Drygt var tionde person i Sverige dör på grund av för lite motion.
Det visar en världsomspännande kartläggning av dödsfall kopplade till fysisk inaktivitet som organisationen Global Observatory for Physical Activity (GoPA) gjort.
Att stillasittande är farligt på det sätt att det medför både ökad sjuklighet och för tidig död har vi hört förut. I erkända vetenskapliga tidskrifter som The Lancet omnämns bristande fysisk aktivitet som en pandemi (extern länk).
► Läs också: Ny forskningsrapport: Svenskarna rör på sig för lite
12 procent av svenska dödsfall relaterade till motionsbrist
Men har vi tagit detta till oss? Det verkar inte så – för siffran över personer som dör i förtid på grund av något så, till synes, lättåtgärdat är fortfarande hög, visar en ny stor kartläggning.
11,8 procent av alla dödsfall i Sverige hör ihop med att människor rör sig för lite, enligt undersökningen. Den genomsnittliga siffran för världen är nio procent.
► Läs också: Stillasittande ökar cancerrisken
Risken för förtidig död 30-40 procent högre
131 länder ingår i undersökningen som offentliggjordes natten till fredagen den 4 november 2015.
Fyra av de tio mest aktiva länderna finns i Asien, och fem av de mest inaktiva ligger i Europa.
I Sverige är cirka en tredjedel av befolkningen otillräckligt aktiva. Samtidigt vet man att risken för att dö i förtid är mellan 30 och 40 procent högre bland dem som rör på sig för lite.
Nya resultat kommer att redovisas vartannat år – land för land, uppger TT.
► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke
”Sverige inte sämst men långt ifrån bäst”
Maria Hagströmer är docent i fysioterapi vid Karolinska institutet och har varit Sveriges representant i arbetet.
— Vi i Sverige ligger någonstans mittemellan. Vi är inte sämst, men vi är samtidigt långt ifrån bland de bästa länderna när det kommer till fysisk aktivitet, säger hon till TT.
► Läs också: Ställ dig upp – bli friskare, piggare OCH tappa 10 kilo på ett år
”Stora problemet är att nå de minst aktiva”
Fysisk inaktivitet får mätbara, drastiska konsekvenser, berättar hon.
— Om man dessutom tar hänsyn till hur många som dör per år innebär det att mer än vart tionde dödsfall i Sverige beror på bristande fysisk aktivitet.
Det stora problemet, säger hon, är att nå de människor som är minst aktiva av oss alla.
— Det är extremt svårt att nå dessa personer med vanlig information eller media, så där behövs riktade interventioner, fortsätter Maria Hagströmer.
► Läs också: Ny studie: Därför är högintensiv träning mest effektiv
Öka vardagsmotionen!
Hälsoriskerna med att sitta stilla under längre perioder finns kvar där även om man motionerar duktigt i övrigt. Så det gäller att se över, och förmodligen öka, vardagsmotionen. För den har i tidigare undersökningar visat sig vara viktigare än att köra intensiva motionspass med stillasittande däremellan.
► Läs också: Det här får du – och får inte – friskvårdsbidrag för
Försök få till åtminstone tre minuter om dagen!
För att få effekt på hälsan krävs faktiskt mindre ansträngning än man tror, menar många experter. Helst 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan, minst tio minuter åt gången. Men får man inte till det ska man inte ge upp för det. Att till exempel använda en motionscykel och under 30 sekunder cykla så fort man kan för att sedan pausa, och upprepa sex gånger, kan vara mer effektivt än en timmes joggning.
Det visar ny forskning från KI. Läs mer här.
► Läs också: Gå ned i vikt – med vardagsmotion
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Visste du att
…du genom att börja stå istället för att sitta på jobbet kan stå bort tio kilo på ett år?
En studie med 4 700 personer visade att de som reste sig från sitt stillasittande jobb varje halvtimme hade fyra centimeter smalare midja, bättre blodsockervärden och blodfetter och lägre inflammationsnivå i kroppen än de som satt timme efter timme.
Och till alla er som inte har ett kontorsjobb – och alltså inte ett skrivbord att plötsligt stå vid: I denna artikel hittar ni tipset för er:
Ny studie: Därför är högintensiv träning mest effektiv
Källa: Kurera.se, Expressen och Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet