Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Foto: Andreas Lind

Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Fakta

Majstestet – hur bra funkar din tarm?
I en perfekt värld ska avföringen ta cirka 20 timmar för sin resa genom kroppen (upp till 48 timmar är okej). Detta kan man kontrollera genom att äta majs och hålla koll på när de ser dagsljus igen. Majs-skalen tas nämligen inte upp av tarmen utan passerar osmält ut.

Visste du att...
… man brukar säga att en vanlig antibiotikakur kan förstöra upp till 90 procent av den goda tarmfloran? Om du hamnar i en situation där du trots allt måste ta en kur, boosta med tillskott av goda bakterier (probiotika eller synbiotika), både under kuren och några dagar efter kurens avslut. Lägg gärna till en extra matsked syrade grönsaker till varje måltid, och ät ännu mer råa grönsaker än vanligt.

… enligt Livsmedelsverket bör barn inte få i sig mer än max tio procent av alla kalorier från tillsatt socker, en siffra som många överskrider redan vid frukostbordet.

… kanel inte bara är en bra krydda för att få till godissmak, det är dessutom en krydda som sänker blodsockret. Som kronan på verket är den full av antioxidanter och toppen för tarmfloran!
Källa: Food Pharmacy

Om författarna
Lina Nertby Aurell 
är statsvetare och har jobbat med affärsutveckling och handelsfrämjande på emerging markets.
Mia Clase är copywriter och har varit kreativ chef på några av de stora reklambyråerna i Stockholm. Har även jobbat en sväng på byrå i New York.
Deras blogg Foodpharmacy.se är en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar.
Du hittar dem på Facebook här: Food Pharmacy

De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. När småbarnsmammorna Mia Clase och Lina Nertby Aurell träffade professor Stig Bengmark förändrades nämligen deras liv på ett ögonblick. Plötsligt kom begreppet näringsjägare till – och de gav sig sjutton på att lära sig allt om tarmen och dess bakterier. Så föddes bloggen Food Pharmacy och så småningom boken med samma namn.

”En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.”

Med de orden inleder Lina Nertby Aurell och Mia Clase sin uppmärksammade bok Food Pharmacy. Vägen till boken började kanske redan när Lina och Mia var tonåringar och bästa vänner. Även om goda tarmbakterier var långt ifrån något de tänkte på då. Istället konsumerade de kladdkaka och mängder med hårspray. Som vuxna gjorde de karriärer inom skilda yrken, Mia på reklambyrå och Lina som handelsfrämjare på emerging markets. God hälsa var ingenting de funderade närmare på. Tills båda fick uppleva att flera närstående gick bort i cancer.
– Det var omtumlande för oss båda och vi började tillsammans fundera på hur vi själva kunde påverka vår hälsa. Det var då vi blev tipsade om att prata med Stig och det gjorde vi på en omvälvande lunch, berättar Mia.

 

80 procent av kroppens immunförsvar sitter i grovtarmen
Stig Bengmark har arbetat som professor vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet och som chef för Kirurgiska kliniken vid universitetssjukhuset i Lund. För många år sedan insåg han att cirka 80 procent av kroppens immunförsvar sitter i grovtarmen och bestämde sig därmed för att viga sina dagar åt att forska på hur man kan få till en optimal tarmflora. Stig öppnade dörren till en helt ny värld för Mia och Lina.
– Att det mesta av immunförsvaret sitter i tarmen och att det gäller att hålla de goda bakterierna på gott humör var helt nytt för oss. Vi hade aldrig hört talas om något liknande, säger Mia.

► Läs också: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!

”Hade ingen aning om att det skulle bli så stort”
Efter mötet konstaterade Lina att antingen ljuger den 87-årige professorn, eller så måste vi ta reda på mer om detta. De blev övertygade om det sistnämnda. Stig hade enormt mycket studier och information att delge, men hade svårt att nå ut till en allmän publik. Tillsammans kunde de tre arbeta sig bort från krångligt fackspråk och presentera forskningen på begripligt manér. Bloggen Food Pharmacy föddes.
– Vi hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Vi ville bara dela med oss av det vi fick lära oss och intresset verkade vara enormt, förklarar Lina.

► Läs också: Stig Bengmark: ”Jag äter det andra kastar”

Ger diffusa symtom
Enkelt förklarat handlar Food Pharmacy om vår tarmflora – och om att den
 har en mycket stark påverkan på hur vi mår.
– Vi vet att den består av goda bakterier och onda bakterier som eventuellt är sjukdomsbringande. Vi vet att de goda och de onda bakterierna antingen blir starkare eller svagare beroende på vad vi äter, sammanfattar Lina.

Man vet att för många av de onda bakterierna bidrar till kronisk inflammation och att det i sin tur kan göra oss sjuka. Kronisk inflammation är något som kommer smygande och kan ge diffusa symtom. Några av de vanligaste kroniska sjukdomarna är alzheimer, diabetes typ-2 och cancer.
– Man har sett att alzheimers är en kronisk sjukdom. Man kan se spår av den 20 år innan den utvecklas. Det är alltså något som händer i våra kroppar, men som vi inte märker. Små diffusa symtom blir små signaler, som sköra naglar och dålig andedräkt. Det finns tio tusentals faktorer som påverkar risken att bli sjuk, men något av det enklaste för att dämpa inflammation är via motion och mat, konstaterar Lina.

► Läs också: 17 fakta och forskning om goda bakterier

”Mat som ger näring till goda bakterier städar undan”
I vår tarm har vi 1,5 kilo bakterier, onda och goda. Att äta antiinflammatoriskt innebär att man stärker tarmfloran. Tyvärr har dagens livsstil lett till att onda, ofta sjukdomsbringande bakterierna tar över.
– Men mat som ger näring till goda bakterier städar undan och håller de onda i schack. Kort och gott överlever goda bakterier på fibrer, växtfibrer. Och när de har förökat sig så är det de som utvinner antioxidanterna i maten. Antioxidanter i sin tur oskadliggör fria radikaler. Det är de fria radikalerna som skapar inflammation, förklarar Mia.

Synbiotika – en genväg
Professor Stig Bengmark har efter många års forskning tagit patent på ett preparat som kombinerar mjölksyrebakterier (probiotika) med fibrer (prebiotika) som ska vara antiinflammatoriskt. Det kallas för synbiotika. Mia beskriver det som en slags genväg. Eftersom många av oss har en sämre tarmflora på grund av dåliga matval kan synbiotika hjälpa till på traven.
Till skillnad från probiotika innehåller synbiotika både goda bakterier och fibrer. Fibrerna hjälper bakterierna att nå hela vägen ner till grovtarmen, och väl på plats fungerar de som mat till bakterierna så att de kan växa och föröka sig. När Mia och Lina mötte Stig var hans synbiotika endast tillgänglig för svårt sjuka, men med hjälp av bloggen kunde preparatet lanseras för allmänheten. Den första batchen försvann på tre veckor, berättar de upprymt i mun på varandra.

► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Helt ny vardag
Linas och Mias vardag har förändrats avsevärt efter mötet med Stig.
– Stig släpper ju bomb på bomb, han är extremt hard core och gör själv inte avsteg från sin hälsofilosofi. Vi har skrattat i panik många gånger. Som när han skrev en krönika på bloggen om att frukost inte är det viktigaste målet. Herre gud, vi fick gå igenom minitrauman hela tiden, skrattar Mia.

Vi får för lite näring
Det största problemet är att maten processas mycket idag, vilket leder till att näringen försvinner.
– Ett bra mantra är att äta så nära den naturliga källan som möjligt. Då slipper man tillsatserna. Med processade livsmedel får vi för lite fibrer, antioxidanter och mineraler. Istället får vi näringslösa råvaror med socker som ger obalans i metabolismen och så småningom leder till kroniska sjukdomar. Det är en sorglig cirkel, säger Lina.
Men det går fort att ställa om, smak är något man lär sig.
– När man väl gjort den resan så går man inte tillbaka. Kroppen vill ha näring. Vi gör så klart också avstickare, men nu känner vi tydligt när det blir för mycket av den varan, fortsätter hon.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Starkare och piggare
Lina och Mia är inga fundamentalister, inte som professor Stig. Men de äter enormt mycket mer grönsaker än förut.
– Den största förändringen vi gjort är att vi har blivit näringsjägare. Det innebär att vi har ökat mängden nyttigheter i varje mål, främst grönsaker, både råa och tillagade. Det är mycket lättare än det låter.
Resultaten av mer näring kom snabbt. Obligatoriska åkommor som halsfluss och influensa varje vinter har inte visat sig alls sedan de bytte kost. De beskriver sig själva som lite starkare och mycket piggare.

Läs också: Vårdpersonal vill prata näring – men saknar förutsättningar

”Tänk att din livsstil har större påverkan än dina arvsanlag”
Tarmforskningen är ännu i sin linda – men den är uppseendeväckande. Den roll som man en gång trodde att generna hade har blivit mindre betydelsefull. Forskning visar att det är tusentals faktorer som bidrar till kronisk inflammation. Dina arvsanlag påverkas av allt från hur din farfar levde när han var liten till hur din mamma mådde före och under graviditeten. Svaret på dessa frågor kan delvis förklara varför du mår som du mår. Men den allra största påverkan har någon helt annan – och det är du själv.
– Även om kroniska sjukdomar kan finnas i generna så har forskarna nu förstått att det är vi själva som har den största makten över vår hälsa. Livsstilen bestämmer nämligen om en gen aktiveras eller inte. Jag har alltid trott att man har ett dåligt arv, tough shit – har man otur så har man. Men man kan påverka i större utsträckning än vad man tidigare trott, det ger ju oss makten. Så tänk istället att din livsstil har större påverkan än dina arvsanlag, förklarar Lina.

30–35 procent av all cancer anses ha ett samband med vad vi äter
Dagens forskning visar rentav att många sjukdomar kan elimineras genom kosten. Så mycket som 30–35 procent av all cancer anses ha ett samband med vad vi äter.
De två tidigare hypokondrikerna är inte lika oroliga längre.
– Nu är regeln i våra liv att äta hälsosamt och undantag onyttigt. Förut var det tvärtom. Vi äter det vi blir bjudna på såklart, men väljer annat hemma. Mina barn vet inte ens att man bakar på strösocker, de tror att alla bakar med dadlar. Det handlar om att få andra ingredienser i ryggraden och det kan bli precis lika gott, säger Mia.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Viktigare fokusera på det du ska äta än det du ska utesluta
Trots hälsobudskapet vill Mia och Lina varken komma med pekpinnar eller ge dåligt samvete. Därför är det viktigare att fokusera på vad du ska äta snarare än vad du ska utesluta. Lägg till istället för att ta bort.
– Dieter har till exempel alltid ställt till det för mig. Att få långa listor på vad man inte får äta gör bara allt till en stor uppoffring som max håller i två veckor. Om man inte vet hur man ska börja kan man addera en sak till sin meny, som en grön smoothie, eller två matskedar mjölsyrade grönsaker som du köper färdigt, förklarar Mia.
– Gröna smoothies är ett genidrag eftersom du då får i dig en stor mängd grönsaker. Det är världens bästa grej. Det tog nog tre veckor för mig att börja tycka om gröna smoothies. Först tyckte jag smaken var unken och äcklig men nu kan jag inte vara utan det, flikar Lina in.

Skippa sockret – och hitta nya nyttigare substitut
Att bli näringsjägare helt enkelt, det är steg nummer ett. Vill man gå ett steg längre ska man utesluta socker.
– För sockret är det största hälsohotet som vi står inför. Var femte person har ätit så mycket socker att man har förstört det egna systemet, metabolismen. Det är ett startskott för de kroniska sjukdomarna och ger mycket inflammation. Börja alltså med att lägga till näring varje dag och när du fått energi och är peppad då ska du ta bort sockret. Det var svårast för oss, för det är kopplat till känslor. Men det gäller att hitta söta, nyttigare substitut. Som frysta vindruvor till exempel. Det smakar piggelin!

 Läs också: Krönikan: Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Majstestet – hur bra funkar din tarm?
I en perfekt värld ska avföringen ta cirka 20 timmar för sin resa genom kroppen (upp till 48 timmar är okej). Detta kan man kontrollera genom att äta majs och hålla koll på när de ser dagsljus igen. Majs-skalen tas nämligen inte upp av tarmen utan passerar osmält ut.

Visste du att...
… man brukar säga att en vanlig antibiotikakur kan förstöra upp till 90 procent av den goda tarmfloran? Om du hamnar i en situation där du trots allt måste ta en kur, boosta med tillskott av goda bakterier (probiotika eller synbiotika), både under kuren och några dagar efter kurens avslut. Lägg gärna till en extra matsked syrade grönsaker till varje måltid, och ät ännu mer råa grönsaker än vanligt.

