Annons
Annons

Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

I åratal har allmänheten uppmanats att drastiskt minska sitt saltintag. Man har bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Men socker kan vara betydligt värre för ditt blodtryck än salt, visar ny forskning.

Redaktionen

16 september, 2014
Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt
Dela inlägget

I åratal har allmänheten uppmanats att drastiskt minska sitt saltintag. Man har bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Men socker kan vara betydligt värre för ditt blodtryck än salt, visar ny forskning.

Socker – inte salt – är boven bakom högt blodtryck, hävdar nu amerikanska forskare.
Tidigare har man bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Man har även skylt tre miljoner dödsfall årligen på högt saltintag. Men socker är mer kopplat till högt blodtryck än vad natrium är, visar en ny studie.

Påverkar hjärnan
Det är forskare från New York och Kansas som nu hävdar att höga sockernivåer påverkar en viktig del av hjärnan som orsakar snabbare hjärtfrekvens samt ökat blodtryck. Forskarna belyser samtidigt en nyligen genomförd studie av 8 670 franska vuxna som inte funnit något samband alls mellan salt och högt blodtryck, skriver Daily Mail.

Högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar
– Det är socker och inte salt som kan vara den verkliga orsaken till högt blodtryck, säger doktor James DiNicolantonio, som forskar hjärtsjukdomar vid St Lukes Mid America Heart Institute i KansasCity och som även är ansvarig för forskargruppen, till tidningen American Journal of Cardiology.
Uppfattningen stöds av metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier (storskaliga studier), vilka tyder på att socker är starkare relaterat till blodtrycket hos människor än natrium.
Omkring en fjärdedel av vuxna i Storbritannien har högt blodtryck, något som kraftigt ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar.
– Att uppmuntra konsumenter att hålla nere sockret, inte saltet, kan vara en bättre strategi om man vill få kontroll över sitt blodtryck, fortsätter han.

Läs också: Studie: Sänk ditt blodtryck – och förhindra alzheimers

Anses bevis för ytterligare hälsorisker
Denna nya forskning anses vara ytterligare ett bevis för hälsoriskerna med att äta för mycket socker.
Doktor DiNicolantonio säger därmed emot de experter som hittills hävdat att minskad saltförbrukning bidrar till att sänka antalet feta och hjärtsjuka.
Vi hävdar motsatsen, en minskning av saltet kan leda till ett ökat intag i processade livsmedel (med tillsatt socker) och därigenom istället öka risken för diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom, säger han.
Orsakerna är komplicerade att förklara men går ut på att låga saltnivåer ökar mängden av vissa fetter i blodet.

Socker – en kraftigt underskattad hälsorisk
Dr Aseem Malhotra, kardiolog och vetenskapschef för kampanjgruppen ”Action on sugar” menar att socker är en kraftigt underskattad hälsorisk.
– Vi vet att socker inte ger någon näring och det finns allt fler bevis på att det är en oberoende riskfaktor för många sjukdomar.
I juni utfärdade Storbritannien nya riktlinjer vilka uppmanade allmänheten att begränsa sig till mellan fem och sju teskedar om dagen eftersom socker anses orsaka fetma och typ 2-diabetes. En genomsnittlig vuxen förbrukar dock ungefär 15 teskedar – och detta på grund av de höga nivåer dolt socker som finns i till exempel juice, müsli, yoghurt, smörgåsar och färdigmat.

Kan påverka barns förmåga att lära
Vissa experter vill att regeringen att införa en sockerskatt på läsk men ministrarna har hittills avvisat dessa samtal.
Regeringens chefsrådgivare när det gäller övervikt, professor Susan Jebb, har också uppmanat föräldrar att förbjuda juice och läsk från middagsbordet och hålla sig till vatten.
Experter är också oroliga för att socker ligger bakom en ökning av karies hos barn vilket kan påverka deras förmåga att lära.

Läs också: Ny forskning: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons