Annons
Annons

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Redaktionen

11 april, 2019
Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi
Dela inlägget

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Det är svårt att säga exakt hur många pollenallergiker som finns i Sverige, men astma- och allergiförbundet har uppskattat att cirka 30 procent lider av pollenallergi, ungefär tre miljoner svenskar. Pollenallergi är immunsystemets överreaktion mot det protein som finns i sporer och pollen. Kroppen bildar antikroppar mot ett ämne den upplever som farligt – och så får man en känslighet som ger symtom som hosta och retningar i luftrören, huvudvärk, klåda i hals och gom, nysningar, nästäppa, rinnande och kliande ögon och ofta också trötthet.

Allergin kan komma i vilken ålder som helst. Kristina Lund, 63 år från Uppsala fick sin allergi när hon var i 50-årsåldern.
– Jag trodde att det sved i halsen på grund av förkylningar och halsinfektioner. Men eftersom besvären alltid kom tillbaka i samband med pollensäsongen och höll i sig månader så insåg jag till sist att jag utvecklat pollenallergi, berättar Kristina.

LÄS OCKSÅ: 7 tips på naturlig hjälp vid pollenallergi

Fick besvärliga biverkningar

Besvären blev värre för varje år och för att kunna var ute tvingades Kristina använda antihistaminpreparat som gav henne besvärliga biverkningar. Hon var ofta väldigt trött, blev rödflammig i ansiktet och på halsen och fick problem med matsmältningen.
– En helg var jag tvungen att sitta inne och se på när min man jobbade i trädgården. Grannen hade köpt hasselbuskar och det blev för mycket för mig. Jag började ta allergimediciner för att kunna gå ut, säger Kristina.

Besvärligast var det när rösten blev skör, eftersom Kristina är sångerska och röstpedagog. Hon är klassiskt skolad och har ett förflutet inom både jazz och klassiska genrer. I dag jobbar hon som utbildningsledare på en musikhögskola men också i sitt eget företag som föreläsare, konsult och röstpedagog.
– Jag trodde hela tiden att jag var på väg att bli sjuk, eftersom jag var irriterad i halsen och hade torra slemhinnor. Det var svårt att sjunga och prata med full tillgång till professionell sång- och röstteknik – som att springa ett långlopp med en sträckning i en muskel. När man har rösten som arbetsinstrument behöver den fungera fullt ut varje dag oavsett om jag ska sjunga undervisa i sång eller talteknik eller leda körer, förklarar Kristina.
Biverkningarna av allergimedicinen gjorde att hon letade alternativ – och hittade ett tillskott med pycnogenol, som kan lindra och ibland helt kan ta bort symtomen på pollenallergi.
– Redan efter några dagar märkte jag skillnad. Efter en vecka var symtom borta, säger Kristina.

LÄS OCKSÅ: Gravida bör undvika pollen

Fransk strandtall

Den aktiva ingrediensen kommer från bark från en fransk strandtall, som har egenskapen att kunna blockera frisättningen av histamin. Barken innehåller en unik kombination av bioflavonoider, procyanidiner och fenolsyror.
Finländaren Jarmo Hörkkö, har föreläst och jobbat med produkten i snart 30 år. Han säger:
– Det finns studier som visar att flavonoiderna i barktillskottet blockerar frisättningen av histamin. Barken ökar upptaget och återupptaget av histamin i mastcellerna, som är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi

Att slippa kliande hals efter kanske tio år av besvär är en enorm lättnad för Kristina.
– Jag reagerade tidigare på mögel och damm och märker att tillskottet tar bort de symtomen, avslutar Kristina.

Av Inger Palm

Några referenser: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Exploratory Study to Evaluate the Potential of Pycnogenol for Improving Allergic Rhinitis Symptom och Pycnogenol((R)) in the Management of Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol ® och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis och French Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) Effects on Human Skin: Clinical and Molecular Evidence

Annons
Fakta

Namn: Kristina Lund.
Ålder: 63 år
Bor: Uppsala
Familj: Man, en son med sambo samt två bonusbarn och tre bonusbarnbarn.
Yrke: Utbildningsledare på en högskola och ansvarig för Logonomutbildningen, en röstpedagogutbildning med talrösten i fokus. Konsult i eget företag inom kommunikation människor emellan som innefattar presentationsteknik, konsten att vara tydlig och allt om hur man använder rösten.
Gör för att hålla sig frisk: Väljer ekologiska råvaror, äter mer fisk än kött och mycket grönsaker. Cyklar året om. Tycker om att träna utomhus och kör ett tufft stavgångs- och styrketräningspass på en timme i närliggande skogsdunge minst en gång i veckan när väder och årstid tillåter samt går på Friskis och Svettis på vintern.

Annons
Annons