Historien om hur sockerindustrins betalda forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Fakta

Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.

Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:

1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).

Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:

• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio

Vi äter 40 kilo socker per person och år, vilket motsvarar en liter läsk om dagen. Det är alldeles för mycket – i alla fall enligt de allra flesta. Men inte enligt EU-rådet Efsa. De valde istället att ignorera den forskning som kopplar ihop fetma med socker – när de 2010 skulle ta ställning till om högt sockerintag är en folkhälsorisk och en anledning till vår tids pågående fetmakris. Det hävdar bland annat talespersoner från WHO, i ett granskning gjord av Ekot.
I granskningen framkommer även att fyra av fem av de vetenskapliga rapporter som legat till grund för EUs sockerrekommendationer var beställda av sockerindustrin – och att åtta av 21 av expertpanelens medlemmar satt på dubbla stolar – en situation som brukar kallas jäv.

”Det finns inga positiva effekter på hälsan med att äta socker”
– c
itat Livsmedelsverket.

Trots de många vetenskapliga bevisen att vi blir både tjocka och sjuka av att äta för mycket socker fortsätter vi att äta stora mängder socker. Den största mängden vi får i oss är dock inte det genom godis och annat utan det socker som finns dolt i maten vi äter, rapporterar man i Sveriges radio programserie Matens pris – som tittat närmare på bland annat sockerindustrins lobbymetoder – och hur det kommer sig att vi äter så mycket socker trots att vi vet att det är dåligt för oss.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Finansieringssättet påverkar
Och nu verkar det som att sockerindrustrins lobbymetoder även lyckats köpa den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.
Efsa:s expertpanel har dragit slutsatsen att det inte finns någon bevisad koppling mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång. Men när Ekot granskar de rapporter som Efsas slutsats grundar sig på visar det sig att de har delfinansierats av socker- läsk- och godisproducenter.
Vem som finansierat rapporterna är inte intressant och spelar ingen roll, säger en talesperson för Efsa i inslaget, och kallar också anklagelserna falska och utan substans. Något som i sin tur motsägs av professor Maria Bes Rastrollo vid universitet i Navarra i Spanien, som tvärtom hävdar att det är vetenskapligt bevisat att finansieringen kan påverka resultatet. Hon har granskat ett stort antal studier som tittat på kopplingen mellan sockersötade drycker och övervikt och kommit fram till att det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.

► Läs också: EU-kommissionens förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas

Bortsåg från aktuell forskning
Maria Bes Rastrollos forskningsresultat har bekräftats i andra studier, rapporterar Ekot, och berättar att det finns flera brister än så i EFSAs rekommendationer. Bland annat har man helt valt att negligera fakta som lagts fram, hävdar bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.
Ekot rapporterar i inslaget att såväl Världshälsoorganisationen, WHO, som flera andra institutioner i systematiska genomgångar hade konstaterat att det fanns ett samband mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång – men att Efsa valde att bortse från detta när de publicerade sina rekommendationer 2010. Det bekräftar även Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen, WHO. Hon säger i inslaget att hon påpekade detta för EFSA då – men utan resultat att det fick något resultat.

8 av 21 panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin
Varför EFSA gjorde så här går inte att säga, poängterar reportern i inslaget men visar på en möjlig förklaring. Nämligen den att åtta av 21 medlemmar i den panel på EFSA som skrivit sockerrekommendationerna, hade finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter. Enligt Ekots granskning handlade det om bland annat konsultarbete, styrelseuppdrag och forskningsanslag. Bland företagen återfinns Coca-Cola, Pepsi, Kellogg’s och Danisko sugar.

► Läs också: Nu förses läsk med varningstext

”Det är oacceptabelt”
Martin Pigeon, på organisationen Corporate Europe Observatory som jobbar med att belysa företags lobbyarbete i EU säger i inslaget att Efsas förfarande är oacceptabelt och också strider mot EFSAs egna regler.
– Det är oacceptabelt, det är alldeles för mycket, säger han när han får höra att åtta panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin.
Chizuru Nishida på Världshälsoorganisationen, WHO, är glad över Ekots granskning.
– Det är synd att Efsas slutsatser är så udda, och det är väldigt bra att ni granskat experternas intressekonflikter och finansieringen av studierna. Jag tycker det här är väldigt viktigt och måste tas i beaktande, säger hon.

► Läs också: Ann Fernholm: ”Dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar”

”En soppa”
Naturlig mat i skolans Cecilia Blidö skriver i sin blogg hur hon noterar att flera av bolagen även återfinns som aktuella och tidigare sponsorer till landets kostchefers branschförbund. ”Soppa är vad det är”, skriver hon i inlägget Sockerindustrin kan ha påverkat EUs råd.
Även vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är upprörd och skriver om detta på sin sida Ett sötare blod:
”Tidigare ordföranden, Albert Flynn, har suttit med i styrelsen för International Life Sciences Institute Europe, ILSI. Det är en lobbyingorganisation med bland annat Monsanto, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone och Kraft som medlemmar. Sådana kopplingar kan ha bidragit till att arbetsgruppen 2010 valde att inte sätta någon övre gräns för hur mycket socker vi européer ska konsumera”, skriver hon.

Ann Fernholm: ”Det får inte se ut så här”
Hon skriver vidare att det även finns starka band mellan forskare och industri i Sverige:
”P1:s Matens pris kommer att handla om socker idag 10.03. Jag hoppas att de även tar upp de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer.
Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration. Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.”
Hon fortsätter:
”I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.”

Coca-Cola avslöjade med ha köpt forskningsresultat
I november förra året valde Coca-Colas forskningschef Rhona Applebaum att avgå efter avslöjandet om stöd till kritiserad fettforskning – utförd av en forskningsgrupp skapad av dem själva. Avslöjandet gäller att läskjätten betalat för forskningsresultat som ska tona ner den roll som bolagets produkters spelar när det gäller utvecklingen av fetma. Avslöjandet stod New York Times för.

► Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Av Isabelle G Hedander

Källa: Sr.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


4 värstingar att undvika i din hudkräm

4 värstingar att undvika i din hudkräm

Hud

En hudkräms innehållsförteckning kan innehålla många, långa konstiga ord. Bakom namnen kan det gömma sig ämnen som kan vara allergiframkallande, miljöfarliga och kan störa ditt (och dina barns) hormonsystem – vilket kan få allvarliga följder. Naturskyddsföreningen har listat fyra värstingar i hudvård som alla är tillåtna, och som du alltså själv måste lägga på minnet och hålla utkik efter för att kunna undvika. Alternativet är förstås att välja ekologiskt och miljömärkt – så slipper du memorera denna lista.

D-vitaminstatus påverkar symtombild vid psykisk sjukdom

D-vitaminstatus påverkar symtombild vid psykisk sjukdom

Forskning

Nu kopplar ny forskning D-vitaminnivå till svårighetsgraden av schizofreni. Forskare har upptäckt att D-vitaminbrist kan stå för en del av schizofrenas symtom och deras hypotes är att korrigering av D-vitaminbrist hos personer med sjukdomen - inte minst - skulle kunna minska vissa av de symtom som idag har begränsade medicinska behandlingsmöjligheter.

tips_for_hjartat_580

7 hjärträddare att känna till

Hälsa

Hjärtsjukdom är världens ledande dödsorsak - men det går att skjuta hjärtproblemen på framtiden många år genom att ta hand om sig. Förutom att konditionsträna, förbättra sin puls och på så sätt spara på antalet hjärtslag, finns det även andra tips för att hålla hjärtat vid god vigör. Här är sju tips för hjärtat du bör känna till.

Detta bör du veta om högt blodtryck

Detta bör du veta om blodtryck

Allmänt

Nära en tredjedel av Sveriges befolkning har högt blodtryck, hypertoni. Inte lika många har hypotoni, lågt blodtryck, men de finns där. Vad innebär begreppen egentligen - och vad finns för naturliga åtgärder, som inte inkluderar mediciner? Här är några saker du bör känna till om blodtrycket.

My Martens tips om kost och hälsa

My Martens tips om kost och hälsa

Hälsa

My Martens, känd bland annat som bloggare, träningsprofil samt från TV-programmet "Ensam mamma söker" tycker till om hur man får en mer hälsosam vardag - och berättar hur hon själv gör. Här är hennes tips.

Så många män och kvinnor fejkar orgasm

Så många kvinnor och män fejkar orgasm

Sex- och relationer

Åh, mm, oh... Ååh! Händer det ibland att du fejkar orgasm? Då är du (tyvärr?) inte ensam. Närmare hälften av alla kvinnor och 16 procent av alla män i Sverige fejkar nämligen klimax då och då – var tionde person så ofta som varje gång. Det visar en ny undersökning från RFSU.

D-vitamin uppmärksammas med en egen dag

D-vitaminet uppmärksammas med en egen dag

Kost

Vare sig vi vill inse det eller inte börjar nu hösten att bli ett faktum. Under nästkommande sex månader kommer soltimmarna att vara få, vilket innebär att det blir ännu viktigare att se till att kroppen får i sig tillräckligt med D-vitamin. Av den anledningen uppmärksammar Kurera idag D-vitaminets dag, som inträffar årligen på dagen för höstdagjämningen.

Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Gravid/barn

Nästan hälften av alla godkända UV-filter i traditionella solskyddskrämer stör spermiernas funktion vilket kan leda till att spermierna inte klarar att befrukta ett ägg, konstaterar en ny studie från Danmark. Även kvinnor tros påverkas negativt. Forskarnas fynd kan utgöra en del av svaret på varför 10-15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet - varav många aldrig får svar på varför. "Om fler bara kände till att det finns naturliga solskyddskrämer utan kemiska UV-filter, och att det även går att skydda sig mot solen med hjälp av vitaminer och mineraler, skulle det nog kunna innebära färre hormonella störningar i samband med fertilitet", säger hälsorådgivaren Barbara Rehberg Eintrei.

Till alla särlevande föräldrar: Lägg känslorna åt sidan – sätt era barn först

7 naturliga tips för att slippa urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Ungefär varannan kvinna råkar någon gång ut för urinvägsinfektion, även kallat cystit eller blåskatarr. Även män kan drabbas men gör det inte lika ofta. Ungefär hälften av de som drabbas får återkommande besvär. Urinvägsinfektion uppstår när främmande bakterier vandrar upp genom urinröret till urinblåsan och orsakar irritation. Här är sju tips på hur du slipper drabbas.

Låg fysisk kapacitet stor riskfaktor för ökad dödlighet - men rökning allra farligast

Låg fysisk kapacitet ger ökad dödlighet – men rökning allra farligast

Forskning

Dålig kondition är en större riskfaktor för dödlighet än vad högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är. Enbart rökning innebär däremot en ännu större risk. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, där medelålders män följts upp under totalt 45 år. "Vår studie visar att fördelarna med att vara fysiskt aktiv genom hela livet är tydliga", säger Per Ladenvall, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

8 sätt att boosta kroppen mot förkylning

Bästa knepen för att slippa förkylning

Naturlig hälsa

Hösten är här och förkylningstider väntar. Här är åtta bästa knepen som gör att du bekämpar förkylningen snabbare, alternativt gör att du kanske slipper bli sjuk alls… Tio om du lägger till sömn och stressreducering - två saker som både kan stjälpa och hjälpa vårt immunförsvar och som förvånansvärt få förstår vikten av att prioritera.

magnesiumrika livsmedel

Forskning ger magnesiumoxid upprättelse

Forskning

Att det är svårt att få i sig tillräckligt med magnesium via kosten har gjort att allt fler svenskar äter magnesiumtillskott. Magnesiumsorterna är många, två vanligt förekommande är magnesiumoxid och magnesiumcitrat där oxid länge ansetts vara sämre än citrat. Den låga statusen har dock varit oförtjänt, senare forskning visar att magnesiumoxid tas upp bättre i cellerna än det mer populära magnesiumcitratet.

Foto: Inger Palm

”Visste inte att magen kunde må så bra”

Mage

I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon ett dricka koncentrerad ostvassla som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa. "Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt", säger Karolina.

Näringsfysiologens bästa råd: Så är du rädd om ditt hjärta

Näringsfysiologens bästa råd: Så är du rädd om ditt hjärta

Naturlig hälsa

1,4 miljoner människor är drabbade av hjärt-kärl-sjukdomar i Sverige idag, och till stor del beror detta på vår livsstil. Hjärt-kärlsjukdomarna inkluderar alla de sjukdomar som har med hjärtat och kärlen att göra, vilket bland annat är hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp samt stroke och blodproppar. Anki Sundin, näringsfysiolog och sakkunnig inom kost- och näringslära, tipsar om hur vi kan bli bättre på att ta hand om vårt hjärta.

Högkänsliga har hemliga superkrafter

Högkänsliga har hemliga superkrafter

Hälsa

Är du den som upptäcker en farlig situation och reagerar snabbt för att skydda människor omkring dig? Är du lite av en ”Sherlock Holmes” som ser detaljer och är bra på att dra slutsatser? Känner du på dig när någon mår dåligt eller är du bra på att genomskåda en lögn? Stämmer detta in på dig så kan du vara född med en extra hög känslighet, så kallad högkänslig personlighet.

Energifylld glad kvinna på strand

Mer energi och livslust med bidrottninggelé

Naturlig hälsa

För tolv år sedan var Pia Wåhlmark helt slut av allt arbete hon tagit på sig. Hon slet ändå på med jobbet i flera år efter det, men blev sjukskriven, deprimerad och var utan mens. Med hjälp av tillskott med bidrottninggelé fick hon tillbaka livslusten och glädjen. "Jag var överlycklig att mensen kommit tillbaka och jag är så mycket piggare och gladare nu", säger hon.

Fem tillfällen du kan ha nytta av gurkmeja

5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Kost

Med näringsämnen i vanliga livsmedel kan man både förhindra och uppkomsten och dämpa redan befintliga inflammationer i kroppen. Gurkmeja är ett sådant livsmedel. Här är fem gånger då du kan ha nytta av den gula kryddan.

Allt fler drabbas av prostatacancer – läs mer om naturlig hjälp

Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp

Hälsa

Idag, den 15 september, är det internationella prostatacancerdagen. Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige och även den cancerform som tar flest mäns liv. Sjukdomen ökar och för första gången har antalet nydiagnostiserade fall varit fler än 10 000 personer, två år i rad. Här kan du läsa mer om sjukdomen – och om hur du kan förbättra ditt utgångsläge.

Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Allmänt

Tänk vad skönt att vi har så rent dricksvatten i Sverige, har många nog tänkt efter en resa till ett land där vatten måste handlas på flaska. Men hur rent är vårt vatten egentligen? Nära var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen kontrollerades inte ens i fjol, visar en ny rapport. Och nu larmas det om att många kommuner saknar såväl resurser som kompetens för att ens kunna utföra tillräckliga kontroller. "Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar, berättar Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning".

Foto: Pavel Maira

My Martens 10 hälsofavoriter

Intervju

Kurera har träffat My Martens, bloggare, träningsprofil, entreprenör och känd från TV-programmet Ensam mamma söker. Vi bad henne dela med sig av tio hälsofavoriter. Här är hennes lista.

Foto (till vänster): Angelica Zander

Mexgryta med svarta bönor

Mat

Boken "Rå matglädje" lyser av färg och fina råvaror. Författaren Erika Frost välkomnar läsaren in i sin gröna värld som består av allt från sallader, till ”snabbmat”, grytor och husmanskost. Många av rätterna är raw, men inte alla. Kureras reporter blir förälskad i varje matbild i den här boken – men att hitta något som passar en raw-novis tillika nötallergiker själv visar sig vara svårt, upptäcker hon. Valet föll därför på en rustik och kryddig gryta som inte är raw men inte desto mindre spännande för det. Här följer recept samt omdöme om grytan.

Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Kost

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som förstörs av starkt sura eller alkaliska ämnen. Det är ljuskänsligt, kan förstöras vid kokning och även vid optimala förutsättningar tas bara 30-70 procent av B12 i kosten upp av kroppen. Det gör B12-brist till någonting inte helt ovanligt. Här svarar Kureras näringsexpert Zarah Öberg på en fråga från en läsare som oroar sig över huruvida hon får i sig tillräckligt av vitaminet.

Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Eko/miljö

Få kan ha undgått att höra talas om bisfenol A, även kallat BPA. Det är ett hormonstörande ämne som tidigare fanns bland annat i nappflaskor och som är förknippat med bland annat infertilitet, beteendeproblem och cancer. Under 2012 och 2013 hittades ämnet även i dricksvatten. Nu har regeringen dock förbjudit den skadliga bisfenolen vid renovering av dricksvattenrör.

10 naturliga sätt att öka ditt testosteron!

10 naturliga sätt att öka ditt testosteron!

Naturlig hälsa

Handen på hjärtat man. Är du fortfarande den rätt högljudda och "tighta" kille du brukade vara? Som tänker på sex minst... låt säga, en gång varannan timme? Eller har du förvandlats till en lite sur, omuskulös och tämligen okåt "gubbe"? Är svaret nej på den första frågan och/eller ja på den sista kan du ha testosteronbrist. Här är tio sätt att öka ditt testosteron naturligt.