Annons
Annons

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Redaktionen

20 april, 2017
Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma
Dela inlägget

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak.
Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016.

I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

51 procent av befolkningen i åldern 16–84 år har även övervikt eller fetma, visar Folkhälsomyndighetens årsrapport. En anledning är enligt myndigheten att flera riskfaktorer för fysisk ohälsa har ökat.
– För fysisk hälsa ser vi att flera riskfaktorer ökar, som övervikt och fetma, och allt fler uppger att de har högt blodtryck, säger Fatima Azerkan, utredare på Folkhälsomyndigheten som har lett arbetet med rapporten, skriver TT.

Läs också: Guide till viktminskningsprodukter

God folkhälsa generellt
Men trots att riskfaktorerna ökar och en så stor del av befolkningen är överviktig är folkhälsan – sett ur ett globalt perspektiv – relativt god, visar rapporten. Dödligheten i såväl hjärt-kärlsjukdom som de fyra vanligaste cancerformerna minskar, förutom när det gäller lungcancer för kvinnor.

Även andelen människor som riskkonsumerar alkohol och som röker tobak dagligen minskar också, visar rapporten.

Läs också: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!

Lägre utbildning ger kortare liv
Skillnaderna i hälsa bidrar till att personer med låg utbildning lever kortare liv, trots att mycket av ohälsan går att förebygga och åtgärda.
I rapporten finns även tecken på att den psykiska ohälsan ökar, speciellt bland unga och människor som endast har förgymnasial utbildning.
– En god och jämlik hälsa är en grundförutsättning för samhällets utveckling. Vår rapport visar att det behövs fortsatt kraftfulla satsningar på folkhälsan i Sverige och arbetet måste bli en viktig del i all samhällsplanering, säger generaldirektören Johan Carlson i ett pressmeddelande, enligt TT.

Läs också: Utbildning – en viktig faktor bakom livslängd

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons