Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Fakta

Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.

Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:

1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).

Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:

• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio

Vi äter 40 kilo socker per person och år, vilket motsvarar en liter läsk om dagen. Det är alldeles för mycket – i alla fall enligt de allra flesta. Men inte enligt EU-rådet Efsa. De valde istället att ignorera den forskning som kopplar ihop fetma med socker – när de 2010 skulle ta ställning till om högt sockerintag är en folkhälsorisk och en anledning till vår tids pågående fetmakris. Det hävdar bland annat talespersoner från WHO, i ett granskning gjord av Ekot.
I granskningen framkommer även att fyra av fem av de vetenskapliga rapporter som legat till grund för EUs sockerrekommendationer var beställda av sockerindustrin – och att åtta av 21 av expertpanelens medlemmar satt på dubbla stolar – en situation som brukar kallas jäv.

”Det finns inga positiva effekter på hälsan med att äta socker”
– c
itat Livsmedelsverket.

Trots de många vetenskapliga bevisen att vi blir både tjocka och sjuka av att äta för mycket socker fortsätter vi att äta stora mängder socker. Den största mängden vi får i oss är dock inte det genom godis och annat utan det socker som finns dolt i maten vi äter, rapporterar man i Sveriges radio programserie Matens pris – som tittat närmare på bland annat sockerindustrins lobbymetoder – och hur det kommer sig att vi äter så mycket socker trots att vi vet att det är dåligt för oss.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Finansieringssättet påverkar
Och nu verkar det som att sockerindrustrins lobbymetoder även lyckats köpa den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.
Efsa:s expertpanel har dragit slutsatsen att det inte finns någon bevisad koppling mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång. Men när Ekot granskar de rapporter som Efsas slutsats grundar sig på visar det sig att de har delfinansierats av socker- läsk- och godisproducenter.
Vem som finansierat rapporterna är inte intressant och spelar ingen roll, säger en talesperson för Efsa i inslaget, och kallar också anklagelserna falska och utan substans. Något som i sin tur motsägs av professor Maria Bes Rastrollo vid universitet i Navarra i Spanien, som tvärtom hävdar att det är vetenskapligt bevisat att finansieringen kan påverka resultatet. Hon har granskat ett stort antal studier som tittat på kopplingen mellan sockersötade drycker och övervikt och kommit fram till att det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.

► Läs också: EU-kommissionens förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas

Bortsåg från aktuell forskning
Maria Bes Rastrollos forskningsresultat har bekräftats i andra studier, rapporterar Ekot, och berättar att det finns flera brister än så i EFSAs rekommendationer. Bland annat har man helt valt att negligera fakta som lagts fram, hävdar bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.
Ekot rapporterar i inslaget att såväl Världshälsoorganisationen, WHO, som flera andra institutioner i systematiska genomgångar hade konstaterat att det fanns ett samband mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång – men att Efsa valde att bortse från detta när de publicerade sina rekommendationer 2010. Det bekräftar även Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen, WHO. Hon säger i inslaget att hon påpekade detta för EFSA då – men utan resultat att det fick något resultat.

8 av 21 panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin
Varför EFSA gjorde så här går inte att säga, poängterar reportern i inslaget men visar på en möjlig förklaring. Nämligen den att åtta av 21 medlemmar i den panel på EFSA som skrivit sockerrekommendationerna, hade finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter. Enligt Ekots granskning handlade det om bland annat konsultarbete, styrelseuppdrag och forskningsanslag. Bland företagen återfinns Coca-Cola, Pepsi, Kellogg’s och Danisko sugar.

► Läs också: Nu förses läsk med varningstext

”Det är oacceptabelt”
Martin Pigeon, på organisationen Corporate Europe Observatory som jobbar med att belysa företags lobbyarbete i EU säger i inslaget att Efsas förfarande är oacceptabelt och också strider mot EFSAs egna regler.
– Det är oacceptabelt, det är alldeles för mycket, säger han när han får höra att åtta panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin.
Chizuru Nishida på Världshälsoorganisationen, WHO, är glad över Ekots granskning.
– Det är synd att Efsas slutsatser är så udda, och det är väldigt bra att ni granskat experternas intressekonflikter och finansieringen av studierna. Jag tycker det här är väldigt viktigt och måste tas i beaktande, säger hon.

► Läs också: Ann Fernholm: ”Dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar”

”En soppa”
Naturlig mat i skolans Cecilia Blidö skriver i sin blogg hur hon noterar att flera av bolagen även återfinns som aktuella och tidigare sponsorer till landets kostchefers branschförbund. ”Soppa är vad det är”, skriver hon i inlägget Sockerindustrin kan ha påverkat EUs råd.
Även vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är upprörd och skriver om detta på sin sida Ett sötare blod:
”Tidigare ordföranden, Albert Flynn, har suttit med i styrelsen för International Life Sciences Institute Europe, ILSI. Det är en lobbyingorganisation med bland annat Monsanto, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone och Kraft som medlemmar. Sådana kopplingar kan ha bidragit till att arbetsgruppen 2010 valde att inte sätta någon övre gräns för hur mycket socker vi européer ska konsumera”, skriver hon.

Ann Fernholm: ”Det får inte se ut så här”
Hon skriver vidare att det även finns starka band mellan forskare och industri i Sverige:
”P1:s Matens pris kommer att handla om socker idag 10.03. Jag hoppas att de även tar upp de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer.
Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration. Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.”
Hon fortsätter:
”I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.”

Coca-Cola avslöjade med ha köpt forskningsresultat
I november förra året valde Coca-Colas forskningschef Rhona Applebaum att avgå efter avslöjandet om stöd till kritiserad fettforskning – utförd av en forskningsgrupp skapad av dem själva. Avslöjandet gäller att läskjätten betalat för forskningsresultat som ska tona ner den roll som bolagets produkters spelar när det gäller utvecklingen av fetma. Avslöjandet stod New York Times för.

► Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Av Isabelle G Hedander

Källa: Sr.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.

Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:

1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).

Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:

• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kosttillskott på sked framför grönsaksdisk

På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler

Naturlig hälsa

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ”utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott". Men branschorganisationen Svensk Egenvård som har deltagit i dialogen med Livsmedelsverket hävdar att något sådant behov inte finns i Sverige. "Nej, vi ser inget behov av nationella maxvärden i Sverige. Den svenska lagstiftningen med producentansvar är bra och det fungerar absolut inte bättre i andra länder med maxvärden", säger VD Mats Nilsson till Kurera.

Man i läkarrock skakar hand med person i kostym

Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Allmänt

Tiotals miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare och annan vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen. De har fått betalt för att på olika sätt samarbeta med industrin. Schweiziska läkemedelsföretaget Novartis är det bolag som har betalat ut mest till enskilda läkare. Det visar SvD:s granskning av Läkemedelsindustriföreningens nya öppna data.

Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax (– och allt mindre omega-3)

Kost

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten. En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Åsa med sin son Herbert två år

Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Krönikan

Jag vet att det är många föräldrar som liksom oss kämpar med diabetes dygnet runt. Föräldrar som vet precis hur mycket jobb, och rädsla, det innebär. Till alla dem som har den stora lyckan att inte ha ett diabetesdrabbat barn vill jag bidra till att belysa vilken allvarlig sjukdom det är. Och om hur en vanlig dag kan se ut för oss som är föräldrar.

Vegoburgare

Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Kost

De tre stora livsmedelsföretagen Lidl, Max och Orkla Foods har i sina reklamer kallat vissa produkter "vegetariska", trots att de innehåller både mjölk och ägg. Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) anser att informationen i marknadsföringen är otillräcklig, klassar den som vilseledande - och nu fälls företagen för vegofusk.

Illustration av förändringstrappa

Motivationsguide för bestående förändring

Allmänt

Nytt år med löften om att börja ett nya hälsosamt liv. Många går ut hårt och är på gymmet varje dag, äter nyttig mat varje måltid och pressar sig själva ganska hårt. Det kan fungera för några men finns inte den riktiga viljan till förändring så återgår man ganska snabbt till sina gamla vanor. Man orkar inte hålla i sina förändringar och de blir inte bestående. Men varför är det så svårt att genomföra en förändring? Hur blir vi motiverade att förändra oss? Och går det att motivera andra till förändring? Här är Liria Ortiz motivationsguide för bestående förändring.

kvinna vid dator

Så slipper du bli sjuk!

Förkylning

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta. De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas. Vill du slippa bli sjuk? Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Ugnsomelett med chevré

Ugnsomelett med chèvre

Mat

Här är ett underbart recept på en ugnsomelett med getost. "Den här omeletten vill jag äta till frukost, lunch och middag - och det har jag också gjort flera gånger inom loppet av en vecka. Enkel att göra, lockande utseendemässigt och oerhört god", berättar Emma V Larsson som testat receptet som kommer från boken "Made by Marys Gröna Frukost”.

Äldre par håller handen

Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer

Allmänt

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund. Upptäckten kan få stor betydelse. "Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar", säger en av forskarna bakom studien till TT.

Två hjärtan formas av fyra par händer mot solnedgångsbakgrund

Älska dig själv och bli lyckligare i dina relationer!