… enligt Livsmedelsverket bör barn inte få i sig mer än max tio procent av alla kalorier från tillsatt socker, en siffra som många överskrider redan vid frukostbordet.

… kanel inte bara är en bra krydda för att få till godissmak, det är dessutom en krydda som sänker blodsockret. Som kronan på verket är den full av antioxidanter och toppen för tarmfloran!
Källa: Food Pharmacy

Om författarna
Lina Nertby Aurell 
är statsvetare och har jobbat med affärsutveckling och handelsfrämjande på emerging markets.
Mia Clase är copywriter och har varit kreativ chef på några av de stora reklambyråerna i Stockholm. Har även jobbat en sväng på byrå i New York.
Deras blogg Foodpharmacy.se är en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar.
Du hittar dem på Facebook här: Food Pharmacy

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.

Johanna Bjurström

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Krönikan

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om. Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid. Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Intervju

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat. Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme. Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Montage: Gravidmage med sovande bebis synlig inuti

Fostrets storlek påverkas av halten bor i dricksvattnet

Forskning

Om grundämnet bor finns i för höga halter i dricksvattnet kan detta påverka fosters storlek och barnen kan födas två centimeter kortare och 200 gram lättare än genomsnittet. Det visar forsknings från Karolinska institutet. Höga halter bor i vattnet finns bland annat på Gotland men har även uppmätts på platser i södra och mellersta delen av landet.

Till synes deppig medelålders man med huvudet i hälnderna

Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Forskning

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora. Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.

chokladkanin

8 nyttigare – men lika goda – tips på påskgodis

Kost

Snart kommer påskkärringarna och knackar på dörren och barnen vill ha sina påskägg. Vilket godis, om något, bjuder du på? Kanske ska du ge ett påskägg till någon som undviker socker, har allergier, vill äta ekologiskt eller är vegan? Det kan vara vårt att hitta bra alternativ i butikernas lösgodishyllor. Lugn. Vi har samlat åtta bra alternativ till dig – plus några recepttips för dig som har tid att göra eget påskgodis.

tjej gömmer sig bakom björk

Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Naturlig hälsa

Vår och sommar betyder i bästa fall rinnande näsa och kliande ögon för en pollenallergiker. I värsta fall betyder det att man knappt vågar sig ut genom dörren. Men det behöver inte vara så. Med hjälp av ett tillskott gjort på barken från en tall kan pollenallergiker leva ett vanligt liv under sommaren. Ett liv utan snuva, röda ögon och nysattacker – och effekten av tillskottet är dessutom omedelbar.

Guide: Detta är självkänsla

Mental hälsa

Självkänsla handlar om hur man uppfattar sig själv, hur nöjd och accepterande man är mot sig själv. Det är en grundinställning till oss själva och betecknar hur god självkännedom man har. Man vet vad man "går för". Utan självkänsla blir vi lätt känsliga för kritik och det kan skapa oro, ångest och depression. Självförtroende är en annan term som ibland blandas ihop med självkänsla men självförtroende handlar mer om vår tilltro till att prestera.

man i affär håller förpackad köttfärs

Nötfärs trolig orsak till flera fall av ehec-infektion

Kost

Under februari 2017 blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Utbrottsutredningen är nu färdig och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle under hösten som orsakade samtliga fall. "Köttfärs är en riskprodukt", säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Annika Sjöö

Annika Sjöö: ”Så blir du hälsosam”

Allmänt

Hon är ny programledare för "Du är vad du äter" men hon är inte ny inom området hälsa. Hälsa och träning har alltid varit en röd tråd i Annika Sjöös liv. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips för att få till en hälsosam nystart – och berättar hur hon äter och tränar själv.

Kundvagn och långt kvitto

Nu förbjuds bisfenol A i kvitton och biljetter

Eko/miljö

EU-kommissionen har på Frankrikes initiativ beslutat att förbjuda det misstänkt hormonstörande ämnet bisfenol A i termopapper, som används för bland annat kassakvitton och biljetter. Förbudet börjar gälla 2 januari 2020. Nu undersöker även Kemikalieinspektionen, på uppdrag av regeringen, om Sverige behöver införa åtgärder för att minska användningen av andra bisfenoler.