Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan.
– När WHO nu tar upp och länkar till den schweiziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste SARS-CoV-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.
För drygt en månad sedan berättade Kurera att en forskargrupp från det schweiziska statliga Spiez-institutet kunde visa att färsk extraherad echinacea kan inaktivera flera coronavirus, bland annat SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Forskarna beskriver effekten av echinacea ger som ”corona-virusdödande”.
LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider
Banbrytande studie
Professorn i farmakognosi Jan G Bruhn berättade att forskarna i provrörsförsök studerat olika coronavirus som kan drabba människor. De flesta av dessa virus ger lindriga luftvägsinfektioner, men man testade också de allvarliga MERS-CoV och SARS-CoV, som gett upphov till epidemier med en dödlighet på fyra till 35 procent.
– Det som gör den nya studien så banbrytande är att ett antal kliniska studier har visat att röd solhatt och liknande preparat är effektiva både för att förebygga och för behandla vanlig förkylning. Omfattande användning på människor visar att förkylningarna blir både kortvarigare och lindrigare, säger Jan G Bruhn.
Studien visade att echinacea kunde hindra viruset från att infektera mänskliga celler och dessutom inaktivera viruset i provrör.
LÄS OCKSÅ: “Jag har inte varit förkyld på flera år”
Borde uppmärksammats mer
– De nya resultaten bör därför tas på allvar och leda till omfattande testning av corona-prevention. I preparatets hemland Schweiz har uppmärksamheten varit stor i alla slags media och apoteken har tvingats ransonera försäljningen för att undvika hamstring, berättar Jan G Bruhn.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att studien ifråga inte uppmärksammats mer i Sverige. Istället har man skrivit och spekulerat mycket om helt oprövade mediciner med okända risker. Även om den färskt extraherade echinacean bara skulle ge ett begränsat skydd, så gäller ju detsamma för munskydd och handsprit.
– Låt oss hoppas att även den svenska sjukvården kan överge sina fördomar om naturläkemedel och istället bidra till att hitta nya sätt att förebygga och behandla covid-19. Vi behöver flera redskap i kampen mot corona, säger Jan G Bruhn
Av Inger Palm