Mörkhårig kvinna äter pizza

Varför blir vi beroende av skitmat?

Skitmat

Jacob Gudiol definierar skitmat så här:
”Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som raffinerad stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som, och smaka som, hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort. ”

Varför blir vi bara fetare? Vi frågade skribenten och bloggaren Jacob Gudiol som har skrivit boken ”Skitmat”. Här berättar han varför vi äter mat som vi vet är dålig för oss, hur den påverkar oss och varför vi aldrig blir mätta på den.

Fetma anses av många vara den nya folksjukdomen, trots hälsotrenden som råder. Sett till BMI ska 50 procent av befolkningen vara överviktiga idag. Det är en skrämmande utveckling, som Jacob Gudiol tycker vi måste stoppa – men det kommer inte bli lätt. Därför skrev han boken ”Skitmat”.
– Det är enormt viktigt att dessa fakta når folk. Idag finns det inga långsiktiga studier som visar på metoder som fungerar för att folk inte ska gå upp i vikt. Men det finns massor av studier som visar på metoder för att folk ska gå upp i vikt, och undviker du dessa är chansen större att inte du går upp i vikt, förklarar han.
Han säger att bland de som inte är överviktiga i Sverige är ungdomar överrepresenterade.
– Många av dem har bara inte blivit överviktiga ännu. Övervikten smyger sig på med åldern idag.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

 

Problemet finns i miljön
I boken beskriver Jacob Gudiol studier och undersökningar på övervikt och olika dieter. Han menar att det stora problemet inte ligger i brist på självkontroll, utan i miljön som vi lever i.
– Naturligtvis har eget ansvar en betydande roll, men om vi fortsätter att säga att alla bara måste ta mer eget ansvar kommer det inte hända något med övervikten. Vi måste börja förändra miljön. Dålig mat får alltför mycket utrymme i reklam, media och på tv. Om 50 procent inte klarar av att säga nej, att ta eget ansvar, då måste vi börja fundera kring om det är rimligt att fortsätta att lägga allt ansvar på individer istället för att vi som samhälle försöker agera.

Högbelönande mat
All mat är belönande, det är därför vi äter av den. Problemet är för mycket högbelönande mat, menar Jacob Gudiol. Det finns mat idag som är lockande, som gör att vi drivs att äta trots att vi inte är hungriga, eller så äter vi för mycket när vi är hungriga.
– Det tillverkas mat som är svår att stå emot, framförallt om du är trött och stressad. Maten är också allt för tillgänglig. Förr i tiden kanske du fick chans att äta lite tårta en gång i veckan. Då behövde du bara vara disciplinerad en gång. Nu erbjuds man ofta vardagsfika två till tre gånger om dagen.
– Har man tackat nej till kaka på förmiddagen är det enkelt att man unnar sig till slut på eftermiddagen. Vår självkontroll räcker inte till i den miljön vi lever i.
Han demonstrerar med ett exempel på hur belöning från maten kan fungera. Tänk dig att något i din miljö förändras som innebär mer belöning. Kanske har din lokala takeaway-restaurang börjat använda mer socker och fett i maten. Det gör att du får i dig mer energi vid varje måltid eller att du går dit oftare.
– En ökad belöning kommer du vilja ha mer av. Ditt driv att äta ökar och du går upp i vikt.

skribenten och bloggaren Jacob Gudiol

Skribenten och bloggaren Jacob Gudiol.

”Gör en plan”
Det går att undvika fällan genom att göra en slags plan.
– Om man vet att man ska utsätta sig för att handla när man är hungrig bör man göra en plan. Man kan välja en omväg i butiken för att inte gå förbi godiset. Det kommer kännas som om man nästan dumförklarar sig själv, men det kan vara värt det, berättar han.
Annars är det viktigaste att ändra matvanorna till det bättre. Tänk mer bra råvaror och mindre processad mat, laga mat från grunden och var skeptisk till reklam. Gudiol säger att du till och med kan sänka ljudet på tv:n när reklamen går på.
– Det finns en anledning till varför man betalar en miljon i sekunden för att synas under reklamen på Super Bowl. Det lönar sig för livsmedelsföretaget, vi påverkas alla av reklam.
Lösningen är emellertid inte att ta bort matens belöning helt och hållet, utan att minska den så att kroppen hittar en balans. Målet är att hitta tillbaka till en nivå där kroppen är i homeostas, det vill säga att kroppen själv kan reglera hungern efter sitt energibehov.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Cafeteriadieten
En förlängning på problemet är att vi idag har så många valmöjligheter. Studier visar att ju fler val, desto mer äter vi.
– Orsaken är något som kallas för sensorisk specifik mättnad. Det innebär att vi snabbt tröttnar på maten om den inte stimulerar så många smaker och sinnen. Du blir helt enkelt mättare på mindre kalorier om du endast äter bröd, jämfört med om du äter bröd med smör och ost. Ju fler val och större variation i smaker, desto mer kommer du äta.
En stor variation i smak, tillsammans med stora mängder tillsatt socker och fett är högbelönande mat och anses vara anledningen till att den så kallade cafeteria-dieten är den som visats sig vara mest framgångsrik i försök att göra djur feta. Råttor som åt en kalasdiet bestående av kakor, ost, chokladmjölk och salami gick upp i vikt mer än tre gånger så fort som råttor med vanlig mat. Dieten har också testats på människor som fritt fick äta sig mätta på cafeteria-mat. De hade tjugo rätter att välja på och allt var färdigproducerat och köpt i en vanlig mataffär. Resultatet blev att deltagarna dubblade sitt kaloriintag på en vecka och de gick upp 2, 3 kilo i snitt.
– Cafeteriadieten gör oss överviktiga på grund av dess belönande effekt. Effekten av den maten är helt enkelt att du väldigt lätt äter mer kalorier än vad du behöver. Risken att du kommer äta något trots att du egentligen inte är hungrig, och trots att din kropp inte är i behov av fler kalorier, är väldigt hög, avslutar Jacob Gudiol.

Läs också: Skräpmat kan eliminera ditt sug efter nyttig mat

Av Emma V Larsson

Skitmat

Jacob Gudiol definierar skitmat så här:
”Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som raffinerad stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som, och smaka som, hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort. ”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

vete lök

Glutenöverkänslig – kanske inte

Kost

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

vinnare_l-argiplex_tota

Årets energiboost 2017 ger lust och energi

Hälsa

I Swedish Health Awards röstades L-Argiplex Total fram som Årets energiboost 2017. Produkten är den tredje generationen av L-Argiplex som varit en älskad lustprodukt för både kvinnor och män i nästan 15 år. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.