Vad passar bättre när det är lite ruggigt ute, än en värmande, stärkande och god gryta? Denna vegetariska, smakrika version av en klassisk ”bourguignon” innehåller rödbetor, svamp, kapris och linser.
Receptet kommer från Kureras duktiga bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg ”Riktig mat och hälsa”.
Mias tips är att servera grytan tillsammans med ett gott potatismos.
LÄS OCKSÅ: Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter
Ingredienser
4 portioner
500 g färska rödbetor, skalade
3 stora morötter, skurna i stora bitar
2 gula lökar skurna i klyftor
2 klyftor vitlök, finhackade
10-15 pärllökar, skalade
250 g champinjoner
400 g gröna eller röda linser
100 g små kapris
2-3 lagerblad
3 krossade enbär
Färsk timjan
2-3 dl veganskt rödvin
2 msk tomatpurè
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
himalayasalt
örtkryddor
svartpeppar
olja eller smör att steka i
1-2 msk arrowrot till redning
Till servering: potatismos, fetaost/vegansk fetaost
LÄS OCKSÅ: Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk
Gör så här
Skala eller skrubba rödbetorna och skär i grova bitar och bryn rödbetor och morötter i smör eller olja. Slå på rödvin, vatten, smula ner buljongtärningar och rör ner tomatpuré och låt koka upp. Sila av vattnet från kaprisen. Tillsätt gul lök i klyftor, kapris några timjankvistar, lagerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg. Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar. Garnera med timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk ”fetaost”gerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg. Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar.
Garnera med timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk ”fetaost”
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Av Carolina Eriksson