I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi. Men det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar tidigt under säsongen.
I år, 2019, förväntas pollenallergiker få det ovanligt tufft, kanske till och med tuffare än på 45 år. I alla fall i de västra och södra delarna av Sverige, enligt uppgift från P4 Göteborg.
En anledning till detta, i alla fall delvis, är den väldigt varma sommaren 2018, som inneburit att många vårblommande träd har kunnat ladda upp ordentligt och anlägga många hängen.
Det är nämligen inuti dessa hängen som pollen skapas, berättar pollenexperten Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, för Sveriges radio.
Cykliska björkar
Särskilt besvärligt väntas det bli när det gäller al, hassel och björk. Och allra värst är prognosen för björkpollen.
Den allra största faktorn till det förmodat extrema pollenåret är enligt experter att björkar har ett cykliskt beteende, det vill säga att de blommar väldigt mycket ett år och orkar sedan inte blomma lika mycket nästa år.
LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?
Att pollensäsongen förra året var bara måttlig i de västra delarna av landet är också en faktor som kan förklara prognosen.
– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl.
Mildare pollensäsong i östra Sverige
Dock kan det i östra delarna av Sverige däremot bli mindre pollen från just björk, jämfört med i fjol, visar prognoser från Naturhistoriska riksmuseet som mäter pollennivåerna i östra Sverige.
– Våra björkar här på östkusten blommade mycket mer än vad de gjorde på västkusten i fjol, berättar Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, som därför spår en lugnare pollensäsong i just östra Sverige.
– Jag är övertygad om att det blir lägre nivåer än förra året. Vi hade mycket högre halter här på ostkusten än vad de hade i väst förra året, så vi räknar med en mildare säsong i år, säger hon till Sveriges radio.
LÄS OCKSÅ: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med
Åslög Dahl menar att det är viktigt att vara medveten om vilka svårigheter som allergin kan medföra.
– Man kan tänka på att barn, elever eller anställda med allergi inte kan förväntas fungera på topp. Det får man ha förståelse för.
Vanliga symtom – och sätt att lindra
Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar i omfattning över landet.
Oftast börjar pollenbesvären i skolåldern eller tidig vuxen ålder och avtar med åldern.
Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet. Känsligheten visar sig i form av nysningar, rinnande näsa och andra allergisymtom.
LÄS OCKSÅ: Är svårt allergisk – hur stärker jag mitt immunförsvar?
Vanliga symtom vid pollenallergi är:
• astmatiska besvär
• hosta och retningar i luftrören
• huvudvärk
• klåda i hals och gom
• nysningar
• nästäppa
• rinnande/svidande/kliande ögon
• trötthet
De flesta klarar sig med receptfri hjälp
Några tips för dig med pollenallergi är:
– Håll koll på pollenprognosen, det är ett bra hjälpmedel i din planering av utomhusaktiviteter.
– Aloe vera vårdar pollenirriterade slemhinnor.
– Undvik att vädra hemma.
– Torka inte tvätt utomhus.
– Duscha innan du lägger dig eftersom pollen lätt fastnar i håret.
– Vid utomhusträning – träna tidigt på morgonen eller efter regn, då pollennivåerna är lägre.
De flesta som har problem med pollen behöver inte söka vård utan klarar sig med receptfria hjälpmedel.
Läs mer i faktarutan om vanlig behandling och om vilka olika naturliga hjälpmedel som finns.
Källor: Sveriges radio, Aftonbladet/TT, 1177 Vårdguiden och Astma- och allergiförbundet
Av Isabelle G Hedander
Behandling
Det vanligaste sättet att försöka komma till rätta med pollenallergi är att använda medicin, så kallade antihistaminer. Behandlingen syftar till att minska effekten av histaminet som frisätts och att minska den inflammation som uppstår. Detta görs vanligen med hjälp av antihistaminer och antiinflammatoriska ämnen.
Båda finns det gott om i naturen.
Och faktum är att det finns alternativ som visat sig lika effektiva – och som inte innebär medicinering.
Tänk på
Förbered dig i tid med de hjälpmedel som du ska använda och känn till att många hjälpmedel måste ätas/utföras dagligen under allergisäsongen.
Här får du mer info.
Allmyn
Tillskottet är baserat på den kinesiska perillaörten som traditionellt har använts för att motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Användandet är rikligt dokumenterat och stödjer bland annat produktionen av cytokiner och specifika antikroppar. Örten innehåller flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra.
Pollenzym
Ett näringstillskott som stödjer immunförsvaret, dämpar inflammatoriska reaktioner och stöttar bihålorna. Innehållet består av en kombo av aktiva extrakt, enzymer, antioxidanter och vitaminer. Innehåller bland annat quercetin, en antioxidant som i studier visat ge minskade besvär vid allergi. Quercetin fungerar som en antihistamin genom att bidra till att stabilisera de celler som frisätter histamin i kroppen (och därmed ha antiinflammatorisk effekt).
Innehåller ingefära för att upprätthålla optimal funktion i de övre luftvägarna.
Nässkölj
Att regelbundet skölja näsan med näskanna anses ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra allergisymtom. Pollen sköljs bort från näsan samtidigt som slemhinnorna blir återfuktade. Metoden brukar ofta rekommenderas av öron- näsa-halsläkare. Nässköljningskannan fylls med koksaltlösning som du enkelt blandar själv med jodfritt salt och rumstempererat vatten. Lösningen hälls in i ena näsborren och rinner ut genom den andra.
Pyknogenol
Tallbarksextraktet pyknogenol anses vara den starkaste antioxidanten som finns och har en naturlig antihistamineffekt som motverkar allergier och hösnuva. Pyknogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet. Ämnet ingår i näringstillskott, bland annat Bio-Pycnogenol. Produkten är framställd av ett patenterat extrakt från barken av franska furuträdet Pinus maritima och tillför kroppen många olika typer av aktiva bioflavonoider.
Nässpray
Till exempel Nasaleze, en nässpray med finkornigt cellulosapulver av tall som puffas in i näsborrarna. I näsan bildar pulvret en gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär och fungerar som en skyddshinna som gör att det du reagerar mot inte når slemhinnan. Med följd att både den allergiska reaktionen och inflammationen minskar.
Kan användas även av gravida, ammande och barn.
Lyprinol
Näringstillskott med innehåll från grönläppad mussla. Musseloljan har en antiinflammatorisk verkan och fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan. Den har en hög andel omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.
Probiotika
Forskare vid Vanderbilt universitet har tittat på 23 studier med sammanlagt närmare 2 000 deltagare och sett att personer som ätit livsmedel och tillskott med probiotiska bakterier har betydligt mindre allergisymtom jämfört med personer som fått placebo. Forskning visar även att tillskott av probiotika under graviditet och amning för mammor som är allergiska minskar risken för att barnet ska drabbas av allergi.