Annons

Vad tänker och känner din hund?

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Hundpsykolog Fredrik Karlsson förklarar hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 juni, 2024
Ung kvinna med hund i fält

Idén till ”I huvudet på din hund” (Roos & Tegnér) föddes då journalisten och författaren Anna-Maria Strawreberg kontaktade hundinstruktören och hundpsykologen Fredrik Karlsson. Hon behövde få hjälp med att förstå varför hennes valp Bosse betedde sig som han gjorde. Och det visade sig att det var hos Anna-Maria bristerna låg, inte hos Bosse. Boken handlar om hur vi bygger förtroende och får en ömsesidigt fin och stark relation till våra hundar.

Kommunikation istället för straff

Och Anna-Maria är inte ensam om att vara ny hundägare – under 2020 ökade antalet nyregistrerade hundar i Sverige med hela 15 procent. Mycket på grund av coronapandemins hemarbete som frigjort tid hemma för nya hundägare.

Men synen på hundar och deras samspel med oss människor har förändrats mycket de senaste 20 åren. Tidigare användes bestraffning och strikt hierarki mycket mer som en väg till att få hunden att lyda. Men idag ser det helt annorlunda ut, då hundägare i stället lägger vikt vid kommunikation, belöningar och samarbete med sin hund.

LÄS OCKSÅ: Så minskar du separationsångesten mellan dig och din hund

Vi missar ofta hundarnas små signaler

Vilka är det vanligaste missförståndet hos hundägare när det gäller hundens beteende?

Annons

– De vanligaste missarna är att vi inte ser, eller vill se de små signalerna när hunden inte vill något. Det kan handla om att den inte vill att vi ska plocka upp den, att vi ska komma fram och klappa på den eller att någon annan människa ska komma fram och hälsa på den. Signalerna kan vara så små som att hunden vänder bort huvudet lite, lägger vikten bakåt eller tar något steg bort från situationen. Ju duktigare vi blir på att se och läsa hunden i dessa situationer, desto tryggare kommer den bli med oss. Vilket leder till att den nästa gång faktiskt vill bli klappad eller hälsad på, säger Fredrik Karlsson.

Fredrik Karlsson
Fredrik Karlsson är hundpsykolog och -instruktör.

LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden

Läs inte in för många känslor

Hur skiljer sig hundars känsloliv mot människans egentligen?

– Det är ett väldigt svårt ämne, eftersom vi inte kan fråga hundarna hur de egentligen känner blir det främst kvalificerade gissningar. De känslor vi ofta tycker oss kunna se när hundarna uttrycker sig är rädslor eller glädje. Sen finns det olika teorier om andra kategorier, som att hunden känner sorg eller skäms när den gjort något den inte får.

Finns det nackdelar med att läsa in för många känslor i sin hunds beteende, alltså tillskriva den känslor som den inte har?

Annons

– Att läsa in för mycket känslor i hundens beteende kan absolut bli ett problem. Men likaså om vi läser in för lite och inte tar in att hundarna faktiskt också känner. Känslorna behöver alltså finnas med i bedömningen, men vara en del av helhetsintrycket av hunden.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Hundar känner av nervös ägare

Många hundägare har nog funderat över om det stämmer att hundar kan känna av deras, eller andra människors känslolägen.

Bokomslag "I huvudet på din hund!

Kan de det, och hur märks det i sådana fall?

– Det är åtminstone min uppfattning och det har även gjorts lite tester på det. Sen hur hunden reagerar kan variera väldigt. Och vad det är hunden läser in kan vi heller aldrig veta. Om den faktiskt vet vårt känsloläge eller enbart känner av förändringen i den, är svårt att säga. Är man aktiv inom olika hundsporter får man exempel hela tiden på att hundarna känner av när föraren är nervös, och agerar på lite annat sätt än när de tränar där hemma.

Annons