Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i handduk

“Vattenfri skönhet” – bra eller dåligt för hud och miljö?

Inom den normalt så vattenkrävande hud- och skönhetsbranschen finns ett nytt begrepp: "waterless beauty". Det handlar om vattenfri make up, hud- och hårvård som konkurrerar med ekologiska märken om att vara miljömedvetna – och effektiva.

I en värld där en fjärdedel av befolkningen globalt lider av vattenbrist (och fler lär det tyvärr bli), samtidigt som den genomsnittlige personen i västvärlden förbrukar ofattbara 140 liter vatten per dag, blir det ett ställningstagande för miljön att spara in på vatten.

 

Och det handlar inte längre bara om våra till synes små, personliga vanor; som att snåla in på duschtiden, vattna gräsmattan mer sällan eller stänga av rinnande kranar. Företag inom hud- och skönhetsbranschen har börjat förstå att vattenbesparande åtgärder är bra för planeten – och kanske även för deras eget rykte – precis som en ekologisk certifiering är för många.

Och det gör företagen rätt i, eftersom skönhetsbranschen är den mest vattenkrävande industrin näst efter jordbruket. Och planetens vattenresurser är, som vi alla vet, inte oändliga.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Sydkoreansk trend

"Waterless beauty" kallas den nya hudvårdstrenden som har sitt ursprung i Sydkorea. Det handlar om produkter för ansikte, hud, make-up och hår som helt enkelt är fria från vatten. Det låter kanske inte så dramatiskt, men faktum är att vänder du på nästan vilken produkt som helst så ser du att den första ingrediensen, och därmed den som det finns mest av i produkten, allt som oftast är ”aqua”. De flesta produkterna på marknaden idag innehåller hela 70-90 procent destillerat vatten. Det innebär i sig ett miljöproblem eftersom det krävs minst nio liter vatten i reningsprocessen för att få fram en enda liter destillerat vatten.

En anledning till att vatten är så populärt som ingrediens är förstås att det är en billig ingrediens, men också för att det har fördelar för såväl produkternas konsistens som återfuktande förmåga.

LÄS OCKSÅ: Här är de hormonstörande ämnena i vanlig hudvård och kosmetik

Oljor och vax istället för vatten

Istället för vatten finns i waterless beauty-produkter andra ingredienser, som oljor, vaxer, olika ”smör” (exempelvis sheasmör, kokosfett etc) och oljelösliga aktiva ingredienser. Men hur mycket nytta för miljön och huden/håret gör de egentligen?

 

Här nedan listar vi några för- och nackdelar med den vattenfria produkttrenden, för både dig och planeten.

Fördelar med vattenfria produkter:

  • De är mer koncentrerade och rymmer högre nivåer av aktiva ingredienser, då de inte är utspädda med just vatten.
  • Eftersom de är mer koncentrerade och potenta så räcker det att använda en mindre mängd vid varje tillfälle, och produkterna räcker därmed längre.
  • Vattenfria produkter kräver färre syntetiska konserveringsmedel än vattenbaserade, eftersom bakterier gror i vatten. (Även om det oftast går att använda mer naturliga och hållbara konserveringsmedel.)
  • Produkter som inte innehåller vatten är mindre till storleken och kräver därför mindre förpackningar. Det ger både lägre vikt och fraktutrymme och därmed ett lägre klimatavtryck generellt.

LÄS OCKSÅ: Näringen som får din hy att stråla

Nackdelar med vattenfria produkter:

  • Att de är fria från vatten betyder inte automatiskt att de är hållbara. Om en produkt innehåller exempelvis olja istället för vatten så hänger dess klimatavtryck på att oljan i fråga är hållbart producerad. Annars kanske skillnaden i miljöpåverkan inte blir så stor i slutändan – och den vattenbaserade produkt kan de facto få ett lägre klimatavtryck.
  • Att slutprodukten är vattenfri betyder inte att produktionen av den har varit det. Vatten används ofta för att driva och rengöra maskiner i tillverkningsprocessen. För att inte tala om att vatten behövs vid odling av de aktiva, växtbaserade ingredienser som används i produkten istället.

Det är med andra ord bra att kolla upp vad produkten du vill köpa faktiskt innehåller: var ingredienserna kommer från, hur de har utvunnits och odlats, samt vilka konserveringsmedel och förpackningar som används.

Källor:
Forbes
Vogue Scandinavia
Harpers Bazaar

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.