Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?

Att det är tillsatser i mat kommer troligen inte som en nyhet för så många.
Men har du koll på om dina favoriter tillhör värstingarna?
Här listar vi fyra luringar.

Vissa saker i matbutiken har vi superkoll på och vissa köper vi av ren slentrian. Visst?
Hur ofta vänder du på förpackningen och lusläser innehållet? Ibland är produkter precis det de utger sig för att vara och ibland blir vi grundlurade.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

En del harmlösa, andra inte
Bakom vissa tillsatser (E-ämnen) gömmer det sig harmlösa och naturliga ämnen, andra är inte alls lika trevliga eller naturliga. Ja, det är en djungel helt enkelt och vi klandrar ingen. Däremot guidar vi dig gärna till några riktiga luringar.

 

► Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat

Här är 4 tillsatsvärstingar:

 

1. Fläskytterfilé
Ytterfilé, det låter ju onekligen lyxigt. Men visste du att som styckdetalj så är det ny påhittade fenomenet ytterfilé egentligen benfri kotlett . Köttinnehållet i ytterfilé är dessutom endast 88 procent eftersom den innehåller en hel del tillsatser. Blir du lika hungrig när du läser innehållsförteckningen? Du kan se efter här.
Innehållsdeklaration fläskytterfilé: Kotlett av gris 88 procent, vatten, salt, druvsocker, naturlig arom, stabiliseringsmedel E451.
Nej, satsa på en tillsatsfri kotlett istället om du vill äta fläskkött.

► Läs också: Ta hjälp av Köttguiden när du handlar kött – ska hjälpa till att rädda hälsa och miljö

2. Smaksatt kvarg
Kvarg, det är ju nyttigt! Eller är det verkligen det? Ren kvarg är mycket riktigt ett proteinrikt livsmedel, utmärkt att äta efter träning eller som mellanmål. Men helt ärligt, hur många väljer den i mejerihyllan? (Ja okej, undertecknads kollega Malin som blandar ut den med hallon är ett exempel). Men alla de som hellre vänder blicken mot den smaksatta kvargen får istället en kraftigt sötad produkt, antingen full av socker eller sötningsmedel.
Väljer du till exempel mild kvarg med vaniljsmak får du en produkt som har ett proteininnehåll på runt 9,2 gram per 100 gram. På köpet får du ett kolhydratinnehåll på 12 gram per hundra gram där sockerarter står för samtliga 12 procent. Vill man roa sig med jämförelser kan det vara intressant att veta att Coca-Cola innehåller 10,6 gram socker per 100 milliliter.
Usch, vad onyttigt tänker du och väljer den som det står ”utan tillsatt socker” på istället.
Kvarg utan tillsatt socker innehåller ofta sötningsmedlet aspartam (som varit och är mycket omdiskuterat) och för säkerhets skull ytterligare ett kemiskt sötningsmedel: ascesulfam K.
Utöver sötningsmedel innehåller kvarg dessutom ofta tillsatser som modifierad majsstärkelse, citronsyra och pektin.

► Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

3. Guacamole dipp
Mmm, guacamole, perfekt till fredagsmyset! Funderar du på att köpa en burk färdigblandad guacamole? Tänk igen! Innehållet i denna härligt, gröna, färdigblandade guacamole är minst sagt tveksamt. I innehållsförteckningen kan man läsa att den innehåller blott 1,5 procent avokado. Resterande delar av innehållet är lite naturliga råvaror samt en hel del tillsatser. Eller vad sägs om: modifierad stärkelse (tapioka), socker, surhetsreglerande medel (E270, E338, E575, E330), aromer (bland annat avokado), jästextrakt, maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), emulgeringsmedel (E450a, E471), färgämnen (E141, E100). Mums!

Läs också: Tillsatserna som gör dig sjuk

4. Vispgrädde 36 procent
Grädde är ju gott! Men det vore ju bra om den kunde ha lite lägre fetthalt och kanske längre hållbarhet. Eller? Den nya vispgrädden med 36 procents fetthalt i stället för 40 procent har blivit väldigt populär de senaste åren. Men visste du att den sänkta fetthalten kommer med ett pris? Priset stavas förstås: tillsatser.
För att gräddprodukten ska fortsätta vara stabil när fettet tas bort behöver den nämligen ersättas med någonting. I det här fallet karragenan, även kallat E 407. Det finns djurförsök som tyder på att karragenan kan vara cancerframkallande men vidare studier pågår. Planera dina inköp och välj hellre vanlig vispgrädde så slipper du tillsatser.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Av Therese Hagberg

Källor:
Nybergs deliArlaLindahlsSanta mariaGPArla och Äkta vara

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.