaret förändras med åldern är känt sedan länge. Det framgick även i studien som visade att förändringen är större och mer genomgående än man tidigare trott.
• Mutationer och genetiska förändringar
Mutationer sker ständigt och är en del av vår evolutionära utveckling. Av de mutationer som studerades framgick att 15 stycken hade stor påverkan på immunsystemet. Just dessa visade sig ha effekter som förknippats med risk för autoimmuna sjukdomar.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons