Varför blir vi beroende av skitmat? | Kurera.se
Mörkhårig kvinna äter pizza

Varför blir vi beroende av skitmat?

Skitmat

Jacob Gudiol definierar skitmat så här:
”Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som raffinerad stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som, och smaka som, hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort. ”

Varför blir vi bara fetare? Vi frågade skribenten och bloggaren Jacob Gudiol som har skrivit boken ”Skitmat”. Här berättar han varför vi äter mat som vi vet är dålig för oss, hur den påverkar oss och varför vi aldrig blir mätta på den.

Fetma anses av många vara den nya folksjukdomen, trots hälsotrenden som råder. Sett till BMI ska 50 procent av befolkningen vara överviktiga idag. Det är en skrämmande utveckling, som Jacob Gudiol tycker vi måste stoppa – men det kommer inte bli lätt. Därför skrev han boken ”Skitmat”.
– Det är enormt viktigt att dessa fakta når folk. Idag finns det inga långsiktiga studier som visar på metoder som fungerar för att folk inte ska gå upp i vikt. Men det finns massor av studier som visar på metoder för att folk ska gå upp i vikt, och undviker du dessa är chansen större att inte du går upp i vikt, förklarar han.
Han säger att bland de som inte är överviktiga i Sverige är ungdomar överrepresenterade.
– Många av dem har bara inte blivit överviktiga ännu. Övervikten smyger sig på med åldern idag.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

 

Problemet finns i miljön
I boken beskriver Jacob Gudiol studier och undersökningar på övervikt och olika dieter. Han menar att det stora problemet inte ligger i brist på självkontroll, utan i miljön som vi lever i.
– Naturligtvis har eget ansvar en betydande roll, men om vi fortsätter att säga att alla bara måste ta mer eget ansvar kommer det inte hända något med övervikten. Vi måste börja förändra miljön. Dålig mat får alltför mycket utrymme i reklam, media och på tv. Om 50 procent inte klarar av att säga nej, att ta eget ansvar, då måste vi börja fundera kring om det är rimligt att fortsätta att lägga allt ansvar på individer istället för att vi som samhälle försöker agera.

Högbelönande mat
All mat är belönande, det är därför vi äter av den. Problemet är för mycket högbelönande mat, menar Jacob Gudiol. Det finns mat idag som är lockande, som gör att vi drivs att äta trots att vi inte är hungriga, eller så äter vi för mycket när vi är hungriga.
– Det tillverkas mat som är svår att stå emot, framförallt om du är trött och stressad. Maten är också allt för tillgänglig. Förr i tiden kanske du fick chans att äta lite tårta en gång i veckan. Då behövde du bara vara disciplinerad en gång. Nu erbjuds man ofta vardagsfika två till tre gånger om dagen.
– Har man tackat nej till kaka på förmiddagen är det enkelt att man unnar sig till slut på eftermiddagen. Vår självkontroll räcker inte till i den miljön vi lever i.
Han demonstrerar med ett exempel på hur belöning från maten kan fungera. Tänk dig att något i din miljö förändras som innebär mer belöning. Kanske har din lokala takeaway-restaurang börjat använda mer socker och fett i maten. Det gör att du får i dig mer energi vid varje måltid eller att du går dit oftare.
– En ökad belöning kommer du vilja ha mer av. Ditt driv att äta ökar och du går upp i vikt.

skribenten och bloggaren Jacob Gudiol

Skribenten och bloggaren Jacob Gudiol.

”Gör en plan”
Det går att undvika fällan genom att göra en slags plan.
– Om man vet att man ska utsätta sig för att handla när man är hungrig bör man göra en plan. Man kan välja en omväg i butiken för att inte gå förbi godiset. Det kommer kännas som om man nästan dumförklarar sig själv, men det kan vara värt det, berättar han.
Annars är det viktigaste att ändra matvanorna till det bättre. Tänk mer bra råvaror och mindre processad mat, laga mat från grunden och var skeptisk till reklam. Gudiol säger att du till och med kan sänka ljudet på tv:n när reklamen går på.
– Det finns en anledning till varför man betalar en miljon i sekunden för att synas under reklamen på Super Bowl. Det lönar sig för livsmedelsföretaget, vi påverkas alla av reklam.
Lösningen är emellertid inte att ta bort matens belöning helt och hållet, utan att minska den så att kroppen hittar en balans. Målet är att hitta tillbaka till en nivå där kroppen är i homeostas, det vill säga att kroppen själv kan reglera hungern efter sitt energibehov.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

 

Cafeteriadieten
En förlängning på problemet är att vi idag har så många valmöjligheter. Studier visar att ju fler val, desto mer äter vi.
– Orsaken är något som kallas för sensorisk specifik mättnad. Det innebär att vi snabbt tröttnar på maten om den inte stimulerar så många smaker och sinnen. Du blir helt enkelt mättare på mindre kalorier om du endast äter bröd, jämfört med om du äter bröd med smör och ost. Ju fler val och större variation i smaker, desto mer kommer du äta.
En stor variation i smak, tillsammans med stora mängder tillsatt socker och fett är högbelönande mat och anses vara anledningen till att den så kallade cafeteria-dieten är den som visats sig vara mest framgångsrik i försök att göra djur feta. Råttor som åt en kalasdiet bestående av kakor, ost, chokladmjölk och salami gick upp i vikt mer än tre gånger så fort som råttor med vanlig mat. Dieten har också testats på människor som fritt fick äta sig mätta på cafeteria-mat. De hade tjugo rätter att välja på och allt var färdigproducerat och köpt i en vanlig mataffär. Resultatet blev att deltagarna dubblade sitt kaloriintag på en vecka och de gick upp 2, 3 kilo i snitt.
– Cafeteriadieten gör oss överviktiga på grund av dess belönande effekt. Effekten av den maten är helt enkelt att du väldigt lätt äter mer kalorier än vad du behöver. Risken att du kommer äta något trots att du egentligen inte är hungrig, och trots att din kropp inte är i behov av fler kalorier, är väldigt hög, avslutar Jacob Gudiol.

Läs också: Skräpmat kan eliminera ditt sug efter nyttig mat

Av Emma V Larsson


Skitmat

Jacob Gudiol definierar skitmat så här:
”Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som raffinerad stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som, och smaka som, hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort. ”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.