Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsmedelsverkets nya råd – ett lyft för skolmaten

Fakta

Fredagsfys i Sverige har till syfte att inspirera barn och ungdomar till ökad rörelse och en sundare sockerkonsumtion, genom att fräscha upp fredagsmyset och ge den en mer modern tappning.

Skolmatslyftet syftar dels till att utveckla skolmaten och dels att med pedagogiska metoder locka barn och unga att våga smaka och tänka nytt och lära sig mer om sambandet mellan kost och god hälsa.

Som en del i båda projekten ingår att göra verksamheten sockersmart.

Båda projekten faller inom ramen för Hälsofrämjandets arbete.
Källa: Hälsofrämjandet

Livsmedelsverket har gjort en uppryckning när det kommer till skolmaten. De nya råden är mer anpassade till dagens kunskap om vad som gynnar både miljö och hälsa.

Livsmedelsverkets nya råd för landets skolmåltider innebär till exempel att dra ned på köttet, öka mängden grönsaker samt att begränsa förekomsten av socker på skolområdet.

Välkommen uppdatering
Susanna Almström är hälsopedagog och driver de båda projekten ”Skolmatslyftet – en sockersmart skola” och ”Fredagsfys i Sverige", som Kurera skrivit om tidigare. Hon har länge använt sig av Livsmedelsverkets råd när det gäller mat för skolan och förskolan i sitt arbete. Enligt Susanna fanns det mycket som var bra redan tidigare men med den senaste uppdateringen har råden blivit ännu bättre.

 

Livsmedelsverket reviderar regelbundet sina råd utifrån aktuell forskning, att det fått så stor uppmärksamhet den här gången tror Susanna delvis beror på ett ökat medvetande hos både media och allmänhet.
– Folk börjar haja det här med socker, säger Susanna.
Hon menar att råden i sin nuvarande form stämmer väl överens med det som lärs ut i "Skolmatslyftet" som startade 2013.
– Det är precis så jag jobbat sedan jag tog fram det koncept som kom att bli "Skolmatslyftet".

Barn behöver vuxna förebilder
En punkt som Susanna är särskilt glad över är att skolmåltiden ska integreras i undervisningen och användas för att främja lärande, bland annat i form av diskussioner vid matbordet. I broschyren skriver man att barn och unga behöver vuxna som förebilder och stöd även vid måltiderna och att lärarna kan vara förebilder som uppmuntrar eleverna att utforska nya smaker, dofter och livsmedel.

Det görs i viss mån redan inom ramen för ”pedagogisk måltid” där lärare får äta gratis eller till reducerat pris mot att de äter tillsammans med barnen. Något Susanna ofta lutar sig mot när hon är ute och pratar i skola och förskola men som hon nu hoppas ska utvecklas mer.
– Äntligen, för vi kommer inte någon vart med barnen om vi inte kan förklara varför de ska äta mer grönsaker och mindre pasta, säger Susanna.

LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar

Jobbar med olika redskap
Susanna brukar använda sig av är vad hon kallar bordryttare, små skyltar på borden med fakta om näringslära, grönsaker eller socker som kan fungera som samtalsämnen. Allt i syfte att barnen ska lära sig mer om maten de äter. Annat som Susanna brukar introducera på de skolor hon arbetar med är veckans utmaning och veckans eller månadens grönsak.
– Det kan vara kålmånad eller citrusmånad, lite olika.

 

Mindre socker i skolmiljön
Både "Fredagsfys" och "Skolmatslyftet" arbetar med att inspirera skolor och förskolor att bli sockersmarta. Med sockersmart menar Susanna att följa WHOs mål att hålla sockerintaget under 5 procent. Även där börjar Livsmedelverket komma ikapp och ger i de nya direktiven rådet att undvika att sälja produkter med mycket socker i skolmiljön.

Susanna Almström

Susanna Almström

Och Susanna har lugnande besked till de som tror att barnen kommer tycka att utbudet är tråkigt och att det blir svårt att få in pengar i skolcafeterian om man inte får sälja godis och sötsaker. På de sockersmarta skolorna har försäljningen i cafeteriorna istället dubblats, och i vissa fall tredubblats. Så länge man pratar med barnen och berättar varför man gör om sortimentet, är det inga problem förklarar Susanna.
– Barn och ungdomar är jätterädda om sina kroppar, det får vi inte ta ifrån dem.
Många vuxna tvivlar på att det går att förändra utbudet i skolcafeterierna, men de har inget att oroa sig för förklarar Susanna som berättar att de istället för godis säljer bland annat smoothies, naturell yoghurt med müsli och ägg.

