Har tiden av isolering och brist på socialt umgänge gjort att du fungerar sämre socialt? Du är inte ensam. En nyligen gjorde Demoskop-undersökning visade att hälften av alla svenskar känner sig positiva att gå tillbaka till jobbet, men en av fyra upplever att pandemin gjort dem sämre på att relatera.
Många har suttit hemma och jobbat under pandemin, men trots insparad restid och möjligheten att sova längre på morgnarna så anser hälften av hemmajobbarna att det ska bli trevligt att komma tillbaka till arbetsplatsen.
Men samtidigt tycker 25 procent att deras sociala förmåga har blivit sämre under de två åren borta från arbetsplatsen.
I Demoskop-undersökningen svarade också en av dem att relationen till kollegorna har blivit lidande på grund av att de inte träffats i verkliga livet. Det gör nu att den sociala förmågan ställs på prov.
Resvägen ett orosmoment
Medan en majoritet upplever det positivt att komma tillbaka till jobbet så tycker en av fem att det inte känns bra. Framför allt är det resvägen som oroar och att livspusslet inte ska gå ihop. Nästan lika många som tycker att det ska bli trevligt att återigen sitta på sin kontorsstol så oroar sig dessa personer att de inte ska få jobba ostört – som de gjort hemma.
Bemanningsföretaget Lernia, som gett Demoskop i uppdrag att göra undersökningen, har initierat en kortlek som ska förbättra interaktionerna arbetsplatsen. I leken finns 36 kort som ska göra det sociala samspelet enklare.
Upplägget är framtaget tillsammans med psykologen Anna Bennich som utgått från forskning om vänskap och relationer. Kortleken är uppbyggd för att man ska komma närmare den man gör frågorna med.
– Pandemin var en helt ny situation och att samhället nu öppnar innebär återigen att vi behöver vänja oss vid nya förutsättningar. Många kan nog känna igen sig i känslan av att vara lite ringrostig i sociala sammanhang, till exempel på jobbet och där kan förhoppningsvis interaktionskortleken hjälpa till. Men vi ser också ett behov för arbetsgivare att på andra sätt underlätta för sina medarbetare i återgången till arbetsplatserna, till exempel genom att skapa möjligheter för att kunna jobba ostört, säger Cecilia Hedin, hållbarhetsansvarig på Lernia.
Från undersökningen
Det här oroar mest i återgången till att arbeta fysisk på en arbetsplats:
● Resvägen – att behöva ta sig till jobbet (52%)
● Mindre tid över till livspusslet (46%)
● Att inte kunna sitta ostört och arbeta (44%)
● Mindre tid över till fritidssysselsättning (34%)
Om undersökningen: Undersökning är utförd av Demoskop på uppdrag av Lernia och baserades på webbintervjuer inom ramen för en etablerad webbpanel. Målgruppen var förvärvsarbetare och i åldrarna mellan 18 och 65 år och gjordes mellan 28 februari och 8 mars 2022. Totalt intervjuades 1 116 personer. Resultatet är vägt med avseende på kön, ålder och region för att på bästa sätt motsvara målgruppen.
Av Inger Palm