I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.
Veronica Hedberg är läkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden som förespråkar en växtbaserad kost. Hon är själv vegan sedan många år och nu släpper hon kokboken ”Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med journalisten och kokboksförfattaren Susanne Hovenäs på Semic förlag.
Vad beror den minskade köttkonsumtionen på tror du och hur ser du på den fortsatta utvecklingen?
– Jag tror att det finns flera orsaker. Dels har fler blivit medvetna om hur deras kostval påverkar miljön och fler har fått kännedom om köttets stora klimatpåverkan. Det har också börjat framgå att det inte är hälsosamt att äta kött vilket gör att det blir lättare att avstå säger Veronica som pekar på att det de senaste åren blivit mycket enklare att äta vegetariskt då både matvarubutiker och restauranger har ett större utbud av vegetarisk mat. Att utbudet förädnras beror på efterfrågan och det skapar en snöbollseffekt.
– Jag tror att den snöbollen precis har börjat rulla och att vi kommer att se en fortsatt minskning av köttkonsumtionen. Det här är bara början.
Vilka är de främsta hälsovinsterna med en växtbaserad kost?
– Växtbaserad kost minskar risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Högt intag av frukt, grönsaker och fibrer, som bara finns i växter, har också visats minska risken för vissa cancerformer. Och studier visar att de som äter växtbaserat i större utsträckning är normalviktiga, löper mindre risk att drabbas av typ 2 diabetes och lever längre.
LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken
Finns det inga risker, som att man inte får i sig tillräckligt med protein eller vissa näringsämnen?
– Växtbaserad kost innehåller tillräckligt med protein. Protein finns i allt vi äter men bra växtbaserade proteinkällor är baljväxter, nötter, frön, rotfrukter och fullkornsprodukter. En växtbaserad kost innehåller rikligt med vitaminer och mineraler och tusentals bioaktiva ämnen, så kallade växtkemikalier, varav vissa har visats minska risken för hjärt-kärl sjukdom och cancer. Vid en strikt vegankost måste dock vitamin B-12 tas i form av tillskott och på vintern rekommenderas att ta extra D-vitamin.
Vilka är de största myterna om växtbaserad kost?
– Proteinmyten har varit svåravlivad. Och en del verkar tro att växtbaserad kost är tråkig och svår att variera.
LÄS OCKSÅ: Räkna ut din måltids klimatpåverkan
Hur kom du själv in på den växtbaserade kosten, är du vegan, har du alltid varit det?
– I tonåren var jag engagerad för djurrättsfrågor och när jag insåg vilket lidande som låg bakom kött, fisk, ägg- och mjölkprodukter kunde jag inte fortsätta att äta sådan mat längre. Det är nu 22 år sedan jag slutade att äta kött och större delen av den tiden har jag levt som vegan.
Stora miljö- och samhällsvinster
Det är inte bara den egna hälsan som tjänar på att man lägger om till att äta mer vegetariskt, att allt fler går över till mer växtbaeserad kost innebär vinster även för såväl samhälle som miljö menar Veronica.
– Samhällsvinsterna gäller främst sjukvården som sparar ekonomiska resurser om befolkningen är friskare. WHO rankar idag matvanorna som det största hotet mot folkhälsan och enligt Livsmedelsverket riskerar var fjärde svensk att insjukna eller dö i förtid av kostrelaterade sjukdomar så det finns mycket att vinna. Miljövinsterna skulle också vara stora då mindre vatten och energi går åt till att framställa vegetabiliska livsmedel och utsläppen av växthusgaser skulle minska. Med en växtbaserad kost räcker maten också till fler människor om vi tänker globalt.
LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring
Vilka råd skulle du ge den som vill lägga om kosten men inte vet var den ska börja?
– Ett första steg kan vara att äta växtbaserat någon dag i veckan för att sen utöka till flera dagar. Och om du äter ute -välj en växtbaserad rätt och bli inspirerad. I sociala medier finns också mycket att inspireras av.
Veronica rekommenderar även den som vill lägga om kosten att köpa en vegetarisk kokbok och prova recept som liknar den mat man gillar för att succesivt byta ut mer rätter och måltider. Om man till exempel gillar vitlök och basilika rekommenderar Veronica att man lagar grönsaksrätter med vitlök och basilika, och om favoriträtten är lasagne tipsar hon om att prova olika vegetariska varianter. Hon uppmuntrar även till att testa vegetariska smörgåspålägg som bönröra och hummus.
– Kanske äter du redan växtbaserat vissa måltider utan att du tänkt på det. Ibland kan det räcka med att byta ut någon enstaka ingrediens för att en hel måltid ska bli växtbaserad, som till exempel att byta ut köttfärsen till sojafärs eller svamp- och bönröra. Veronica rekommenderar även att man provar nya smaker och påpekar att det är viktigt att undvika onyttig växtbaserad mat som vitt bröd, pommes frites och energität snabbmat. Istället rekommenderar hon att man alltid har frukt hemma ifall man blir sugen på något mellan måltiderna.
Av Nina Törmark
Fakta
Namn: Veronica Hedberg
Yrke: Specialistläkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden.
Aktuell med: Boken ”Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med Susannne Hovenäs på Semic förlag (2019).