Om du undrar vad det ska bli för väder – ta en titt på harsyran, känd som skogens barometer. Tack vare sin speciella konstruktion fäller den ihop sina hjärtformade blad när regn är på ingång.
Det säger Lisen Sundgren som är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och har skrivit boken ”Äta vilda växter”. Hon tipsar om harsyran som en god smaksättare i stället för citron, med sin syrliga och friska smak. Harsyran gör sig bra i bland annat sallader, smoothies, sorbeter, kryddsmör och majonnäs.
– Harsyra är också gott till fisk och skaldjur – bara strö över eller ha med i dina såser och marinader. Eller gör en knäckemacka med färskost, tunt skuren rå sparris, harsyra och rödklöverblommor, säger hon.
LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU
Harsyra är rikt på C-vitamin
Harsyran innehåller mycket C-vitamin och växer i skuggiga skogsdungar, gärna i sandig jord, ända från Skåne till Västerbotten. Hela växten går att äta, även blomman och de små knopparna.
– Klipp av stjälken med sax för att inte dra upp rötterna. Det går att skörda harsyra hela växtsäsongen, men den är godast på försommaren fram till midsommar, säger Lisen Sundgren.
Var dock uppmärksam på att harsyra innehåller oxalsyra – precis som rabarber – så var därför försiktig om du har problem med njurarna. För stora doser kan leda till njursten.
Här tipsar Lisen Sundgren om tre smarriga recept från sin bok som innehåller harsyra.
LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs
Vild pizza med harsyrapesto
Gör din bästa pizza blanco, det vill säga utan tomatsås, och toppa den med harsyrapesto, sparris, nässlor, kirskål, gängel och röllika, eller andra vilda blad. Jag använder gräddfil i stället för ost. Gott!
4 portioner
Pesto:
5 dl harsyra
5 ramslöksblad eller 1 vitlöksklyfta
1 dl solroskärnor eller sötmandel
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Pizza:
Pizzadeg, hemgjord eller färdigköpt
Gräddfil
Blandade vilda gröna blad
Sparris, delade på längden
En god olivolja
Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser till peston till en krämig sås.
Smaksätt med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Kavla ut degen till fyra pizzor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut gräddfil och fördela sparris och vilda blad ovanpå.
Droppa på lite olja. Grädda i ugnen i 8–10 minuter.
Ringla över harsyrapesto och servera.
LÄS OCKSÅ: Ogräspesto av kirskål och löktrav
Syrlig jordgubbsmoothie
En läskande smoothie när det är jordgubbssäsong. Det går lika bra med smultron.
1 portion
2 nävar harsyra
½ avokado eller ½ näve favoritnötter
5 jordgubbar lite vatten eller äppelmust
Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom vatten i en matberedare.
Mixa ihop till en slät konsistens.
Tillsätt vätska till önskad konsistens.
Harsyrasås till fisk
Såväl harsyra som ängssyra smakar gott till fisk. Den här såsen passar fint till stekt sparris också.
4 portioner
4–5 nävar harsyra
2 dl crème fraiche eller växtbaserad dito
1 tsk flytande honung
En nypa salt och lite krossad rosépeppar
Gör så här:
Finhacka harsyran.
Rör ihop crème fraiche, harsyra och honung i en skål.
Smaksätt med salt och rosépeppar.
Av Tina Harr