Under lördagen 30 mars inträffar Earth Hour, som uppmärksammar klimatfrågan.
Och det finns mycket du själv kan göra för att bli mer miljösmart.
Ett sätt är att utmana dig själv att skippa biffen under en månad – eller längre.
Framgångsreceptet stavas nudging.
Om alla på jorden levde som vi i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter.
Maten vi äter står för en tredjedel av hushållens klimatpåverkan. I Sverige äter vi i snitt 50–55 kilo kött per person och år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet och något som inte bara påverkar miljön negativt utan även vår hälsa.
LÄS OCKSÅ: Bli mer klimatsmart du också
Nå målet om max 1,5 graders uppvärmning
Världsnaturfonden, WWF:s matkoncept One Planet Plate har gjort en klimatbudget för mat som visar hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska kunna nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning. Budgeten är elva kilo koldioxidekvivalenter per vecka.
Det betyder att en lunch eller middag får ge en klimatpåverkan på i snitt 0,5 kilo per måltid. Idag ligger dock en svensk lunch eller middag i snitt på cirka två kilo – vilket innebär att vi måste börja äta annorlunda för att nå klimatmålen.
Men hur gör man nyttigare och grönare val i vardagen?
Nedan listar Beteendelabbet några enkla knep hur du använder dig av nudging, eller en lätt knuff i önskad riktning, för att äta vegetariskt under en månad – eller längre.
• Bli kontrollerad: Berätta om din nya livsstil för en vän eller familjemedlem. Då känns beslutet mer verkligt och så kan hen slå dig på fingrarna om du sträcker dig efter leverpastejen vid kyldisken. Om du verkligen vill vara hård mot dig själv så fixa ett kontrakt och be två vittnen skriva under (obs; du behöver inte kontakta en jurist för detta avtal).
• Bli engagerad: Ju fler kockar desto bättre vegetarisk soppa, som det nya ordspråket lyder! Som ett förlängt steg av det första tipset så kan det vara en bra idé att få med fler på ditt tåg mot Grönsaksland. Skapa en middagsgrupp, likt halv åtta hos mig där ni bjuder varandra på middag eller en # på Instagram där ni lägger upp bilder på era härliga vegetariska långkok som ni bara råkat placera i ett fönster med motljus.
LÄS OCKSÅ: SIFO: “Vad kan ingå i en vegetarisk kost?”
• Bli inspirerad: Se till att göra det rätta valet till något härligt. Köp en vegetarisk kokbok som inspirerar dig. Glöm tråkiga sojakorvar och gråa linsgrytor. Alla världens matkulturer är fulla av färgglad och supergod vegetarisk mat. Vet du hur gott det är med svarta bönor i tacos? Inte?!, men testa då genast!
• Bli von Ankafierad: Om du börjar äta vegetariskt kan du spara en massa pengar. Kål är i princip gratis om man jämför med entrecote, vi lovar. Hela internet är knökfullt av inspiration på billig, nyttig och klimatsmart mat. Bygg ett valv och få en lika stor pengapool som Joakim von Anka. Typ.
• Bli serverad: Gör det lätt att göra rätt! Börja prenumerera på en vegetarisk matkasse. Då får du inte bara hem mat till dörren, du får också alla ingredienser, i lagom mängd för att du ska kunna laga recepten som någon annan skrivit ner åt dig. Du behöver i princip bara tacka och ta emot. Och diska.
LÄS OCKSÅ: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart
• Bli chockerad: Se en dokumentär om hur det egentligen står till med moder jord. Spara en mental bild (eller en printscreen) av den skövlade regnskogen, den övergivna kalven eller de snart tomma haven och se den framför dig nästa gång du vaknar på morgonen med dregel på kudden efter en dröm om korvbricka med mos och räksallad.
• Bli uppgraderad: Belöna ditt nya beteende. Se till att ge dig själv lite uppmuntran för att du gör en förändring som är bra för både dig och planeten. När du varit vegetarian i en månad kan du unna dig själv den där nya mandolinen som gör perfekta morotsgirlanger eller den där kniven som skär genom tomater som de vore smör. Eller vi menar veganskt margarin förstås.
Av Tina Harr
Earth Hour
Källa: WWF
• Earth Hour äger rum lördagen den 30 mars, klockan 20.30–21.30 då vi uppmanas att släcka under en timme och är en symbolhandling för att visa vårt engagemang.
• Startades av WWF i Australien 2007.
• Nästan halva befolkningen släckte under Earth Hour-timmen 2018 eller uppgav (enligt Sifo) att de blev inspirerade att införa nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.