Vitamin E är en av kroppens viktigaste antioxidanter. Det är en fettlöslig antioxidant som sitter i alla cellmembran i hela kroppen och där skyddar membranen från skada orsakad av fria radikaler.
Vitamin E har ett stort användningsområde men nyttan vitaminet har också ifrågasatts mycket. Varför?
Kurera gör sitt bästa för att reda ut vitamin E- paradoxen.
En kost rik på vitamin E har visat sig vara allmänt mycket gynnsam för hälsan. Men studier där man gett tillskott av vitamin E visar ofta inte på samma resultat. Ibland har man till och med sett negativa effekter. Detta har skapat stor förvirring och en del rädsla. Vad kan vara förklaringen? Varför visar studier så skilda resultat?
► Läs också: Därför ska du äta E-vitamin
Vitamin E – en familj av åtta ämnen
Vitamin E är inte ett vitamin utan åtta, fyra tokoferoler (alfa (α)-, beta (β)-, gamma (γ)- och delta (δ)- tokoferol) och fyra tokotrienoler (alfa-, beta-, gamma-, delta-tokotrienol). Via en balanserad kost får vi i oss alla dessa åtta olika former av vitamin E men i många tillskott och vetenskapliga studier har man bara använt alfa-tokoferol. Orsaken till det är att man länge trott att alfa-tokoferol är den form av vitamin E som är biologiskt aktiv i kroppen. Men – idag vet vi att alla åtta former av vitamin E var och en har unika biologiska funktioner. Tillför man bara alfa-tokoferol får man alltså inte hela bilden av vad vitamin E gör för kroppen.
Läkaren förklarar mer om antioxidanteffekten
Tom Saldeen är läkare och professor som forskat på vitamin E. Så här säger han till tidningen Medicinsk Access:
– Resultaten av våra undersökningar talar för att tokoferolblandningen har starkare antioxidanteffekt än alfa-tokoferol ensam och att alfa-tokoferol ensam inte är en idealisk antioxidant. Frånvaro av effekt av vissa kommersiella tokoferolpreparat i kliniska studier kan bero på frånvaron av gamma- och delta-tokoferol (1).
Tom Saldeen har i sina studier fokuserat på tokoferolerna. Så hur är det då med tokotrienolerna? Det går vi in på här.
► Läs också: Alzheimer bromsas av E-vitamin
Tokotrienoler – liten mängd men stor effekt
Mängden tokotrienoler i kosten och även i balanserade tillskott är mycket lägre än mängden tokoferoler. Ändå är de av stor betydelse för kroppen. Upptaget av tokotrienoler i cellmembranen är hela 70 gånger mer effektivt än upptag av tokoferoler (2). Tokotrienolerna har visat sig vara ännu mer effektiva antioxidanter än tokoferolerna och ger hela 40–60 gånger högre skydd mot oxidering av fetter (3). Ett tillskott av vitamin E som saknar tokotrienoler saknar alltså mycket, menar experter.
Hela familjen viktig
Tillskott av enbart alfa-tokoferol sänker nivåerna av de andra tokoferolerna och tokotrienolerna i blod och vävnad (4). Eftersom alla åtta former av vitamin E var och en har unika funktioner i kroppen kan tillskott av enbart alfa-tokoferol därför öka risken för vissa problem i kroppen. Det är alltså viktigt att få i sig alla former av vitamin E. En del experter menar därför att ett riktigt bra E-vitamintillskott därmed bör efterlikna kosten, som förutom alfa-tokoferol också innehåller rikligt med gamma-tokoferol – samt övriga sex former av vitamin E.
Det finns dock inte jättemånga produkter med alla åtta former av vitamin E att få i på den svenska marknaden. De flesta har bara alfa-tokoferol eller en blandning av några få former. Tre tillskott som dock har alla åtta är Holistics E-vitamin, produkten E-vitamin och selen från Megafood samt Solaray Bio E Gamma Plex.
► Läs mer om Vitamin E (tokoferol) i Näringsguiden
Källor till vitamin E i kosten
Siffrorna i nedan diagram ska inte uppfattas som exakta. Innehåll av vitamin E i en gröda varierar beroende på mognad vid skörd, jordmån, klimat, hantering efter skörd, lagringstid med mera (5, 6).
Av Redaktionen
Referenser:
• Tom Saldeen, läkare, professor. Medicinsk Access Nr 1 2016 sida 7-8.
• Saito Y, Yoshida Y, Nishio K, Hayakawa M, Niki E. Characterization of cellular uptake and distribution of vitamin E. Ann N Y Acad Sci 2004;1031:368–375.
• Serbinova E, Kagan V, Han D, Packer L. Free radical recycling and intramembrane mobility in the antioxidant properties of alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol. Free Radic Biol Med 1991;10:263–275.
• G.J. Handelman, L.J. Machlin, K. Fitch, J.J. Weiter, E.A. Dratz, Oral alpha-tocopherol supplements decrease plasma beta and gamma tocopherol levels in humans, J. Nutr. 115 (1985) 807–813.
• E-L. Syväoja et. al Tocopherols and tocotrienols in Finnish foods: Oils and fats. Journal of the American Oil Chemists’ Society March 1986, Volume 63, Issue 3, pp 328-329.
• Peh, H.Y., et al., Vitamin E therapy beyond cancer: Tocopherol versus tocotrienol, Pharmacology & Therapeutics (2015)
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!