Livsmedelsverket: ”Berika fler livsmedel – och höj nivåerna!”

Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Förra vintern gick forskare ut och larmade om att D-vitaminbrist både är vanligare och allvarligare än man tidigare trott. Samtidigt anklagade de ansvariga myndigheter för att, trots upprepade påstötningar, inte agera.
Nu svarar Livsmedelsverket med att föreslå att fler produkter ska berikas med D-vitamin – och att nivåerna av vitaminet höjs.

I våras varnade två forskare på SvD:s debattsida för att D-vitaminbrist är allvarligare än vad många hittills trott och att det kan leda till fetma, autism, depression och flera andra allvarliga sjukdomstillstånd.

► Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

 

Myndigheterna har insett allvaret
Påtryckningarna om att Livsmedelsverket bör höja RDI (rekommenderat dagligt intag) för D-vitamin har aldrig varit så många. Läkare, forskare, företrädare för psykiatrin och mängder av hälsoprofiler har, i flera år, lobbat hårt för att det ska komma till stånd en förändring på den fronten.
Nu ser det ut som att något är på väg att hända. Inte gällande RDI kanske, men i alla fall något som vittnar om att man även på myndighetsnivå har insett allvaret – och åtminstone börjat ta steg för att få bukt med problemet.

► Läs också: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

”Många som inte får i sig tillräckligt”
”Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår Livsmedelsverket nu att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu”, skrev Livsmedelsverket i ett pressmeddelande igår.

Fler produkter ska berikas föreslår Livsmedelsverket
D-vitamin är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd, inte minst i ett land med få soltimmar eftersom kroppen (huden) bildar vitaminet med hjälp av solen. Livsmedelsverket vill nu därför att den nuvarande obligatoriska berikningen ska utökas – så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin.
Dessutom bör även nivåerna D-vitamin höjas i flera av produkterna, menar Livsmedelsverket i sin remiss.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

Remissomgång två
Livsmedelsverket skickade ut ett förslag på remiss i maj 2015. De allra flesta remissinstanserna tyckte att förslaget var bra, men ett par av dem hade synpunkter. Nu har det ursprungliga förslaget omarbetats och skickas ut på ny remissomgång. Bland remissinstanserna finns berörda myndigheter, livsmedelsföretag och organisationer.

Livsmedelsverkets förslag: Även sötade produkter ska berikas
Livsmedelsverket föreslog i sitt första remissförslag i maj att sötade mejeriprodukter inte ska få berikas med D-vitamin. Ungefär hälften av fil- och yoghurtsorterna i butikerna är sötade. Då sa flera remissinstanser ifrån, bland andra Dietisternas Riksförbund och LRF, som ansåg att förslaget i för hög utsträckning skulle begränsa utbudet av berikad fil och yoghurt. I det nya förslaget blir det därför obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.
Synpunkter på förslaget kan lämnas till och med 29 januari 2016, meddelar Livsmedelsverket.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Mer om bakgrunden

 

Brist vanligt även hos dem som får i sig RDI
Tidigt våren 2013 publicerade två forskare från Umeå universitet, Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström, en stor studie om sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade bland annat att tillräckliga nivåer D-vitamin kraftigt minskar risken för olika sjukdomstillstånd – till exempel minskade risken att utveckla MS med 61 procent. Dock menade de att den sannolika skyddseffekten kan uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag (RDI). Dessutom verkar D-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna, menade de.

► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

Forskarna: För skydd mot sjukdomar behövs högre nivåer!
Den nya tidens forskning om D-vitamin visar att vitaminet skyddar mot sjukdomar som barndiabetes, tarmcancer och MS. Men för att få skyddseffekt krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, sa Umeå-forskaren Jonatan Salzer 2013 till Kurera.

Många som höjt sina röster 
Och betydligt fler är de som höjt sina röster i D-vitaminfrågan.
I januari 2014 sa forskaren och barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin, till TT att det är dags för Sverige att börja förse samtliga gravida kvinnor med extra tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
”Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar. Trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer i området agerar inte ansvariga myndigheter”, skrev forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble i en debattartikel i Svenska dagbladet i januari 2015. Humble uppmärksammade problemet i en artikel i Läkartidningen redan 2007.
”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”, skrev hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i en debattartikel i Kurera. Även Bertil Wosk, hälsoprofil och grundar av företaget Holistic, har skrivit mycket om ämnet. Bland annat i ett debattinlägg på Kurera i mars 2015, där han även krävde att ”Livsmedelsverket och Sveriges kommuner skyndsamt ska uppdatera rekommendationerna utifrån relevant vetenskaplig forskning”.

Åtgärdad D-vitaminbrist skulle innebära gynnsamma hälsoekonomiska effekter
”Ett amerikanskt-europeiskt forskningsprojekt utfört 2009 använde metoder som tagits fram av hälsoekonomiprofessorn Bengt Jönsson på Handelshögskolan i Stockholm för att kartlägga effekterna för såväl hälsa som ekonomi om alla innevånare i EU alltid hade normalt D-vitamin i blodet. Resultatet borde få samtliga politiker att vakna upp”, menade Bertil Wosk i debattinlägget.

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!