Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.
Idén med fredagsfys började som ett privat initiativ av Susanna Almström – som redan var aktiv med kampanjen ”Skolmatslyftet” – som en motreaktion mot det sockerstinna fredagsmyset och passivt stillasittande i TV-sofforna. Istället ville hon börja med att aktivera den egna familjen. Något som slog väl ut och snabbt spred sig i bekantskapskretsen. Det dröjde heller inte längre innan det blev en del av Susannas arbete inom Hälsofrämjandet och började spridas till skolor och förskolor, främst i Haninge kommun men nu fem år senare finns det på runt om i hela Stockholm och på ett par platser i övriga landet.
Fått stöd av postkodstiftelsen
Tack vare ett rejält tillskott i kassan från Postkodstiftelsen, kan Susanna ihop med kollegan Emilie Johansson hjälpa fler skolor att komma med i programmet.
Fredagsfys innebär att tid avsättes varje fredag för rörelse och gemenskap, i det ingår även att öka medvetandet kring socker och lära sig mer om sockerfria alternativ och ge mer utrymme på skolorna och ta bort socker i form av läsk, godis och bullar både i skolcafeterierna och i personalrummen. Men det stannar inte där, rörelse introduceras även som en del av lektionerna och på de flesta av de i runda slängar 60-talet skolor som hittills medverkat i programmet reser sig numera eleverna upp ungefär var 20:e minut och rör på sig även under lektionstid. Något som ihop med det helhetsgrepp som Fredagsfys Sverige erbjuder, bland annat har bidragit till förbättrade studieresultat på flera håll, genom att det ger ökad koncentration och ett större lugn i klassrummet.
LÄS OCKSÅ: Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion
Behövs alternativ till sockerdagarna
Och nu har Susanna alltså instiftat Fredagsfysdagen som kommer infalla tredje fredagen i september årligen, i hopp om att få fler att skifta från fredagsmys till fys.
– Vi tycker att det behövdes lite bättre alternativ till alla sockerstinna dagar i almanackan, säger Susanna.
Det unika med Fredagsfys är att man tar ett helhetsgrepp och inkluderar både nyttigare godis och snacks samt träning och rörelse.
– Fysisk aktivitet är jätteviktigt men det är lika viktigt hur vi vägleder våra barn när det kommer till vad de stoppar i munnen, säger Susanna och understryker att det ska vara roligt.
LÄS OCKSÅ: Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt
Del av ”Generation pepp”
Antalet skolor som tar del av satsningen bara ökar, bara i höst kommer 20 nya skolor gå med och i vår räknas minst lika många tillkomma.
– Just nu jagar vi faktiskt fler skolor och förskolor ute i landet som vill var med, säger Susanna.
Inte för att det råder brist på intresse men tanken är nu att nå ut till fler platser i landet och Susanna berättar att de fått två förfrågningar från trakterna runt Dorotea, något som gör det möjligt för dem att åka. Är det bara en skola kan det bli svårt och kostsamt men om flera skolor går samman kommer de gärna förklarar hon.
Hittills har de inte behövt göra något för att marknadsföra programmet, tvärtom har det hittills varit skolorna son tagit kontakt och visat intresse men nu satsar de alltså lite hårdare på att nå ut i hela landet. Något de bland annat får av hjälp med från kronprins Daniels satsning ”Generation pepp”, där Hälsofrämjandet tillhör en av pepparna.
– Vi medverkade på deras peppdag i Hagaparken härom helgen.
Som en del av satsningen kommer även Susanna i vår ta Fredagsfys till Geneve, dit de blivit inbjudna av Svenska skolan. Något hon hoppas ska leda till att Fredagsfys kommer sprida sig till fler av Svenska skolans internationella skolor.
LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: ”Så farligt kan sockret vara”
Arbetar i flera etapper
Arbetet med fredagsfys är uppdelat i olika etapper som börjar med att Susanna och Emilie kommer ut till skolan, och bland annat föreläser om socker, sedan får deltagarna lära sig om bättre alternativ. Då får alla vara med, även skolmatspersonalen och cafeterian.
Den fysiska biten är aldrig några problem, de flesta förstår fördelarna att röra på sig medan sockret har varit lite svårare för vissa att ta till sig, berättar Susanna som menar att det är viktigt att ha med båda bitarna.
– Nu har det börjat lossna även där. Det är mycket enklare nu än det var för några år sedan och vi får med oss gruppen mycket snabbare säger Susanna.
Efter att skolan genomgått alla etapper erbjuds stöttning och nätverkande och Susanna och Emilie brukar när de har möjlighet också försöka följa upp med besök.
– Men egentligen släpper vi stafettpinnen till pedagogerna som får ta över och göra på sitt sätt, något som oftast går bra berättar Susanna.
Men med kravet att de pratar med barnen om fredagsfys och anordnar aktiviteter minst en gång i veckan på fredagarna och gärna mer. Det är något skolan får förbinda sig till när de går med i programmet berättar hon
– Varje fredag ska det stå på schemat att det är fredagsfys.
Det viktiga är att det också kombileras med mys för att få en positiv laddning – men mys på ett annat sätt, förklarar Susanna.
Till stöd har skolorna pepp och recept som bland annat finns att hämta på Fredagsfys hemsida, information som är tillgänglig för alla som är intresserade.
LÄS OCKSÅ; Tunga argument för åldersgräns på energidrycker
Tacksamhet för förändringen
I de flesta fall efterlevs åtagandena, då de flesta är tacksamma för de positiva förändringar som Fredagsfys och Sockersmart skola inneburit för skolorna, för både lärare och elever. Glädjen att slippa bullar och vetelängder i lärarrummet vet inga gränser berättar Susanna.
– Personalen är ofta stolt över att de jobbar på det här sätter och vägleder barnen till hälsosammare val, säger hon.
Förskolor är absolut lättast att jobba med förklarar Susanna, då det ofta är en mindre organisation vilket gör det lättare att genomföra förändringar.
– Och det är bra att vi lär de allra minsta att göra rätt från början.
Vill att alla ska fira
Fredag den 20 september vill Susanna att alla ska uppmärksamma Fredagsfys, inte bara skolor och förskolor.
– Vi vill att man ska fira i hemmen och på företag, säger Susanna som själv kommer stå på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, som med sina cirka 2300 elever är den enda gymnasieskolan som är med.
– Där kommer vi stå och manifestera för de här två frågorna säger Susanna och syftar på rörelse och socker.
Positiva resultat på nationella proven
Avslutningsvis berättar Susanna att man även lyckats skapa lite medial uppmärksamhet och väntar besök både från lokalradio och tidningar. En låg- och mellanstadieskola som väntar besök har som följd av sin medverkan i programmet ökat antalet elever som får godkänt i nationella provet från 46 till 94 procent.
– Det är klart att det inte bara har med fredagsfys och det sockermarta arbetet att göra säger Susanna, de har även väldigt bra lärare. Men den stora skillnaden har inträffat efter att de bland annat tagit in rörelse på lektionerna berättar en stolt Susanna Almström.
Av Nina Törmark
Fakta
Fredagsfys i Sverige har till syfte att inspirera barn och ungdomar till ökad rörelse och en sundare sockerkonsumtion, genom att fräscha upp fredagsmyset och ge den en mer modern tappning. Verksamheten bedrivs inom ramen för Hälsofrämjandet och finansieras delvis genom Postkodsstiftelsen. Läs mer på Fredagsfys Sveriges hemsida.
Från och med 2019 kommer enationella Fredagsfysdagen uppmärksammas tredje fredagen i september varje år.