Kvinna kysser leende man på kinden

9 tips för en lång lycklig relation

Samhället är knappast fullsmockat av förebilder eller gemensamma idealvärden när det gäller hur man lyckas ha långvariga, lyckliga förhållanden. Det mesta är vi helt enkelt förpassade till att lära oss genom ”trial and error”. Men det finns ändå vissa knep.
Här är nio tips för hur du kan få din relation att inte bara hålla  – utan även vara lycklig, frisk och stark längs vägen.

Alla försöker vi att lista ut det: Svaret på den ständiga frågan om hur vi ska lyckas samexistera med vår partner på det mest harmoniska och kärleksfulla sätt.
En sak är dock säker och det är att när vi är flexibla – både med oss själva och vår partner – kommunicerar vi bättre och när vi gör det kommer vi bättre överens. Det skriver sajten MindBodyGreen. Följer man dessutom nedan nio punkter kommer man ytterligare en bra bit på vägen.

1. Inse att det är omöjligt att ”vinna” ett bråk
Ofta när vi är inblandade i en dispyt med vår partner kommer det ofta att handla mer om att vinna, komma med ”vinnande” argument och ”ha rätt” än om att hitta en lösning. Inse att ingen kommer någonsin att vinna – någonsin. Det är inte så det funkar. Målet med medveten och konstruktiv kommunikation är att skapa mer harmoni i din relation och att hitta en lösning som ni båda känner fungerar. Att älta samma idéer och lösningar om och om igen för att försöka få det att bli ”rätt” kommer inte att leda till lycka.

 

2. Tänk på din partner som en förlängning av dig själv
Ofta ser vi våra nära och kära som något helt separat från oss själva. Och visst, du är du med dina underbara kvaliteter – och brister – och likaså din partner.  Men se er istället som en enhet. Förmodligen är ni bra – och dåliga – på olika saker. Tillsammans blir ni mer kompletta. Ett par som lyckas börja se sina olikheter som tillgångar har fattat grejen.

3. Var alltid öppen för möjligheten att du kan ha fel
Om din älskling har ett problem med något du sagt eller gjort finns chansen att han/hon har en poäng. Överväg åtminstone den tanken – och kom ihåg att det förmodligen finns mycket få människor som känner dig bättre än din partner. Ta därför chansen att lyssna istället för att komma med ursäkter, skylla ifrån dig eller byta samtalsämne.
Ja, det kan vara obehagligt att rannsaka sig själv – särskilt om man inte gör det så ofta – men gör det ändå. Se det som ett tillfälle att växa och lära dig mer om dig själv.

4. Var nyfiken och lyssna med ett öppet hjärta
När du utforskat möjligheten att det kanske finns något du borde jobba på, svara då din partner kärleksfullt istället för att bli arg eller gå i försvar som du kanske brukar. Säg: ”Så vad du försöker säga är alltså att…?” Fråga sedan nyfiket: ”Vad har du för förslag på vad jag kan förbättra?” Avsluta med orden: ”Jag älskar dig och är beredd att titta lite närmare på detta.”
Påminn dig själv om att det ÄR okej att ha fel. Ocn när du har det, acceptera det istället och försök jobba på dina brister.
Vi vill alla att växa, utvecklas och blomstra till vår mesta möjliga potential, eller hur? Dessutom, visar du att du är villig att acceptera dina fel – och jobba på dem – är det betydligt lättare för din partner att följa ditt exempel.

5. Lägg ner ”the silent treatment”
Kort och gott: Att ge någon det som på engelska kallas ”den tysta behandlingen” är värdelöst och kommer aldrig leda till lycka. Om något stör dig – tala ur skägget! Att sluta sig och hysa agg i tystnad har bara en negativ inverkan på energin i ert hem. Inget gott kan komma ur tyst behandling. Var istället öppen, ärlig, konstruktiv och skapa ett hem som är inbjudande, förlåtande och kärleksfullt.

6. Visa uppskattning/ge beröm
Även om/när ni har något otalt är det viktigt att uttrycka att du är tacksam över de saker som din partner ändå gör för dig. För något försöker han/hon nog ändå att göra. Även om det kanske inte precis det du önskat om du fått välja. Beröm är ett effektivt sätt att dra ut det bästa ur en person. Om det finns något beteende som du älskar och uppskattar hos din partner, ge honom/henne kredd för det.

7. Lär känna dina triggerpunkter
Naturligtvis kommer det alltid att finnas saker med din partner som stör dig lite. Men fundera över vad du reagerar på och varför. Fråga dig själv: ”Varför bryr jag mig så mycket om just detta beteende?” och: ”Vem i mitt förflutna har betett sig liknande och hur kan det höra ihop?”.
Känner du bara till dina triggers kan du lära dig bemästra dina impulser. Nästa gång du känner igen en trigger och din instinkt är att reagera på samma sätt du brukar, försök då istället att göra det motsatta. Om möjligt: Se det som ett experiment och ha kul med det. Ett nytt beteende hos dig kan sätta igång motivationen hos din partner att själv förändras.

8. Om du vill ha något, se till att du även ger det
Ett annat sätt att säga detta är: ”Var själv den förändring du vill se i din partner”. Om det är något du skulle vilja se mer av från din partner – prova att ge det till honom/henne först. Du kan inte behandla din sambo/man/fru som något katten släpat in och sedan förvänta dig blommor.

9.  Lär känna ditt eget – och din partners – kärleksspråk 
Detta kan vara den viktigaste hemligheten att av dem alla. Det är det mest effektiva sättet för er båda att håller er ”kärlekstank” välfylld.
Alla har vi olika sätt att uttrycka kärlek. Ibland är allt du behöver en kram, men allt din partner behöver är att prata.
Enligt boken ”Kärlekens fem olika språk” är de fem stora kärleksspråken följande:

  • Kvalitetstid
  • Tjänster
  • Ord av bekräftelse
  • Fysisk kontakt
  • Att få och ge gåvor

 

Fråga dig själv vilket ditt primära kärleksspråk är, det vill säga vad DU behöver för att känna dig älskad. Ställ sedan frågan till din partner: ”Vad gör jag som får dig att känna dig älskad och stöttad?” Gå inte runt och gissa.
En ledtråd är att man ofta ger det man själv behöver. Lagar din sambo alltid maten till exempel kan det bero på att hon/han själv skulle uppskatta – ja, till och med känna sig älskad – om  middagen stod på bordet när hon/han kom hem. Då är tjänster det primära kärleksspråket. Säger hon/han däremot ofta hur mycket hon/han uppskattar och älskar dig är det snarare vara ord som också får honom/henne att känna sig älskad. Och så vidare.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt utan energi för på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp av läkemedel på grund av att de kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.