Annons

Värt att veta om järnbrist

Ofta beror järnbrist på att man har förlorat mycket blod vid till exempel kraftiga menstruationer, magsår, tarmsjukdomar eller en olycka. Kroppen har även ett ökat behov av järn i puberteten, vid graviditet eller när man ammar. Järnbrist är också vanligt hos äldre eftersom kroppens förmåga att ta upp järn försämras med åldern. Här får du veta mer om ämnet.

Redaktionen

30 april, 2016
Värt att veta om järnbrist
Dela inlägget

Ofta beror järnbrist på att man har förlorat mycket blod vid till exempel kraftiga menstruationer, magsår, tarmsjukdomar eller en olycka. Kroppen har även ett ökat behov av järn i puberteten, vid graviditet eller när man ammar. Järnbrist är också vanligt hos äldre eftersom kroppens förmåga att ta upp järn försämras med åldern.
Här får du veta mer om ämnet.

Järnbrist är en av våra vanligaste brister. Ungefär var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist, något som kan medföra många negativa effekter. Bland annat trötthet, nedsatt immunförsvar och koncentrationssvårigheter.
Många kvinnor går också, i onödan, på halvfart genom livet. Det menar i alla fall Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet.
Hon anser därför att det är väldigt viktigt att förebygga och behandla järnbrist.
– Kvinnor med järnbrist upplever ofta att de är trötta och inte orkar med dagen. Men i vården uppfattas det många gånger som att det är vanligt att kvinnor är trötta och det är lätt att inte riktigt ta det på allvar. Det är beklagansvärt att man inte går till grunden med det, har hon sagt i en intervju med Kurera tidigare.

Läs också: 12 tecken på järnbrist

Symtom
Vid järnbrist kan man känna sig trött och orkeslös, bli yr och andfådd, få hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Saltsug, höga blodfetter, nedsatt immunförsvar och blek hud är också symptom som kan tyda på järnbrist.

Hård träning ger ökad risk för brist
Hård träning ökar risken för järnbrist hos kvinnor enligt en studie från Sahlgrenska akademien. I studien undersöktes 28 kvinnliga elitfotbollspelare. Resultaten visade att mer än hälften av dem, 55 procent, hade järnbrist. En tredjedel av dem led av blodbrist, ett tillstånd som ofta orsakas av att man haft järnbrist under en längre tid.
Läs mer här.

Annons

Upptag av järn
Upptaget av järn från animalisk källa är betydligt bättre än från vegetabilier. Är man vegetarian är det alltså viktigt att äta extra mycket av järnrika vegetabilier som persilja, pumpakärnor, nässlor, bladgrönt, russin, katrinplommon och annan torkad frukt. C-vitamin, B2, B6, B9, B12 samt zink, koppar och mangan främjar upptaget av järn. Men för mycket järn kan leda till en ökning av fria radikaler som i sin tur kan leda till sjukdom. Kontrollera först brist på vitamin B6, B9, B12, koppar och zink vid symptom på järnbrist.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Av Frida Svensson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons