Läst om hypen benbuljong – som ska vara bra för så mycket?
Men – vad gör man om man är vegetarian? Finns det vegetabiliska varianter?
Javisst, hävdar Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter samt grundare av kunskapsföretaget Holistic.
Här är hans recept på vegetarisk benbuljong – utan ben.
Kollagen som finns i benbuljong anses bygga upp kollagenet och brosket i kroppen, berättar Bertil Wosk.
– Men kollagen är ett protein och tas inte upp i tarmen utan måste först brytas ner i sina beståndsdelar, det vill säga till fria aminosyror. Dessa aminosyror kan tas upp i tarmen och sedan byggas ihop till nytt kollagen. Fördelen med benbuljong är alltså att du får de aminosyror och mineraler som behövs för att bygga kollagen. Men det kan du få även av vegetabilier, berättar Bertil Wosk.
Hur då?
– Hur får kor och hästar, som inte äter något kött, så mycket muskler, ben och brosk? Jo, genom att äta gräs och hö som de bryter ner till de aminosyror som behövs för att bygga deras kroppar. Alger och gröna bladgrönsaker, bönor och mycket annat är mycket rika på aminosyror. Och när det gäller mineraler är grönsaker och alger mycket mer mineralrika än någon benbuljong.
– Du kan göra egen vegetarisk, näringsrik buljong genom att koka grönsaker, särskilt rotfrukter och selleristjälkar. Vill du undvika snabba kolhydrater så använd huvudsakligen ovan jord växande grönsaker. Och alger som är rikare på proteiner och mineraler än något annat, inklusive kött. Jag använder själv även svampar, särskilt torkad shiitake som är väldigt näringsrik och särskilt bra för att stimulera immunförsvaret.
Här följer receptet på vegetarisk benbuljong utan ben som, enligt Bertil Wosk, har flera fördelar jämfört med traditionell benbuljong.
Fakta
Receptet kommer från näringsterapeuten Bertil Wosk, även grundare av kunskapsföretaget Holistic.
Här följer hans förklaring till hur man gör traditionell benbuljong:
”Du gör benbuljong genom att långkoka ben och kött minst tio timmar gärna längre med tillsatt citron eller äppelcidervinäger för att laka ut mineraler och aminosyror. Eftersom det kokar så länge så innehåller benbuljongen mycket mineraler, aminosyror och gelatin (bestående av aminosyror), till skillnad från buljongtärningar som bara innehåller salt, fett och smaker. Och i buljongen är mineraler och aminosyror fria och lättupptagliga jämfört med vanligt kokt kött. För ännu bättre och mer mineralrik benbuljong kokar du med olika grönsaker.”
Ingredienser
• 3 stora morötter
• 4 selleristavar
• 1 stor lök
• 2-3 klyftor vitlök
• 3 tomater
• 1 zucchini
• 100 g broccoli
• 100 g grönkål eller andra bladgrönsaker
• 30 gram wakame alg
• 100 g torkad shiitake svamp
• 1 tsk miso
• ½ dl riven ingefära
• 1 tsk oregano
• 1 tsk basilika
• 1 tsk timjan
• ½ tsk gurkmeja
• ½ tsk rosmarin
• ½ tsk mald svartpeppar
• 2 msk kokosolja eller ghee (ej veganskt då den är gjord på smör)
• 2 liter vatten
Gör så här
Låt koka i två timmar. Sila sedan av och låt svalna och häll på glasflaskor eller burkar.
– Men varför bara ha buljong? Jag brukar koka med ris och linser. En deciliter basmati råris och en deciliter splittade mungbönor eller gröna linser. Då får du ännu mer proteiner och fullvärdigt protein.
– Använder du ris och linser eller bönor så går det åt mer vatten. Jag silar inte bort ris, linser och grönsaker utan äter det som en saftig gryta. När det får koka länge blir det väldigt lättsmält. Inom Ayurveda kallas det för kitcheri och ges till personer som är väldigt sjuka för att det är så lättsmält och näringsrikt. Har du IBS och vill undvika fibrer kan du sila av vätskan så att fibrerna inte kommer med.
– Detta äter jag varje dag när jag är själv. Familjen är inte lika förtjust i det som jag är.
Av Isabelle G Hedander