Annons
Annons

God effekt av behandling med sojapreparat vid klimakteriebesvär

Studier visar god effekt för behandling med sojapreparat vid klimakteriebesvär. Bland annat har ämnet DT56, som utvinns ur soja, i en studie visat sig ha samma effekt som behandling med östrogen/gestagen - men utan att, som vid nämnd hormonbehandling, medföra förhöjd risk för blodpropp eller bröstcancer.

Redaktionen

22 januari, 2016
God effekt av behandling med sojapreparat vid klimakteriebesvär
Dela inlägget

Studier visar god effekt för behandling med sojapreparat vid klimakteriebesvär. Bland annat har ämnet DT56, som utvinns ur soja, i en studie visat sig ha samma effekt som behandling med östrogen/gestagen – men utan att, som vid nämnd hormonbehandling, medföra förhöjd risk för blodpropp eller bröstcancer.

85 procent av alla kvinnor upplever någon form av obehag under övergångsåldern. Det brukar börja något år innan man har sin sista mens, oftast mellan 45 och 57 års ålder. Många får besvär med värmevallningar, humörsvängningar, sömnproblem och torra slemhinnor.
Under klimakteriet minskar könshormonet östrogen i kroppen, tills mängden stannar på en låg nivå och håller sig där resten av livet. När östrogenet sjunker kraftigt sjunker även serotonin i hjärnan. Låga serotoninnivåer kan göra dig irriterad, öka sötsuget, minska sexlusten och kan göra det svårt att somna.

Läs också: Värt att veta om klimakteriet

Tydlig symtomlindring
DT56, som utvinns ur soja, har i en studie visat sig ha samma effekt som behandling med östrogen/gestagen – men utan att, som vid nämnd hormonbehandling, medföra förhöjd risk för blodpropp eller bröstcancer.
I en studie, publicerad i tidskriften Journal of Endocrinological Investigation, följde ett forskarteam 89 kvinnor under tolv månader. Kvinnorna led av tydliga klimakteriebesvär som vallningar, svettningar och sömnsvårigheter men även ledvärk, trötthet, nedstämdhet och irritabilitet.
Försökspersonerna delades in i tre grupper. 26 kvinnor fick traditionell hormonbehandling och 26 kvinnor behandlades med Femarelle, ett kosttillskott som innehåller just DT56.
36 kvinnor behandlades inte alls men fungerade som kontrollgrupp.
Resultatet visade att båda de grupper som behandlades fick en signifikant och likvärdig symtomlindring, medan kontrollgruppens symtom antingen förblev oförändrade eller förvärrades.

Läs också: Allt fler väljer växtöstrogen mot sina klimakteriebesvär

Asiatiska kvinnor drabbas mer sällan av besvär
Andra studier visat att kvinnor i Asien mer sällan drabbas av övergångsbesvär jämfört med kvinnor i västvärlden. Sannolikt eftersom deras kost innefattar sojaprodukter som är naturligt rika på växtöstrogener (av typen isoflavoner). En typisk europeisk kost innehåller cirka fem milligram isoflavoner per dag medan en traditionell asiatisk kost innehåller 40-50 milligram per dag.

Av Frida Svensson

Annons
Fakta

Vanligt med besvär i klimakteriet

Klimakteriet ingår som en naturlig del av kvinnors liv, men många har så stora problem att de måste söka vård. Sju av tio kvinnor får kännbara symptom i form av till exempel svettningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter eller torra slemhinnor i underlivet. För tre av tio är symptomen så påtagliga att de påverkar livskvaliteten negativt, enligt Vårdguiden.

Östrogenbehandling som erbjuds av den konventionella sjukvården lindrar symptomen, men medför samtidigt en ökad risk för såväl bröst- och livmodercancer som hjärtinfarkt och blodpropp.

Annons
Annons