Sex- och relationer

Fungerar dina relationer – eller slutar de tvärtom oftast med katastrof och tandagnissel? Huruvida dina relationer fungerar eller ej beror till stor del på ditt mått av kärlek till dig själv. Det hävdar i alla fall experten Karin Isberg. "Självkärleken sätter en lägstanivå för hur mycket kärlek som vi får i våra relationer. Det bekräftelsebehov som kommer ur låg självkärlek förstör dina möjligheter att få en bra relation", berättar hon för Kurera och tipsar om fem sätt att visa självkärlek.

personal på sjukhus

Vårdpersonal vill prata näring – men saknar förutsättningar

Kost

Många sjuksköterskor och läkare inom primärvården vill prata med patienterna om vikten av näringstillförsel och hälsosamma matvanor mer än vad de gör idag. Anledningarna till att de inte gör detta idag är framför allt brist på tid och resurser, visar en ny undersökning. "Nu behöver vårdens beslutsfattare prioritera frågan och ge personalen förutsättningar. Att prata mat räddar liv", säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Flicka med huvudet i händerna

Känner du dig missmodig eller mår psykiskt dåligt? Du kan ha litiumbrist

Krönikan

Att vi behöver mineralämnen som exempelvis magnesium, natrium, kalium och kalcium för vår hälsa vet nog redan många av de personer som kommer att läsa det här. Men hur många känner egentligen till mineralet litium – och hur viktigt det är för att vi ska må bra psykiskt? Då många idag förmodligen lider brist på litium borde det finnas all anledning att mineralet godkänns som kosttillskott. Förmodligen skulle det göra enorm skillnad för folkhälsan – både den fysiska och psykiska.

kollage socker majs mjölk donald trump vete

Världens matpriser högre än på länge

Allmänt

Världsmarknadspriserna på livsmedel är de högsta på två år. Bara under 2016 steg priserna med 16 procent. Socker och spannmål största anledningarna – och Donald Trump. Det rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

En glad Marie-Ann på en klippa med sin hund

Det enda som hjälper Marie-Ann mot ledvärken

Värk

Redan när Marie-Ann Gustafsson var 38 år konstaterades det att hon hade artros i båda sina knän. De var helt förslitna och Marie-Ann led av värk – nästan vad hon än gjorde. "Livet var en ond cirkel. Allt gjorde ont. Jag fick mitt liv tillbaka när jag upptäckte ett kosttillskott med glykosaminoglykaner", berättar hon.

stressad och trött kvinna på jobbet

Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Mental hälsa

Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat drastiskt senaste åren, värst drabbade är kvinnor. Om man känner sig stressad eller utmattad är det viktigt att ta hjälp direkt, innan det är försent. När man väl gått in i väggen kan det ta år att komma tillbaka. Här är fem adaptogena örter som verkligen kan göra skillnad.

gojibär

Mycket bekämpningsmedel i gojibär – Så här lätt slipper du undan

Kost

Gojibär är ett asiatiskt bär väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Men – det är viktigt att känna till att bäret, liksom annan frukt och grönt, inte bara förser dig med nyttigheter. I alla fall inte om det har besprutats. Med anledning av ett test gjort av konsumenttidningen Råd & Rön där för höga halter bekämpningsmedel hittats i var tredje påse gojibär inser vi på Kurera att (ännu) en påminnelse om vikten av ekologiskt är på sin plats. Ekologiska livsmedel – inklusive gojibär – har nämligen inte besprutats med skadliga kemikalier.

Chagachailatte

Chagachailatte

Drycker och smoothies

Kryddig och värmande dryck med sprängticka och ljuvlig smak av kanel, kardemumma och vanilj. Om du störs av kryddorna när du dricker, låt dem sjunka till botten ordentligt, eller sila bort dem med en tesil.

hand naglar nagellack

De tunna och sköra naglarna är nu ett minne blott

Skönhet

Sköra, flisiga och spruckna. Gerd har alltid haft problem med sina naglar och trodde att hon hade testat allt för att stärka dem. Tills hon hittade lösningen i hälsokostbutiken. Nu behöver hon inte gömma händerna i fickorna längre. "Äntligen kan jag visa upp mina händer!" säger hon.

Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist

Krönikan

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt? Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Bilder från ultraljud

Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Forskning

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning. Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott.

Grönsaker intill ett anteckningsblock och penna

Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga

Kost

Läk sjukdomar med örter, lär dig hur maten kan bli din medicin och lev frisk långt upp i åren. På Nordiskt Näringscenter lär man ut kunskap som håller på att glömmas bort. Här finns plats för terapeuten som vill vidareutbilda sig, för privatpersoner som vill bli sin egen ”husdoktor” och för personal i den traditionella vården som vill lära mer om mat som läker.