Idag är det World mental health day, i år fokuserar Världshälsoorganisationen på ungas psykiska hälsa. Och utvecklingen är oroande, i hela världen liksom i Sverige ökar den psykiska ohälsan bland unga.
Enligt färsk statistik från Försäkringskassan som det digitala hälsoföretaget Yogobe har ställt samman, står unga vuxna mellan 25-29 år för den största ökningen av de stressrelaterade sjukskrivningarna de senaste fem åren. Bland män i ålderskategorin mer än dubblerades antalet under perioden, från 947 till 2 128. Bland kvinnor i samma åldersspann gick antalet sjukskrivna personer upp från 3 068 till 6 493. Det motsvarar ökningar på 125 respektive 112 procent.
Psykosomatiska besvär ökar
I år har WHO valt att särskilt uppmärksamma ungas psykiska hälsa med temat ”Unga människor och mental hälsa i en föränderlig värld”. Enligt den svenska Folkhälsomyndigheten fördubblades andelen barn och unga med återkommande psykosomatiska besvär mellan åren 1985 och 2014.
LÄS OCKSÅ: Folkhälsomyndigheten: Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar
Psykisk sjukdom börjar ofta tidigt
I dag har nästan hälften av landets 15-åringar återkommande psykiska besvär. Globalt sett uppger WHO att hälften av all psykisk sjukdom börjar vid 14 års ålder och att den tredje största orsaken till sjukdom bland unga är depression. WHO lyfter fram att många ungdomar och unga vuxna går igenom förändringar som kan orsaka stress och oro, och leda till långtgående psykiska besvär.
LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa
Förändring och utsatthet bidrar
Det kan exempelvis vara att flytta hemifrån eller börja en ny utbildning. Många upplever också en digital stress att ständigt vara uppkopplad på sociala nätverk, något som blir allt tydligare med sämre sömn bland unga, skriver Yogobe i ett pressmeddelande. Även unga i utsatta områden, som i krig och efter naturkatastrofer, är särskilt i riskzonen att utveckla psykisk sjukdom.
LÄS OCKSÅ: B-vitaminbrist vanligt i samband med psykisk ohälsa
Digital teknik utmaning och lösning
Mycket tyder på att digital teknik, som sociala medier, är en bidragande faktor till psykisk ohälsa. Men samtidigt kan den också användas för att ta fram effektiva hjälpmedel. WHO håller till exempel själva på att arbeta fram digitala verktyg mot depression. Yogobes digitala tjänst med videobaserade stöd inom yoga, mindfulness och stresshantering är gratis för studenter.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Stress
• Stress är en normal reaktion som hjälper kroppen att få extra energi när den ställs inför utmaningar.
• Först när stressen blir långvarig och möjligheter till återhämtning saknas kan den påverka vår hälsa.
• År 2016 uppgav 14 procent av befolkningen att de upplever ganska eller väldigt mycket stress. Andelen var högre bland kvinnor, 18 procent, än bland män, 11 procent. • Stress var vanligare i lägre åldrar, upp till 44 år och mindre i äldre åldersgrupper. Allra vanligast är stress bland kvinnor i åldern 16–29 år där 29 procent uppger att de känner sig ganska eller väldigt stressade. Bland män i samma ålder var andelen 12 procent.
• Skillnaderna mellan olika utbildningsgrupper är relativt små.
Källa: Folkhälsomyndigheten