LÄS OCKSÅ: Tre tips för barnens hälsa

Haninge vill bli en sockersmart kommun
Haninge kommun i Stockholm är den kommun i landet som har flest sockersmarta skolor. Susanna räknar till ett 20-tal som är med antingen i ”Fredagsfys Sverige” eller ”Skolmatslyftet”. I Haninge har även en politiker med ansvar för folkhälsa engagerat sig och vill att kommunen ska bli landets första sockersmarta kommun, hågot Susanna hoppas mycket på.
– Då kommer flera kommuner våga ta samma steg.
Samtidigt börjar fler kommuner få upp ögonen för arbetet som Susanna hoppas ska sprida sig vidare på kommunnivå.
– Det är bara en tidsfråga innan det sprider sig.

 

Nått 30 000 elever hittills
Hittills har arbetet med "Fredagsfys" och "Skolmatslyftet" nått ut till ungefär 30 000 barn och ungdomar. Det har skett en skola i taget men Susannas förhoppning är alltså att de istället ska kunna arbeta mer mot kommunerna, något som skulle skynda på utvecklingen.

Men trots fina priser – härom året belönades ”Fredagsfys i Sverige” med SHINE-priset och nyligen tilldelades arbetet Gålöstiftelsens "Blanda varandra"-stipendie – och trots att de ligger så rätt i tiden är framtiden osäker för de båda projekten.
– Får vi inte in pengar innan årets slut måste vi tyvärr lägga ned båda satsningarna, säger Susanna som ändå är optimistisk då man inväntar svar som hon hoppas ska vara positiva.
– Och nyheter som dessa ger arbetet skjuts säger Susanna, som ansöker om alla medel själv.

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Vill arbete mer centralt
Susanna har som mål att nå ut till ännu fler och skulle gärna vilja utbilda ambassadörer som kan inspirera och hjälpa skolor att ställa om, något hon tror kommer bli lättare nu när Livsmedelsverkets råd till skolor blivit ännu bättre.
– Det bästa vore om vi kunde jobba mer centralt och hjälpa till att nå ut med de nya råden säger Susanna som sitter inne med stor kunskap och erfarenhet om hur det gå till i praktiken.
Arbetet i skolorna ger stor effekt med små medel förklarar hon. Och Susanna märker att det redan har hänt mycket sedan hon började med sitt arbete ute i skolorna för fem år sedan. Då möttes hon ofta av stor oförståelse av både föräldrar och skolpersonal men där har det skett en stor förändring.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fredagsfys i Sverige har till syfte att inspirera barn och ungdomar till ökad rörelse och en sundare sockerkonsumtion, genom att fräscha upp fredagsmyset och ge den en mer modern tappning.

Skolmatslyftet syftar dels till att utveckla skolmaten och dels att med pedagogiska metoder locka barn och unga att våga smaka och tänka nytt och lära sig mer om sambandet mellan kost och god hälsa.

Som en del i båda projekten ingår att göra verksamheten sockersmart.

Båda projekten faller inom ramen för Hälsofrämjandets arbete.
Källa: Hälsofrämjandet

Fakta

Skollunch bör enligt Livsmedelsverket bestå av
• En eller era lagade rätter, varav minst en vegetarisk rätt som alla kan ta av
• Salladsbord med minst fem olika komponenter
• Bröd och smörgåsfett
• Vatten och eventuellt mjölk eller berikade vegetabiliska drycker.

Och skolmåltiden bör användas för att främja lärande, utveckling och trivsel på skolan. Dessutom ska luncen serveras vid ungefär samma tid varje dag och eleverna ska ha minst 20 minuter fö att äta sin lunch. Myndigheten rekommenderar även att skolan sätter gränser för hur långt man kan tillmötesgå enskilda önskemål om specialkost.
Källa: Livsmedelsverket och Svt Nyheter

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

 

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.