Järnbrist är en av världens vanligaste bristsjukdomar och kan leda till trötthet, nedsatt immunförsvar och urkalkning av skelettet.
Nu visar en studie att probiotika, så kallat ”goda” bakterier, kan öka järnabsorptionen hos kvinnor.
Järn är ett väldigt viktigt ämne som finns i hemoglobinet och transporterar syre till kroppens alla celler. Behovet av järn är enormt mycket större hos kvinnor än män, på grund av förlusterna genom menstruation och graviditet.
► Läs också: 12 tecken på järnbrist
Är svårabsorberat
I Sverige beräknas mellan 30 och 40 procent av alla kvinnor ha brist på järn och de stora farmakologiska doser som ofta sätts in har visat sig ge negativa effekter som bland annat illamående och förstoppning.
– Det har också visat sig att när man vid järnbrist har intagit en farmakologisk dos med 100 milligram järn har endast tio milligram absorberats av kroppen, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet.
Mest förmånliga bakterietypen
Lena Hulthén ledde en forskargrupp vars studie nu visar att intag av probiotikan Lactobacillus plantarum, som i Sverige finns i bland annat produkten Probi Järn, kan öka upptaget av järn och därmed minska risken för järnbrist.
– Det har gjorts preliminära och mindre studier förut där man har utvärderat vilken Lactobacillus som är förmånligast för att gynna upptaget. Sedan går det ju aldrig att veta resultatet i förväg, men vi hade förhoppningen att det skulle bli positivt, säger Lena Hulthén.
► Läs också: 22 positiva effekter av probiotika
Resultatet ger goda förutsättningar
Kvinnor i åldrarna 21-40 fick inta en kapsel som innehöll järn, folsyra och en mindre mängd vitamin C. Vid två tillfällen innehöll kapseln även Lactobacillus plantarum. Man mätte skillnaderna i absorption mellan kapslarna med och utan Lactobacillus plantarum.
Lena Hulthén ser en stor nytta av att få ett betydligt högre järnupptag när man tar kapseln med kombinationen järn och Lactobacillus plantarum. Det gör att man har förutsättningar att få upp järnförråden, vilket är viktigt under många skeden i livet inte minst vid graviditet.
– Resultatet innebär att man nu kan gå vidare och göra en långtidsstudie, det ger absolut fördelar. Jag har stor förhoppning om att det ska ha en gynnsam effekt under en längre tid också.
Mycket av järnet försvinner
När kroppen förlorar mycket blod genom till exempel menstruation, blodgivning eller graviditet ökar den samtidigt upptaget av järn.
– Det är en väldigt fin mekanism att kroppen kan göra så för att man inte ska behöva sätta i sig stora doser. Men nu vet vi utifrån egna studier att en stor andel kvinnor har tomma järnförråd och därför inte har optimala förutsättningar för att prestera så mycket som man skulle kunna göra, förklarar Hulthén.
► Läs också: Därför ska du äta järn
Rekommenderad dagsdos: 15 milligram
Kvinnor i fertil ålder behöver ungefär 15 milligram järn per dag vilket går att få av vanlig kost. Vi får vanligtvis i oss runt fyra milligram järn genom en måltid, men allt absorberas inte utan större delen försvinner ut ur kroppen igen.
– Med hjälp av Lactobacillus plantarum kan en liten mängd järn ha en betydligt större utnyttjandegrad. Det är unikt, säger Lena Hulthén.
Trötthet, nedsatt immunförsvar och koncentrationsproblem
Järnbrist kan ta sig olika uttryck som trötthet, nedsatt immunförsvar och koncentrationssvårigheter. Det i sin tur kan göra att man blir mer mottaglig för infektioner och ofta inte orkar prestera på samma sätt varken fysiskt eller mentalt.
Lena Hulthén förklarar att det har gjorts många studier i utvecklingsländer – med kvinnor som arbetar fysiskt på ett helt annat sätt än här, till exempel ute på fälten. Där har man kunnat se en klar skillnad på de som har järnbrist och inte, beroende på hur mycket de orkar arbeta.
– Ett annat stort problem med järnbrist är att kroppen i brist på järn tar upp en betydligt större andel av tungmetaller, bland annat kadmium och bly. De kan vi inte göra oss av med, säger Hulthén.
Även om vi inte har extremt höga doser av kadmium i Sverige så förekommer det och kan leda till bland annat urkalkning av skelettet.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
Vården missar ofta orsaken
För den som har haft järnbrist kan det ta över en månad, ibland mycket längre tid än så, att komma tillbaka till normala nivåer. Men då gäller det att bristen upptäcks och Lena Hulthén tror att vården missar många besvär som skulle kunna åtgärdas.
– Kvinnor med järnbrist upplever ofta att de är trötta och inte orkar med dagen. Men i vården uppfattas det många gånger som att det är vanligt att kvinnor är trötta och det är lätt att inte riktigt ta det på allvar. Det är beklagansvärt att man inte går till grunden med det.
► Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”
Professorn: Viktigt behandla järnbrist för att inte gå på halvfart i livet
Lena Hulthén tror att många går genom livet på halvfart och anser därför att det är väldigt viktigt att förebygga och behandla järnbrist. Det finns de kvinnor som har extremt stora menstruationer där det kan finnas anledning att gå in och åtgärda, eller se till att det finns förutsättningar för att motsvara de förlusterna som man har, menar hon.
Av Frida Svensson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta Lactobacillus
• Lactobacillus är ett släkte mjölksyrabildande nyttiga bakterier, så kallad probiotika.
• Probiotika är nyttiga bakterier som är bra för tarmfloran.
• Lactobacillus, det vill säga probiotikan, delas in i stammar och det spelar stor roll från vilken stam respektive
bakterie kommer.
Lär dig mer här: Lilla probiotikaskolan