Annons
Annons

3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Minst 3,4 miljoner svenskar får dricksvatten från vattentäkter som är eller misstänks vara förorenade av industrikemikalierna PFAA. För Kurera berättar näringsexperten Zarah Öberg vilken hälsorisk det innebär.

Redaktionen

24 april, 2014
3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier
Dela inlägget

Minst 3,4 miljoner svenskar får dricksvatten från vattentäkter som är eller misstänks vara förorenade av industrikemikalierna PFAA.
För Kurera berättar näringsexperten Zarah Öberg vilken hälsorisk det innebär.

Enligt Livsmedelsverket är det totalt 66 dricksvattenanläggningar som bedöms vara förorenade av perfluorerade alkylsyror (PFAA). Tillsammans försörjer dessa anläggningar 3,4 miljoner människor med dricksvatten. Eftersom många av anläggningarna tar sitt dricksvatten från stora sjöar och vattendrag som Mälaren, Vättern och Göta älv späs föroreningarna ut och halterna blir låga.
Även om halterna i de flesta fall är låga finns det områden där grundvattnet har större föroreningar av PFAA. Det är mycket oroväckande att de här industrikemikalierna är så spridda i vår miljö och även i dricksvattnet, som är vårt viktigaste livsmedel. Det behövs krafttag från politiker, myndigheter, näringsliv och dricksvattenproducenter, säger Stig Orustfjord, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Kroppen belastas av gifter
Näringsexperten Zarah Öberg berättar för Kurera att PFAA inte anses ge akut hälsorisk, men att oro är befogad, eftersom det som sällan uppmärksammas när man talar om kemikalier, är hur de påverkas oss när de blandas tillsammans med annat i våra kroppar.
– Att en enskild kemikalie inte påverkar i ett djurförsök säger ingenting om hur den agerar i en kropp som belastas av andra kemikalier, av gifter, stress och dylikt. När vi forskar så forskar vi endast på ett enskilt ämne, och då kanske det inte ger någon störrre påverkan. När man sedan ser till all den belastning som vi utsätts för idag, så blir saken helt annorlunda, säger hon.

Rekommenderar vattenrenare
Zarah Öberg menar att det är svårt att förutsäga hur kemikaliecocktails påverkar oss och vår hälsa, då det är olika från person till person, beroende på avgiftningsorganens status, hur vi lever och sover och hur vi äter.
Generellt sätt så är det bra att minimera alla hälsorisker, oavsett om de är små eller stora, och i detta fall kan det främst genomföras genom att rena vattnet ordentligt med en bra vattenrenare.

Läs också: Tips för att få rent vatten

Av Emma V Larsson

Annons
Annons