Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.
”Det går också utmärkt att äta soppan som en gryta med ris eller bröd till. Ringla över lite grön chilisås, och strössla över rostade frön”, tipsar Malin Mendel, Indien-korrespondent för SVT som skapat denna härliga rätt som garanterat kommer göra dig varm, mätt och glad!
Malin Mendel är bokaktuell med ”Indien i mitt svenska kök” (Norstedts), som detta recept kommer från.
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor
Ingredienser
4 portioner
1 tsk senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
½ tsk korianderfrön
1 kanelstång
2 gröna kardemummakapslar
½ tsk hela svartpepparkorn
4 msk rapsolja
1 gul lök, hackad
1 morot, tärnad
½ äpple (gärna syrligt), skalat och hackat
1 färsk grön chili, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk garam masala
½ tsk paprika- eller chilipulver
½ tsk gurkmeja
3 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
2 dl torkade röda linser, sköljda
ev 1–2 dl vatten
1 dl kokosmjölk
½ citron, saften
salt
Till servering:
1 dl grön chilisås, se nedan
1 dl rostade frön, t ex solros-och/eller pumpafrön
ris eller bröd
Grön chilisås:
10 stora färska gröna chilis utan kärnor
1 dl olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen kardemumma
2 dl hackad färsk koriander
1 citron, saften
1 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Gör så här
Rosta senapsfrön, spiskummin, korianderfrön, kanel, kardemumma och svartpeppar hastigt i en stekpanna, mortla till pulver.
Värm en gryta. Häll i rapsolja och fräs lök, morot, äpple, chili, vitlök och ingefära tills löken är mjuk.
Häll i de mortlade rostade kryddorna samt garam masala, paprikapulver och gurkmeja. Tillsätt också tomatpuré. Låt allt fräsa i några minuter.
Häll i buljong och linser, koka på svag värme tills linserna har gått sönder, cirka 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten.
Häll i kokosmjölk och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med citronsaft och salt.
Mixa allt till den gröna chilisåsen och smaka av med citronsaft, honung och salt tills det blir en bra balans.
LÄS OCKSÅ: Slät pumpasoppa med curry
Av Carolina Eriksson